Nedostatek magnezia zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, diabetu, osteoporózy a migrén

6. 9. 2015

Nedostatek hořčíku (Mg) v lidském organizmu je spojen s větším rizikem kardiovaskulárních chorob (hypertenze, ischemické choroby srdeční – ICHS, cévních mozkových příhod – CMP), diabetu 2. typu, osteoporózy a migrenózních bolestí hlavy.

Inzerce

Nedostatek hořčíku (Mg) v lidském organizmu je spojen s větším rizikem kardiovaskulárních chorob (hypertenze, ischemické choroby srdeční – ICHS, cévních mozkových příhod – CMP), diabetu 2. typu, osteoporózy a migrenózních bolestí hlavy. Deficiencí Mg jsou ohroženi především lidé s gastrointestinálními chorobami (Crohnova nemoc, celiakální sprue, resekce tenkého střeva), osoby s chronickým abúzem alkoholu a starší lidé.

Mg je kofaktorem více než 300 enzymatických systémů, které regulují biochemické reakce v organismu včetně syntézy proteinů, funkce kosterních svalů i srdeční svaloviny, přenosu nervových vzruchů, kontroly glykémie a krevního tlaku. Mg je potřebné pro tvorbu energie (oxidativní fosforylaci a glykolýzu), syntézu DNA a RNA, antioxidantu glutathionu a pro strukturální vývoj kostí. V séru se nachází méně než 1 % celkového obsahu Mg v organizmu a sérová hladina nekoreluje s jeho celkovým množstvím. Homeostázu Mg udržují z velké části ledviny.

Hypomagnezémie je definována jako sérová hladina Mg < 0,75 mmol/l. U zdravých lidí je symptomatická deficience Mg vzácná, protože při nedostatku snižují ledviny jeho vylučování. Riziku deficience Mg jsou vystaveni především lidé s chronickým průjmem či po resekci tenkého střeva z důvodu malabsorpce Mg, dále alkoholici z důvodu nízkého přísunu Mg ve stravě, gastrointestinálních problémů, pankreatitidy či renální dysfunkce a také starší osoby, protože příjem Mg ve stáří klesá, snižuje se jeho střevní absorpce a zvyšuje vylučování ledvinami.

Mg se může podílet na rozvoji některých chorob. Strava s vyšším obsahem Mg, Ca a K může snižovat krevní tlak. Nízká hladina Mg je spojena s vyšším rizikem ICHS a jeho zvýšený příjem ve stravě toto riziko snižuje, podobně jako snižuje výskyt CMP. Strava s vysokým obsahem Mg je také spojena s nižším rizikem diabetu, zřejmě z důvodu role Mg v metabolismu glukózy. Mg se také podílí na novotvorbě kostí a aktivitě osteoblastů a osteoklastů, ovlivňuje koncentraci parathormonu a aktivní formy vitaminu D, které regulují kostní metabolismus. Několik populačních studií ukázalo souvislost mezi příjmem Mg a kostní minerální denzitou u mužů i žen. Mg také ovlivňuje faktory přispívající k bolestem hlavy, jako je vyplavení neurotransmiterů a vazokonstrikce. Důkazy o snížení četnosti migrenózních bolestí hlavy při suplementaci Mg však nejsou příliš rozsáhlé.

(zza)

Zdroj: National Institute of Health. Magnezium - Fact Sheet for Health Professionals. http://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/ (navštíveno 18. 4. 2015).

Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie
Partner sekce
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se