#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co způsobily ve vyspělých zemích kampaněproti očkování u dětí


What has Resulted from CampaignsAgainst Vaccination ofChildren inDevelopedCountries

An overview is given on the literature on the campaigns against vaccination of children. Such campaigns wereorganized in the developed countries of the Western Europe and they have occurred recently also in the CzechRepublic. From these actions and namely from the consequence of the limited vaccination it is possible to get animportant lesson and to use them as arguments for our own vaccination program. There is no doubt that vaccinationcan bring some side effects, however, restrictions of vaccination have shown that even in the developed countriesthe disease of an unvaccinated child brings much higher risk of complications than the vaccination itself. Vaccinationbelongs to the basic prevention in the primary care and our paediatricians have to be fully informed about the programin order to outreason the devious arguments of parents. In the risk cases (children with serious preceding reaction,reaction in the history, etc.) it is possible to consult www pages www.ockovanideti.cz or a specialized clinic forvaccination in the Motol hospital. In selected cases it is possible to use for the risk patients also those vaccines,which are not listed in the present routine vaccination programs. Professional societies have to prepare projects ofthe nomenclature of side effects (namely their grading) in the nearest term and in co-operation with legislative tointroduce principles for measures and action in cases of serious side effects of vaccination in children. Though thewww pages on vaccination for parents already exist www.ockovanideti.cz/rodice, it would be useful to publisha booklet for laymen. Paediatricians can contribute to their actualisation and actively participate on reediting of suchthematic booklets.

Key words:
campaigns against vaccination of children, effects of the limited vaccination of children, side and undesirableeffects of vaccination, informedness of paediatricians and laymen, www pages.


Autoři: J. Janda;  J. Škovránková 1
Působiště autorů: I. dětská klinika 2. LF UK a FNM, Praha 1Ambulance pro očkování při FNM, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2003; : 437-441
Kategorie: Články

Souhrn

Uvedena je přehledná informace a literatura o kampaních proti očkování dětí, tyto kampaně byly nebo jsou dosudvedeny ve vyspělých zemích Evropy a v poslední době se objevují i v České republice. Z akcí odpůrců očkovánía hlavně následků omezené vakcinace je možno získat řadu poučení a použít je i jako argumentaci pro náš vlastníočkovací program. Není pochyb o tom, že vedlejší účinky očkování mohou být i závažné, ale omezení vakcinaceukázalo jednoznačně i ve vyspělých zemích, že u neočkovaných dětí přirozeně prodělané onemocnění s sebou nesenesrovnatelně vyšší riziko komplikací než samotná vakcinace. Očkování patří k základní prevenci v oblasti primárnípéče a naši pediatři musí být o všech aspektech tohoto programu dobře informováni. Pokud se pediatr setká s rodiči,kteří odmítají očkovat své dítě, musí být vybaven odbornými argumenty, aby byl schopen odpovědět srozumitelněna všechny otázky a vyvrátit svými argumenty často scestné připomínky rodičů. V rizikových případech (u dítětezávažnější předchozí reakce, reakce v anamnéze u sourozenců, chronické onemocnění, nutnost trvalémedikace, atd.)je možno konzultovat webové stránky www.ockovanideti.cz nebo přímo specializovanou ambulanci pro očkovánív Motole. V některých případech bude možno u rizikových pacientů použít i očkovací látky, které nejsou zařazenydo současného rutinního očkovacího schématu. Odborné společnosti musí v nejbližší době připravit návrh nomenklaturyvedlejších reakcí (především jejich „grading“) a ve spolupráci s legislativou rezortu vytvořit pravidla, jakpostupovat, pokud se přece jen vyskytnou u dítěte závažné vedlejší reakce, eventuálně s trvalými následky. I kdyžjiž existují webové stránky o očkování určené rodičům www.ockovanideti.cz/rodice, přesto by bylo vhodné vydattiskem brožuru určenou laikům. Bylo by přínosné, kdyby praktičtí pediatři sami přispívali k jejich aktualizaciwebových stránek a účastnili se aktivně dalších edicí praktických příruček.

Klíčová slova:
kampaně proti očkování u dětí, následky omezení očkování dětské populace, vedlejší a nežádoucíúčinky očkování, informovanost pediatrů a laiků.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#