#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhodobá léčba ozanimodem u pacientů se středně těžkou až těžkou ulcerózní kolitidou

21. 8. 2023

Imunosupresivně působící ozanimod byl schválen pro léčbu ulcerózní kolitidy (UC) na základě výsledků klinické studie fáze III True North. Na ni a na předcházející klinická hodnocení navázala nezaslepená studie, která se zaměřila zejména na účinnost ozanimodu při dlouhodobém užívání. Jaké poznatky přineslo navazující sledování?

Úvod

Selektivní imunosupresivum ozanimod prostřednictvím modulace receptoru pro sfingosin-1-fosfát (S1P) snižuje počet lymfocytů v periferní krvi a potlačuje jejich migraci do střevní stěny. Registraci pro léčbu pacientů se středně těžkou až těžkou aktivní UC obdržel na základě výsledků 52týdenní klinické studie fáze III True North (TN). Cílem nezaslepeného prodloužení studie (OLE) navazujícího na předcházející klinický výzkum bylo zhodnotit dlouhodobou účinnost ozanimodu.

Metodika analýzy a hodnocená data

Zkoumání byla podrobena data shromážděná pro interim analýzu, a to u účastníků TN, kteří vstoupili i do OLE TN. Kritériem pro zařazení do OLE TN byla v případě účastníků studie TN nedostatečná odpověď během indukční fáze, ztráta účinnosti během udržovací fáze nebo dokončení udržovací léčby. Do OLE TN bylo možné vstoupit také po účasti v OLE studie fáze II Touchstone, a to v případě, že pacient tuto OLE dokončil a byl léčen 1× denně ozanimodem v dávce 0,92 mg.

U všech pacientů, kteří vstoupili do OLE TN ze studie TN, a v podskupině s přítomnou klinickou odpovědí při vstupu do OLE TN byly ve 46., 94., a 142. týdnu hodnocené klinická remise, klinická odpověď, endoskopické zlepšení a dosažení remise bez kortikoidů. Nežádoucí příhody související s léčbou byly vyhodnocené z dat obou studií fáze II a III.

Pro doplnění chybějících dat byly využity dva metodické přístupy – metoda pozorovaných případů (OC) a metoda přisouzení absence odpovědi na léčbu (NRI), při níž jsou účastníci, kteří ukončí účast předčasně, považováni za pacienty bez léčebné odpovědi.

Výsledky 

Do OLE TN k termínu uzávěrky dat (30. 9. 2020) vstoupilo celkem 823 pacientů z TN, přičemž 64 % z nich dokončilo 46. týden, 34 % dokončilo 94. týden a 14 % dokončilo 142. týden navazující terapie. Nejčastějším důvodem pro přerušení léčby byla její nedostatečná účinnost (21 %).

Při zahájení OLE vykazovalo klinickou odpověď na terapii celkem 261 pacientů. Analýza dat za využití metodiky OC ukázala, že se podíl těch, kteří dosahovali klinické remise, klinické odpovědi, endoskopického zlepšení a remise bez užití kortikosteroidů, v průběhu času udržel na podobných hodnotách. V porovnání s celkovou populací byla léčba účinnější u pacientů, kteří již na počátku sledování vykazovali odpověď. Srovnatelných výsledků účinnosti dosáhli „respondéři“ a celková populace ve 46. a 94. týdnu.

Při použití konzervativnější metodiky NRI se podíl pacientů, kteří dosáhli všech cílových parametrů, ukázal jako očekávatelně nižší než při využití OC. I tak ovšem po 94 týdnech léčby v rámci OLE nadále vykazovalo klinickou odpověď 34 % z celkové populace pacientů a 55 % ze skupiny s přítomností léčebné odpovědi na počátku sledování.

Závěr

U pacientů s ulcerózní kolitidou bylo prokázáno udržení klinické odpovědi na léčbu i při dlouhodobém podávání ozanimodu. V rámci OLE studie se jednalo přibližně o další 2 roky terapie tímto novým léčivem. Současně se neobjevily žádné nové bezpečnostní signály.

(lexi)

Zdroj: Danese S., Colombel J. F., Ponich T. et al. DOP44 Long-term use of ozanimod in patients with moderately to severely active ulcerative colitis. J Crohns Colitis 2022 Jan; 16 (Suppl. 1): i093–i094, doi: 10.1093/ecco-jcc/jjab232.083.

Zkrácenou informaci o přípravku naleznete zde.

Obchodní sdělení společnosti Bristol-Myers Squibb spol. s r.o

2084-CZ-2300096



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#