#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Použití přípravku Isoprinosine pro léčbu deficitů imunitního systému a pro rekurentní infekce způsobené herpes labialis a genitalis

15. 10. 2018

Velmi početnou skupinou pacientů, kteří navštěvují svoje registrující lékaře, jsou ti, kteří přicházejí pro radu, jak léčit častá a opakovaná respirační onemocnění a jak jim předcházet a jak léčit úporná onemocnění způsobená lidskými herpesviry HSV-1 (Herpes labialis, gingivostomatitida, keratokonjunktivitida) a HS-2 (především genitální herpes). Při detailním vyšetření imunitního systému jsou lékaři zjišťovány mírné nebo rozsáhlejší deficity imunitního systému, kvůli kterým mohou opakované respirační záněty nebo herpetické infekce vznikat. Často ale není diagnostikována žádná změna imunitního systému.

prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.
Pracoviště tropické a cestovní medicíny IPVZ v Praze, Centrum očkování a cestovní medicíny Hradec Králové

Úvod

Velmi početnou skupinou pacientů, kteří navštěvují svoje registrující lékaře, jsou ti, kteří přicházejí pro radu, jak léčit častá a opakovaná respirační onemocnění a jak jim předcházet a jak léčit úporná onemocnění způsobená lidskými herpesviry HSV-1 (Herpes labialis, gingivostomatitida, keratokonjunktivitida) a HS-2 (především genitální herpes). Při detailním vyšetření imunitního systému jsou lékaři zjišťovány mírné nebo rozsáhlejší deficity imunitního systému, kvůli kterým mohou opakované respirační záněty nebo herpetické infekce vznikat. Často ale není diagnostikována žádná změna imunitního systému.

V prevenci vzniku častých respiračních onemocnění jsou lékaři velmi oblíbené bakteriální lyzáty, které se považují za vhodná stimulans imunitního systému. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že většinu respiračních onemocnění způsobují viry a pro jejich prevenci je lepší využít stimulancia, jež zvyšují podíl nespecifické (a někdy i specifické) protivirové imunity, jako např. Isoprinosine.

Isoprinosine

Isoprinosine (inosinum pranobexum) je imunomodulační lék. Je schválen v několika zemích k léčbě různých akutních nebo chronických virových infekcí. Isoprinosine ovlivňuje imunitní systém komplexně, nicméně v zásahu proti virové infekci moduluje cytotoxicitu T lymfocytů a především přirozených zabíječů (NK − natural killers), jejichž počet se výrazně zvyšuje již za 90 minut po podání léku a dvojnásobné hodnoty dosahuje již pátý den podání.

NK buňky – přirozená imunita proti virové infekci

NK buňky jsou velké granulární buňky imunitního systému, které jsou řazeny mezi lymfocyty. Jsou schopné usmrtit buňky napadené viry. Patří do nespecifické části imunitního systému. NK buňky nesou na povrchu dva typy receptorů. Lektinové receptory aktivují cytotoxicitu (zničení cílové buňky napadené virem), zatímco receptory rozpoznávající MHC první třídy (HLA I) ji zase vypínají. Pokud tedy NK buňka pozná na povrchu jiné buňky komplex HLA I, buňka je ponechána naživu. Pokud se ovšem NK buňka setká s buňkou, která tyto komplexy postrádá, je okamžitě zničena.

Účinek přípravku Isoprinosine při virové infekci

Jednoduše řečeno, přípravku Isoprinosine je jedno, na rozdíl od specifických antivirotik (chřipková, herpetická), proti jakému viru účinkuje, a je jedno, zda jsou to herpetické viry, viry akutních respiračních infekcí, nebo virus spalniček, protože aktivuje velmi rychle nespecifickou imunitu (NK buňky). Ta účinkuje rychle, ale nespecificky. U infekcí způsobených respiračními viry (chřipkové, adeno, RS, rhinoviry) nebo Herpes labialis nebo genitalis vede ke zkrácení doby s příznaky.

Užívání ve snížené dávce (1× 1 nebo 2× 1 tableta Isprinosine po 500 mg) mimo akutní onemocnění dokáže velmi dobře předejít další exacerbaci onemocnění, protože stimulací se drží relativně vysoké hladiny NK buněk. Proto je dobré u opakujících se infekcí zajistit po léčbě akutní infekce i užívání snížené dávky ve schématu první měsíc 5 dní snížená dávka, poté dva dni bez léčby, znovu 5 dní snížená dávka a pak 14 dní bez léčby. Uvedené schéma je vhodné zopakovat ještě následující dva měsíce, aby celková doba byla 3 měsíce.

Isoprinosine se léčebně podává nejen k léčbě deficitů imunitního systému a rekurentních infekcí způsobených Herpes labialis a genitalis, ale i k léčbě respiračních virových infekcí a léčbě spalniček u dospělých v dávce 50 mg/kg hmotnosti pacienta do maximální denní dávky 4 g.

Pro dospělého člověka je běžná denní dávka pro léčbu výše uvedených onemocnění 3–4 g/den (3–4× denně 2 tablety po 500 mg) po dobu 10–14 dnů a pro děti od 1 roku je dávkování 50 mg/kg tělesné hmotnosti, tj. 1 tableta/10 kg do 20 kg tělesné hmotnosti. Dále je dávkování jako u dospělých pacientů.

Isoprinosine může přechodně zvyšovat koncentraci kyseliny močové v séru a v moči, zejména u mužů a starších osob obojího pohlaví. Hodnoty však obvykle nepřesahují meze normálních hodnot (tj. 0,18–0,42 mmol/l). Zvýšení hladiny kyseliny močové je způsobeno odbouráváním inosinové složky přípravku jako přirozeného purinu u lidí na kyselinu močovou. Přípravek by proto neměl být podáván pacientům s diagnózou dny.

Závěr

V celkové denní dávce 3–4 g je možné Isoprinosine užívat k léčbě deficitů imunitního systému a pro rekurentní infekce způsobené respiračními viry a viry Herpes labialis a genitalis. Doba léčby by měla být 10–14 dní a měla by být doplněna tříměsíčním intermitentním podáváním snížené dávky.

Stimulací nespecifické imunitní odpovědi (především NK buněk) i specifické celulární imunitní odpovědi vede ke kratší době s příznaky onemocnění a k rychlejší rekonvalescenci. Vzhledem ke svému odlišnému mechanismu účinku může být Isoprinosine podáván zároveň s antibiotiky, antivirotiky (pro jinou virovou infekci) i běžnými symptomatickými léky.

Výhodou podání přípravku Isoprinosine na rozdíl od podání kauzálních antivirotik u jiných infekcí je to, že i při snížení frekvence a intenzity klinických příznaků zvyšuje imunitní odpověď na virovou infekci a tím podporuje vznik přirozené protekce.

Literatura:

1. ECDC: Monthly measles and rubella monitoring report, April 2018. Dostupné zde: https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/monthly-measles-and-rubella-monitoring-report-april-2018. Přístup dne 6. 10. 2018.

2. Rumel Ahmed S., Newman A. S., O’Daly J., Duffy S., Grafton G., Brady C. A., John Curnow S., Barnes N. M., Gordon J.: Inosine Acedoben Dimepranol promotes an early and sustained increase in the natural killer cell component of circulating lymphocytes: A clinical trial supporting anti-viral indications. Int Immunopharmacol. 2017 Jan; 42: 108–114.

3. Beran J., Šalapová E., Špajdel M.: Isoprinosine Study (EWO ISO-2014/1) Team. Inosine pranobex is safe and effective for the treatment of subjects with confirmed acute respiratory viral infections: analysis and subgroup analysis from a Phase 4, randomised, placebo-controlled, double-blind study. BMC Infect Dis 2016 Nov 7; 16 (1): 648.

4. SPC Isoprinosine. Dostupné zde: http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0162748&tab=texts. Přístup dne 6. 10. 2018.

5. Isoprinosine je bezpečný a účinný v léčbě pacientů s akutní respirační virovou infekcí. MeDitorial. Dostupné zde: http://www.prolekare.cz/hpv-condylomata-ari-novinky/isoprinosin-je-bezpecny-a-ucinny-v-lecbe-pacientu-s-akutni-respiracni-virovou-infekci-7726. Přístup dne 22. 4. 2018.

6. Beran J., Havlík J., Vonka V.: Očkování – minulost, přítomnost a budoucnost. Galén 2005, 348 stran.

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.
Vedoucí
Výukové pracoviště tropické a cestovní medicíny a očkování
Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze
Ústav epidemiologie
2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze
Ředitel
Centrum očkování a cestovní medicíny
Tylovo nábřeží 418/6
500 02  Hradec Králové
Tel.: +420495541584;
E-mail: jiri.beran@vakcinace.cz
www.vakcinace.cz



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#