#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přírodní látky v boji proti oxidativnímu stresu

8. 10. 2018

Reaktivní formy kyslíku hrají důležitou roli v udržování homeostázy a obranyschopnosti organismu, ale jejich přebytek může poškozovat DNA, proteiny a lipidy. Můžeme jejich hladinu cíleně regulovat výživou?

Zvýšený oxidativní stres a jeho důsledky

Dlouhodobé intenzivní cvičení, například u vrcholových sportovců, je spojeno se zvýšeným oxidativním stresem a přispívá tak k syntéze konečných produktů pokročilé glykace (AGE). To je heterogenní skupina makromolekul vytvářená neenzymatickou glykací proteinů, lipidů a nukleových kyselin. Jejich přítomnost způsobuje nežádoucí tuhnutí tkání bohatých na extracelulární matrix a proteiny s dlouhou životností, tj. kosterních svalů, šlach, kloubů, kostí, srdce, tepen, plic, kůže a oční čočky.

Působení antioxidantů

O vlivu složení stravy na oxidativní stres u sportovců je známo velice málo, ale některé výzkumy v minulosti naznačily, že podávání antioxidantů může mít pozitivní účinek. Jednou z kandidátních látek je kurkumin obsažený v oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), který má antioxidační a protizánětlivé účinky a také dovede bránit akumulaci AGE in vitro a ve zvířecím modelu. Extrakty z pryskyřice kadidlovníku pilovitého (Boswellia serrata) mají rovněž protizánětlivý potenciál, snižují lokální hladinu TNF-α a IL-1β ve zvířecím modelu. Zachovají si však tyto vlastnosti i při humánním použití?

Metodika a průběh studie

Kontrolovaná studie se zaměřila na porovnání hladiny markerů oxidativního stresu u 47 dobře trénovaných cyklistů, kteří však nezávodili profesionálně (roční nájezd 10–12 tisíc km). Muži průměrného věku 46 ± 8 let byli randomizováni do dvou skupin: 22 účastníků konzumovalo pouze středomořskou dietu a tvořilo kontrolní skupinu, 25 sportovcům byl navíc po dobu 3 měsíců podáván doplněk stravy s 10 mg kurkuminu a 140 mg extraktu z pryskyřice kadidlovníku ve fosfolipidové formulaci.

Na začátku studie a po 12 týdnech byly měřeny hladiny IL-6, TNF-α, hs-CRP, celkové AGE, solubilního receptoru pro AGE, malondialdehydu, fosfolipidových mastných kyselin a neesterifikovaných mastných kyselin.

Výsledky a závěr

Zatímco hladiny receptorů pro AGE, neesterifikovaných mastných kyselin a malondialdehydu významně poklesly v obou skupinách, pouze v suplementované skupině byl zaznamenán významný pokles AGE (−42,41 ± 18,66 % u skupiny s doplňkem stravy oproti 4,18 ± 22,71 % u kontrolní skupiny; p < 0,001). I hladina malondialdehydu zde byla významně nižší než v kontrolní skupině.

Tato zjištění naznačují, že středomořská dieta v kombinaci s podáváním kurkuminu a extraktu z pryskyřice kadidlovníku má pozitivní účinek na glykoxidaci a peroxidaci lipidů u vrcholových sportovců.

(pez)

Zdroj: Chilelli N. C., Ragazzi E., Valentini R. et al. Curcumin and Boswellia serrata modulate the glyco-oxidative status and lipo-oxidation in master athletes. Nutrients 2016; 8 (11): 745, doi: 10.3390/nu8110745.



Štítky
Diabetologie Geriatrie a gerontologie Neurologie
Nejnovější kurzy
Diabetická neuropatie a její léčba
Autoři: MUDr. Michal Dubský, Ph.D.

Pacient s neuropatickou bolestí v ordinaci praktického lékaře
Autoři: doc. MUDr. Ladislav Slováček, Ph.D., MUDr. Birgita Slováčková, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#