#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Viskosuplementace v terapii osteoartrózy: Existuje rozdíl mezi jednorázovými injekcemi?

7. 10. 2020

Viskosuplementace v podobě intraartikulární aplikace kyseliny hyaluronové (HA) představuje důležitou součást terapie osteoartrózy. V současné době existuje řada různých přípravků s HA, jež se mezi sebou liší nejen počtem aplikací, ale také dalšími důležitými parametry. Mezi jednotlivými přípravky tak existují zásadní rozdíly ovlivňující jejich bezpečnost i klinický efekt.

Úvod

Kyselina hyaluronová se řadí mezi takzvané symptomaticky pomalu působící léky v terapii osteoartrózy (SYSADOA), oproti ostatním zástupcům této skupiny se však liší způsobem podání. Intraartikulární aplikace HA se označuje pojmem viskosuplementace, což lze chápat jako proces obnovení fyziologických reologických poměrů v artrotickém kloubu.

Koncept viskosuplementace byl původně postaven na lubrikačních účincích kyseliny hyaluronové, podle experimentálních studií je ovšem její efekt komplexní. HA se v kloubu váže na řadu receptorů, čímž pomáhá nastartovat příznivé metabolické procesy a takzvaný proces viskoindukce neboli tvorby endogenní kyseliny hyaluronové.

Přípravků s HA je na trhu řada, liší se mezi sebou mimo jiné molekulovou hmotností a způsobem výroby, ale také délkou účinku.

Jednorázová aplikace = vyšší compliance

Výhodou injekcí určených pro jednorázovou aplikaci je jednoznačně vyšší compliance pacientů oproti injekcím s počtem 3–5 po sobě jdoucích aplikací. Jednorázová injekce také samozřejmě představuje menší psychickou zátěž pro jedince trpící strachem z jehel. Samotné jednorázové injekce s kyselinou hyaluronovou se mezi sebou liší v řadě parametrů ovlivňujících jejich efektivitu a bezpečnost.

Výhody, jež přináší druhá generace HA

Zdrojem kyseliny hyaluronové jsou kohoutí hřebínky (1. generace) nebo bakteriální fermentace (2. generace). Výhodou bakteriální fermentace je vyšší čistota a nižší riziko nežádoucích reakcí oproti HA získávané z kohoutích hřebínků. Příkladem takového přípravku je Hyruan One, který podle Evropského lékopisu obsahuje nulový podíl nukleových kyselin a proteinů.

Délka působení v kloubu

Dalším důležitým parametrem je molekulová hmotnost a způsob uspořádání kyseliny hyaluronové. Nejvyšší viskoelasticity a nejdelší doby působení je v současnosti dosaženo u vysokomolekulární zesíťované HA. Pro zesíťování se využívá řada síťovacích činidel, například 1,4-butandiol diglycidyl ether (BDDE), který je v současnosti považován za jedno z nejbezpečnějších síťovacích činidel. Díky speciálním technologickým procesům (HICE − high concentration equalized) lze navíc použít pouze minimální množství tohoto činidla.

Zesíťování kyseliny hyaluronové představuje důležitý parametr ovlivňující délku působení v kloubu. Oproti lineární kyselině hyaluronové určené k více aplikacím je u zesíťované formy pozorován delší retenční čas reziduálního množství kyseliny v kloubu, a to po dobu několika týdnů.

Klinicky potvrzená účinnost

Ha et al. ve své studii porovnávali efektivitu zesíťované kyseliny hyaluronové pro jednorázovou aplikaci s lineární kyselinou pro 3 po sobě jdoucí aplikace. Obě modality byly ve studii srovnatelné z hlediska analgetického efektu a zlepšení funkčních parametrů postiženého kloubu. Bhandari et al. v publikované metaanalýze dokonce prokázali vyšší efektivitu zesíťované kyseliny hyaluronové oproti lineární.

U vysokomolekulární zesíťované formy je současně patrný vyšší mechanický tlumivý účinek oproti lineární a nízkomolekulární formě.

Důraz na bezpečnost

Aktuálně vyráběné přípravky jsou navíc velmi bezpečné, například výše zmíněný Hyruan One prochází při výrobě v Jižní Koreji přísným povýrobním dozorem. V rámci dozoru byla publikována studie hodnotící použití přípravku u více než 3 tisíc pacientů po dobu 6 let. Ve studii nebyly pozorovány žádné závažné nežádoucí příhody, pouze v řádu několika procent byly pozorovány mírné přechodné nežádoucí příhody.

Závěr

Vysokomolekulární zesíťovaná forma kyseliny hyaluronové pro jednorázovou aplikaci do artrotického kloubu představuje efektivní a bezpečnou modalitu terapie osteoartrózy. Mezi tyto přípravky se řadí právě Hyruan One distribuovaný společností Zentiva.

(holi)

Zdroje:
1. Conrozier T., Jerosch J., Beks P. et al. Prospective, multi-centre, randomised evaluation of the safety and efficacy of five dosing regimens of viscosupplementation with hylan G-F 20 in patients with symptomatic tibio-femoral osteoarthritis: a pilot study. Arch Orthop Trauma Surg 2009; 129 (3): 417–423, doi: 10.1007/s00402-008-0601-2.
2. Ha C. W., Park Y. B., Choi C. H. et al. Efficacy and safety of single injection of cross-linked sodium hyaluronate vs. three injections of high molecular weight sodium hyaluronate for osteoarthritis of the knee: a double-blind, randomized, multi-center, non-inferiority study. BMC Musculoskelet Disord 2017; 18 (1): 223, doi: 10.1186/s12891-017-1591-4.
3. Bhandari M., Bannuru R. R., Babins E. M. et al. Intra-articular hyaluronic acid in the treatment of knee osteoarthritis: a Canadian evidence-based perspective. Ther Adv Musculoskelet Dis 2017; 9 (9): 231–246, doi: 10.1177/1759720X17729641.
4. European Pharmacopoeia 9.0.
5. LG Chem R&D center. Hyruan One® study report. RCH-SA-002.
6. LG Chem. Hyruan One® PMS report. LG-HAPMS001, 2020 Jan 14.



Štítky
Interní lékařství Revmatologie Chirurgie všeobecná Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#