#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Korelace klinických a morfologických nálezů u difuzního axonálního poranění


Correlation Among Clinical and Morphological Findings in a Diffuse Axonal Injury

In a man of 56 years – a victim of traffic accident, contusions in both temporal lobes of the brain and a small subdural and subarachnoid haemorrhage were diagnosed by CT and MR examination. According to the findings of petechial haemorrhages in the corpus callosum a diffuse axonal injury was clinically diagnosed. After 2 months the patient died. Excisions of corpus callosum and the brain-stem were examined by histological staining including Palmgren@s method and by immunohistochemical detection of neuron-specific enolase (NSE) in damaged axons.

Clinical findings were compared with morphological findings, i.e. autopsy, histological and immunohistochemical examination. The possibilities of clinical diagnostics of diffuse axonal injury are discussed.

Key words:
diffuse axonal injury – immunohistochemistry – neuron-specific enolase


Autoři: P. Toupalík 1;  P. Klír 2;  H. Marková 3;  J. Ježková 2
Působiště autorů: Ústav soudního lékařství 2. LF UK, Praha 1;  Subkatedra soudního lékařství IPVZ, Praha 2;  Radiodiagnostická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha 3
Vyšlo v časopise: Soud Lék., 52, 2007, No. 2, p. 31-34

Souhrn

U 56letého muže – účastníka dopravní nehody – byla dle CT a MR vyšetření diagnostikována ložiska kontuze mozku bitemporálně, drobné krvácení subdurální a krvácení subarachnoidální. Na základně přítomnosti drobných petechiálních hemoragií v corpus callosum bylo dále vysloveno podezření na difuzní axonální poranění mozku (DAI). Po dvou měsících hospitalizace došlo k úmrtí pacienta. Při pitvě byly odebrány excize mozkové tkáně též z oblasti corpus callosum a z mozkového kmene a bylo provedeno histologické a imunohistochemické vyšetření mozku se zaměřením na průkaz lézí bílé hmoty. Kromě barvení dle Palmgrena byla v poškozených axonech zjišťována imunohistochemicky pozitivita neuron-specifické enolázy (NSE).

Nálezy klinické byly porovnány s nálezy morfologickými získanými pitvou, histologickým a imunohistochemickým vyšetřením. Jsou diskutovány možnosti klinické diagnostiky DAI.

Klíčová slova:
difuzní axonální poranění – imunohistochemie – neuron-specifická enoláza


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#