#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Incidence pooperačních komplikací u pacientek s karcinomem prsu v závislosti na typu drénu


Incidence of postoperative complications in patients with breast cancer depending on the type of drain

Introduction: Postoperative complications in patients with breast cancer delay the initiation of adjuvant therapy, prolong the length of hospitalization and reduce the patients’ quality of life. Although their incidence can be influenced by many factors, the connection with the type of drain is insufficiently studied in the literature. The aim of this study was to assess whether there is an association between the use of a different drainage system and the occurrence of postoperative complications.

Methods: The data of 183 patients included in this retrospective study were collected from the information system of the Silesian Hospital in Opava and then statistically analyzed. These patients were divided into two groups according to the type of drain used – a Redon drain (active drainage) was used in 96 patients, and a capillary drain (passive drainage) was used in 87 patients. The incidence of seromas and hematomas, the duration of drainage and the amount of wound drainage were compared between the individual groups.

Results: The incidence of postoperative hematomas was 22.92% in the group of patients with the Redon drain, and 10.34% in patients with the capillary drain (p=0.024). The incidence of postoperative seromas was comparable for the Redon drain (39.6%) or the capillary drain (35.6%) (p=0.945). No statistically significant differences were found in the drainage time or the amount of wound drainage.

Conclusion: A statistically significantly lower incidence of postoperative hematomas was observed when using a capillary drain compared to the use of a Redon drain in patients after breast cancer surgery. The drains were comparable with respect to seroma formation. None of the studied drains was significantly more beneficial in terms of the total drainage time and the total amount of wound drainage. Key words: breast cancer, postoperative complications, drain, hematoma

Keywords:

hematoma – breast cancer – postoperative complications – drain


Autoři: V. Procházka 1;  A. Závadová 1;  J. Žatecký 2,3,4;  L. Martínek 1,5
Působiště autorů: Katedra chirurgických oborů, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita, Ostrava 1;  Ústav nelékařských zdravotnických studií, Fakulta veřejných politik, Slezská univerzita, Opava 2;  Chirurgické oddělení, Slezská nemocnice v Opavě, p. o. 3;  Klinika operační onkologie, Masarykův onkologický ústav, Brno 4;  Chirurgická klinika, Fakultní nemocnice Ostrava 5
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2023, roč. 102, č. 1, s. 17-22.
Kategorie: Původní práce
doi: https://doi.org/10.33699/PIS.2023.102.1.17–22

Souhrn

Úvod: Pooperační komplikace u pacientek s karcinomem prsu oddalují zahájení adjuvantní terapie, prodlužují dobu hospitalizace a snižují kvalitu života pacientek. Jejich incidence může být ovlivněna mnoha faktory, souvislost s typem drénu je však v literatuře studována minimálně. Cílem této studie bylo zkoumat, zda existuje souvislost mezi použitím různého drenážního systému a vznikem pooperačních komplikací.

Metody: Data, zahrnující 183 pacientek zařazených do této retrospektivní studie, byla vyhledána v informačním systému Slezské nemocnice v Opavě, p.o., a následně statisticky analyzována. Tyto pacientky byly rozděleny do dvou skupin dle typu použitého drénu – u 96 pacientek byl použit Redonův drén (aktivní drenáž), u 87 pacientek kapilární drén (pasivní drenáž). Mezi jednotlivými skupinami byla srovnávána incidence seromů a hematomů, doba drenáže a množství odpadů v drénu.

Výsledky: Ve skupině pacientek s Redonovým drénem byla v naší studii incidence pooperačních hematomů 22,92 %, u pacientek s kapilárním drénem 10,34 % (p=0,024). Incidence pooperačních seromů byla srovnatelná v případě použití Redonova drénu (39,6 %) i kapilárního drénu (35,6 %) (p=0,945). Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly v době drenáže ani v množství odpadů v drénu.

Závěr: Při použití kapilárního drénu byla u pacientek po chirurgické léčbě karcinomu prsu pozorována statisticky významně nižší incidence pooperačních hematomů než při použití Redonova drénu. S ohledem na tvorbu seromu byly drény srovnatelné. Stejně tak není ani jeden ze sledovaných drénů významně výhodnější v parametrech celkové doby drenáže a množství odpadů v drénu. Klíčová slova: karcinom prsu, pooperační komplikace, drén, hematom

Klíčová slova:

karcinom prsu – hematom – pooperační komplikace – drén

ÚVOD

Chirurgie je jedním ze základních pilířů léčby karcinomu prsu. Operace bývá nejčastěji indikována v léčebném schématu jako první v pořadí, může ale následovat až po neoadjuvantní terapii. Operační řešení s sebou standardně přináší riziko vzniku komplikací, a tedy i prodloužení doby od provedení zákroku k zahájení adjuvantní terapie, je tudíž žádoucí snížení jejich incidence. Prodloužení této doby může negativně ovlivňovat přežití pacientek a kvalitu jejich života [1–4]. Nejčastějšími komplikacemi postihujícími tyto pacientky jsou pooperační serom, hematom a ranná infekce [5]. Za účelem snížení rizika jejich vzniku se využívají mimo jiné i drenážní systémy, které odstraňují nadbytečnou tekutinu z operační rány. Nahromadění sekretů v ráně komplikuje hojení svými mechanickými, toxickými a infekčními účinky [6,7]. Cílem naší studie bylo zjistit, zda použití drénů pracujících na odlišných principech ovlivňuje incidenci těchto komplikací. Srovnávány byly drén Redonův jako zástupce aktivní drenáže využívající podtlak k odstranění tekutiny a drén kapilární pracující na principu kapilárního vzlínání, tedy zástupce pasivní drenáže [8].

METODY

Studie byla designována jako retrospektivní klinická analýza. Vstupní kritéria tvořily biopticky potvrzená diagnóza karcinomu prsu, chirurgická terapie karcinomu prsu a peroperační zavedení kapilárního nebo Redonova drénu. Pacientky splňující tato kritéria, které byly operovány v období 1. 1. 2018−31. 1. 2021, byly vyhledány v informačním systému Slezské nemocnice v Opavě, p.o., a jejich data anonymizovaně zaznamenána. Ze studie byly vyřazeny pacientky, které předem vyjádřily nesouhlas s účastí v jakékoliv studii, a pacientky, o kterých nebyla v informačním systému shromážděna data potřebná ke statistickému hodnocení. Všechny pacientky byly operovány zkušenými mamárními chirurgy, kteří prováděli prs šetřící výkon nebo mastektomii, doplněnou buď o biopsii sentinelové uzliny, nebo axilární disekci I. a II. etáže. Všem těmto pacientkám byl peroperačně zaveden buď kapilární, nebo Redonův drén, byly zaznamenávány odpady v drénu a drén byl odstraněn, dosáhla-li denní sekrece <30 ml/24 h. Technika operace byla u všech operatérů stejná, operatéři využívali rutinně oba typy drénů bez preference jednoho z nich; oba typy drénů byly tedy zaměnitelné a nepoužívaly se v rozdílných indikacích. Sledovanými parametry byly věk, charakteristika tumoru (pTNM), typ operace, typ drénu, počet dnů od operace k vytažení drénu, množství sekretu v drénu, výsledný histologický nález a komplikace po operaci. Z komplikací jsme sledovali zejména vznik seromu a hematomu. Pro potřebu naší práce bylo vymezení seromu určeno potřebou ambulantní punkce po propuštění z nemocnice. Vícečetné punkce byly hodnoceny jako jeden serom, hodnotili jsme pouze, zda ke komplikaci došlo, či nikoliv. Vznik hematomu byl zaznamenán, jestliže jej uvedl ošetřující lékař na vizitě, v chirurgické nebo onkologické ambulanci a současně jestliže hematom komplikoval hojení ranné plochy či vyžadoval punkci nebo evakuaci. Statistické zpracování bylo provedeno s použitím aritmetického průměru, mediánu a absolutní a relativní četnosti. Statistická analýza dat byla provedena pomocí Pearsonova chí-kvadrát testu s případnou Yatesovou korekcí a Mann-Whitney U testu. Jako statisticky významné byly hodnoceny výsledky s hladinou p<0,05. Studie byla schválena etickou komisí Slezské nemocnice v Opavě (EK SNO 396/2021).

VÝSLEDKY

Do studie bylo zařazeno 183 pacientek splňujících vstupní kritéria. 122 pacientek podstoupilo prs šetřící výkon (BCS – breast conserving surgery), z nichž 61 (50 %) byl při operaci zaveden kapilární drén a 61 (50 %) Redonův drén. 61 pacientek podstoupilo mastektomii, 26 (42,6 %) byl zaveden kapilární drén a 35 (57,4 %) drén Redonův. V článku jsou tyto soubory označeny jako podsoubor KD (pacientky, u nichž byl použit kapilární drén) a podsoubor RD (pacientky, u nichž byl použit Redonův drén). Nejčastěji prováděným zákrokem v obou souborech byl prs šetřící výkon doplněný o biopsii sentinelové uzliny, v každém ze souborů byl tento výkon proveden 49×, tedy tvořil 56,3 % podsouboru KD a 51 % podsouboru RD. V podsouboru KD byl průměrný věk v době operace 65,2 a medián 67,5. Nejnižší věk v tomto podsouboru KD byl 41 let, nejvyšší 90 let. Průměrný věk podsouboru RD činil 65,1 roku, medián 67 let a věkové rozmezí bylo 42–86 let. Další charakteristiky podsouborů jsou uvedeny v Tab. 1. Ve skupině pacientek, které podstoupily BCS, se v podsouboru KD vyskytoval hematom v 6 případech (9,8 %) a v podsouboru RD byl hematom zaznamenán 13× (21,3 %).

Ve skupině pacientek po mastektomii v podsouboru KD vznikl hematom ve 3 případech (11,5 %) a v podsouboru RD v 9 případech (25,7 %). Dále jsou podle výkonu v axile tato data členěna v Tab. 2. V případě srovnání incidence hematomů v rámci jednoho typu operace mezi danými soubory jsou patrné rozdíly, které však nejsou statisticky signifikantní (p>0,05). Výsledek je však ovlivněn malými čísly. S ohledem na porovnatelnost obou podsouborů (Tab. 1) jsme srovnávali četnost výskytu hematomů pouze podle typu použitého drénu (Graf 1). Z tohoto srovnání je zřejmé, že v případě použití kapilárního drénu je incidence hematomů nižší, tento rozdíl je statisticky signifikantní (p=0,024). Data k této analýze jsou uvedena v Tab. 2.

Incidence hematomů v závislosti na typu použitého
drénu <br> 
Fig. 1. Incidence of hematomas according to the type of
drain used
Graf 1. Incidence hematomů v závislosti na typu použitého drénu
Fig. 1. Incidence of hematomas according to the type of drain used

Tab. 1. Srovnání jednotlivých podsouborů pacientek rozdělených dle typu použitého drénu
Tab. 1. Comparison of individual subsets of patients divided by type of drain used
Srovnání jednotlivých podsouborů pacientek rozdělených
dle typu použitého drénu <br> 
Tab. 1. Comparison of individual subsets of patients divided
by type of drain used
BCS – prs šetřící výkon, MAE – mastektomie, SLNB – biopsie sentinelové lymfatické uzliny, AD – axilární disekce, DCIS – duktální karcinom in situ, LCIS – lobulární karcinom in situ, ASA – klasifikace American Society of Anesthesiologists, BMI – body mass index.
BCS – breast-conserving procedure, MAE – mastectomy, SLNB – sentinel lymph node biopsy, AD – axillary dissection, DCIS – ductal carcinoma in situ, LCIS – lobular carcinoma in situ, ASA – American Society of Anesthesiologists Classification, BMI – body mass index

Tab. 2. Incidence hematomů v závislosti na typu drénu
Tab. 2. Incidence of hematomas according to the type of drain used
Incidence hematomů v závislosti na typu drénu <br> 
Tab. 2. Incidence of hematomas according to the type of drain used
BCS – prs šetřící výkon, MAE – mastektomie, SLNB – biopsie sentinelové lymfatické uzliny, AD – axilární disekce, DCIS – duktální karcinom in situ, LCIS – lobulární karcinom in situ, ASA – klasifikace American Society of Anesthesiologists, BMI – body mass index.
BCS – breast-conserving procedure, MAE – mastectomy, SLNB – sentinel lymph node biopsy, AD – axillary dissection, DCIS – ductal carcinoma in situ, LCIS – lobular carcinoma in situ, ASA – American Society of Anesthesiologists Classification, BMI – body mass index.

Dále byla hodnocena incidence seromu v obou podsouborech. V podsouboru KD 61 pacientek podstoupilo BCS, u 17 z nich (27,9 %) došlo ke vzniku seromu. Mastektomie byla provedena u 26 pacientek a u 14 z nich (53,9 %) vznikl serom. V podsouboru RD bylo rovněž 61 pacientek, které podstoupily BCS, a serom vznikl také v 17 případech (27,9 %), 35 pacientek v tomto podsouboru podstoupilo mastektomii a zde se serom vyskytoval ve 21 případech (60,0 %) (Tab. 3). Jestliže porovnáme četnost výskytu seromů mezi jednotlivými podsoubory (Graf 2), je zřejmé, že mezi nimi nejsou statisticky signifikantní rozdíly. To platí, i pokud podsoubory rozdělíme dle typu zákroku a porovnáme je mezi sebou.

Tab. 3. Incidence seromů v závislosti na typu drénu
Tab. 3. Incidence of seromas according to the type of drain used
Incidence seromů v závislosti na typu drénu <br> 
Tab. 3. Incidence of seromas according to the type of drain used
BCS – prs-šetřící výkon, MAE – mastektomie, SLNB – biopsie sentinelové lymfatické uzliny, AD – axilární disekce, KD – kapilární drén, RD – Redonův drén.
BCS – breast-conserving procedure, MAE – mastectomy, SLNB – sentinel lymph node biopsy, AD – axillary dissection, KD – capillary drain, RD – Redon drain.

Incidence seromů v závislosti na typu použitého
drénu <br> 
Fig. 2. Incidence of seromas according to the type of drain
used
Graf 2. Incidence seromů v závislosti na typu použitého drénu
Fig. 2. Incidence of seromas according to the type of drain used

Dalšími hodnocenými parametry ve studii byla doba drenáže a celkové množství odpadů v drénu. Množství odpadů v drénu v jednotlivých podsouborech podle typu operace uvádí Tab. 4. Nejvýraznější rozdíl mezi porovnávanými soubory byl nalezen ve skupině BCS a AD (axilární disekce I. a II. etáže), kde medián odpadů v drénu v podsouboru KD odpovídal 195 ml a v podsouboru RD 135 ml, tento se však neprokázal jako statisticky signifikantní (p=0,121).

Tab. 4. Celkový objem sekrece v závislosti na typu drénu
Tab. 4. Total volume of secretion according to the type of drain used
Celkový objem sekrece v závislosti na typu drénu <br> 
Tab. 4. Total volume of secretion according to the type of drain used
BCS – prs šetřící výkon, MAE – mastektomie, SLNB – biopsie sentinelové lymfatické uzliny, AD – axilární disekce, KD – kapilární drén, RD – Redonův drén.
BCS – breast-conserving procedure, MAE – mastectomy, SLNB – sentinel lymph node biopsy, AD – axillary dissection, KD – capillary drain, RD – Redon drain.

V Tab. 5 jsou uvedeny průměrné doby drenáže a jejich rozsah pro jednotlivé operace v rámci každého podsouboru. Respektujeme-li rozdělení na typ prováděného zákroku, pak je mezi jednotlivými soubory prokázán statisticky významný rozdíl pouze v případě BCS s AD favorizující podsoubor RD (p=0,026). Pro ostatní zákroky nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly a taktéž při srovnání celého podsouboru KD a RD výsledek nebyl statisticky významný (p=0,131).

Tab. 5. Délka drenáže v závislosti na typu drénu
Tab. 5. Duration of drainage according to the type of drain used
Délka drenáže v závislosti na typu drénu <br> 
Tab. 5. Duration of drainage according to the type of drain used
BCS – prs šetřící výkon, MAE – mastektomie, SLNB – biopsie sentinelové lymfatické uzliny, AD – axilární disekce, KD – kapilární drén, RD – Redonův drén.
BCS – breast-conserving procedure, MAE – mastectomy, SLNB – sentinel lymph node biopsy, AD – axillary dissection, KD – capillary drain, RD – Redon drain

DISKUZE

Pooperační incidenci hematomů výrazně snížilo rozšíření elektrokauterizačních metod, přesto je jejich incidence udávána u 2–10 % pacientek po operaci karcinomu prsu [9]. Jeho velikost determinuje doporučený postup léčby, tedy možnost konzervativního přístupu či nutnost provedení punkce a evakuace hematomu [9]. V roce 2013 byla publikována studie zkoumající rozdíl v incidenci hematomu u drénovaných a nedrénovaných ran po prs šetřících výkonech i mastektomiích, kde nebyl nalezen statisticky signifikantní rozdíl [10]. Stoyanov a kol. ve své přehledové studii uvádějí, že použití aktivní drenáže po radikální mastektomii ve srovnání s drenáží pasivní vede k nižší pooperační incidenci hematomů a v přímém důsledku ke zkrácení pobytu pacientky v nemocnici [11]. Pro náš soubor pacientek však bylo zjištěno statisticky signifikantní snížení výskytu hematomů při použití kapilárního, tedy pasivního drénu oproti Redonovu drénu. Nepodařilo se nám však potvrdit tuto závislost pro jednotlivé typy operačních výkonů, přestože incidence hematomů u RD byla u všech typů výkonů vyšší než u KD. Na vině mohla být nízká incidence komplikací, tedy nízké posuzované absolutní hodnoty. K úplnému ověření vlivu použitého typu drénu na incidenci hematomů by byla potřeba prospektivní studie s obdobnými parametry a širším souborem pacientek zahrnující mimo jiné i multivariační analýzu rizikových faktorů.

Vyšší incidence hematomů v podsouboru RD by mohla spočívat v principu jednotlivých systémů drenáže. Použití podtlaku v případě Redonova drénu odvádí krev z rány téměř beze zbytku. Kapilárním vzlínáním se však z rány nedostane všechna krev. Aktivace trombocytů ve zbývající krvi může přispívat k lokální vazokonstrikci, čímž dojde k omezení sanguinace, tento patofyziologický proces dokládá i provedená studie na zvířatech [12,13]. Obdobný proces je možné pozorovat i v případě intrakraniálního krvácení, kdy přítomnost krve v subarachnoidálním prostoru vyvolá spazmus mozkových tepen [14,15]. Absence malého množství krve v ráně by v případě použití podtlakového drénu mohla potencovat další krvácení a následně tvorbu hematomů, tato teorie však musí být ověřena dalšími studiemi. Dalším faktorem ovlivňujícím nižší incidenci hematomů v souboru pacientek se zavedeným kapilárním drénem by mohla být struktura drénu, konkrétně jeho tuhost. Kapilární drén je poddajnější, ohebnější, a nemusel by tedy operační ránu natolik dráždit při pohybu. Tato skutečnost by mohla vést i k menší pravděpodobnosti mechanického poškození cév drénem a ke vzniku pooperačního krvácení do operační rány. Další možné vysvětlení lze nalézt v rozdílných způsobech zavádění obou drénů – Redonův drén je zpravidla zaváděn kovovým trokarem přes kůži a podkoží. Případné krvácení v takto vzniklém kanálu obvykle není ošetřeno. Naopak v případě zavádění kapilárního drénu, kdy je provedena kožní incize a preparuje se podkoží, je možné stavění případného krvácení pod kontrolou zraku.

Serom je nejčastější pooperační komplikací objevující se u pacientek po chirurgické léčbě karcinomu prsu [5]. Je prokázáno, že celková produkce seromu může být ovlivněna trváním operace, objemem odstraněné tkáně, pozitivitou i počtem odstraněných lymfatických uzlin a stadiem tumoru [16]. I preparační metoda hraje důležitou roli – možnostmi jsou tradiční ligatury, elektrokauterizační metody či využití harmonického skalpelu. Dle metaanalýzy Clymera a kol. se harmonický skalpel jeví jako šetrnější metoda s nižší incidencí seromů proti standardní elektrokauterizaci [17]. Naopak ve studii Žateckého a kol. při srovnání harmonického skalpelu s použitím tradičních ligatur se seromy tvořily více právě po zákrocích provedených s využitím harmonického skalpelu [18]. Incidence seromu je významně vyšší po mastektomii než po prs šetřícím výkonu, stejně jako po exenteraci axily ve srovnání s biopsií sentinelové uzliny. Tento závěr je potvrzený mnoha studiemi a platí i pro náš soubor pacientek [16,19].

Ve studii z roku 2013 bylo vyhodnoceno, že zavedení aktivního (podtlakového) drénu při axilární disekci vede ke snížené incidenci seromů proti nezadrénování operační rány [10]. Ve srovnávací studii z roku 2005 byl při mastektomii s následnou aktivní drenáží pozorován nižší výskyt infekcí a hematomů, naopak incidence seromů byla zvýšená [11]. Okada a kol. shrnují, že výskyt seromu je přímo spojen s dobou zavedení drénu, přičemž jeho brzké vynětí (do 5. dne od operace) vede ke zvýšené incidenci této komplikace [20]. Pro naši studii však platí, že použití odlišných drenážních systémů u prs šetřících výkonů i mastektomií nemělo na pooperační incidenci seromu vliv. Studie z roku 2008 zpracovaná Ezeomem a kol. porovnávala také aktivní a pasivní drenáž se shodným závěrem. Výzkum však probíhal na výrazně menším souboru pacientek (26 – aktivní drenáž, 24 – pasivní drenáž) a pouze pro pacientky po mastektomii [21].

ZÁVĚR

Problematika drenáže ve spojení s chirurgickou léčbou karcinomu prsu je doposud málo prozkoumaná a v rámci širokého spektra témat onkochirurgie se může jevit jako okrajová. Vyšší incidence komplikací však může vést k pomalejšímu hojení ran, prodloužené hospitalizaci či rehospitalizaci a oddálení adjuvantní léčby. V naší studii jsme zjistili, že použití pasivního drenážního systému (kapilárního drénu) místo podtlakového drenážního systému (Redonova drénu) vedlo ke statisticky významnému snížení incidence hematomů, zatímco pro incidenci seromů jsou drény rovnocenné. Rovněž v parametrech celkové doby drenáže a množství odpadů v drénu nebyly zjištěny statisticky signifikantní rozdíly.

Studie byla podkladem pro práci SVOČ hlavních autorů článku.

Tento příspěvek byl zpracován za přispění dlouhodobé institucionální podpory výzkumných aktivit ze strany Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě.

Konflikt zájmů

Autoři článku prohlašují, že nejsou v souvislosti se vznikem tohoto článku ve střetu zájmů a že tento článek nebyl publikován v žádném jiném časopise, s výjimkou kongresových abstrakt a doporučených postupů.

MUDr. Jan Žatecký, Ph.D.
Slezská nemocnice v Opavě, p.o.
Olomoucká 470/86
746 01 Opava
e-mail: jan.zatecky@snopava.cz

ORCID: 0000-0002-0415-0853

Rozhl Chir. 2023;102:17–22


Zdroje

1. CAO Lu, Cheng XU, Gang CAI, et al. How does the interval between completion of adjuvant chemotherapy and initiation of radiotherapy impact clinical outcomes in operable breast cancer patients? Annals of Surgical Oncology [online]. 2021;28(4):2155–2168. doi:10.1245/ s10434-020-09026-z.

2. Zhang QH, FU J-Q, Fu F-M, et al. Survival and time to initiation of adjuvant chemotherapy among breast cancer patients: a systematic review and meta-analysis. Oncotarget [online]. 2018;9(2):2739– 2751. doi:10.18632/oncotarget.23086.

3. Pinto A, Faiz O, Davis R, et al. Surgical complications and their impact on patients’ psychosocial well-being: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open [online]. 2016;6(2):e007224. doi:10.1136/ bmjopen-2014-007224.

4. Sosin M, Gulla A, Potdevin L, et al. Timing of radiation therapy in nipple-sparing mastectomy influences outcomes and patient-reported quality of life. The Breast Journal [online]. 2018;24(6):934–939. ISSN 1075122X. doi:10.1111/tbj.13066.

5. Coufal O, Fait V. Chirurgická léčba karcinomu prsu. 1st ed. Praha, Grada 2011. ISBN 978-80-247-3641-9.

6. Vytejčková R. Drény a drenážní systémy [online]. B.m. Ústav ošetřovatelství 3. Available at: http://nas.lf3.cuni.cz/materialy/ CNS002P2/drenaze(5087d2542eb3f). pdf.

7. Bischfberger AS. Drains, bandages, and external coaptation. In: Equine surgery [online]. B.m.: Elsevier 2019:280– 300. doi:10.1016/B978-0-323-48420- 6.00017-X.

8. Linová Ľ, Baková H, Jankechová M. Ošetřovatelský proces v chirurgii. Praha, Grada Publishing 2019. ISBN 978-80-271- 2466-4.

9. Vitug AF, Newman LA. Complications in breast surgery. The Surgical Clinics of North America [online] 2007, 87(2):431– 451. doi:10.1016/j.suc.2007.01.005.

10. Thomson DR, Sadidden H, Furniss D. Wound drainage after axillary dissection for carcinoma of the breast. Cochrane Database of Systematic Reviews [online]. 2013, 2021(11) [vid. 2022-03-25]. ISSN 14651858. doi:10.1002/14651858. CD006823.pub2.

11. Stoyanov GS, Tsocheva D, Marinova K, et al. Drainage after modified radical mastectomy – a methodological mini-review. Cureus [online]. Not dated 9(7):e1454. ISSN 2168-8184. doi:10.7759/ cureus.1454.

12. Nečas E a Universita Karlova. Obecná patologická fyziologie. Praha, Karolinum 2006. ISBN 978-80-246-1291-1.

13. Hýza P, Veselý J, Schwarz D, et al. The effect of blood around a flap pedicle on flap perfusion in an experimental rodent model. Acta Chirurgiae Plasticae 2009;51(1):21–25. ISSN 0001-5423.

14. Wilkins RH, Odom L. Intracranial arterial spasm associated with craniocerebral trauma. Journal of Neurosurgery [online]. 1970;32(6).626–633. doi:10.3171/ jns.1970.32.6.0626.

15. Al-Mufti F, Amuluru K, Changa A, et al. Traumatic brain injury and intracranial hemorrhage–induced cerebral vasospasm: a systematic review. Neurosurgical Focus [online]. 2017;43(5):E14. doi:10.3171/2017.8.FOCUS17431.

16. Ebner F, Friedl TW, De Gregorio A, et al. Seroma in breast surgery: all the surgeons fault? Archives of Gynecology and Obstetrics [online]. 2018;298(5):951– 959. ISSN 1432-0711. Available at: doi:10.1007/s00404-018-4880-8.

17. Cheng H, Clymer JW, Ferko NC, et al. A systematic review and meta-analysis of harmonic technology compared with conventional techniques in mastectomy and breast-conserving surgery with lymphadenectomy for breast cancer. Breast Cancer: Targets and Therapy [online]. 2016;(8):125–140. doi:10.2147/ BCTT.S110461.

18. Žatecký J, Kubala O, Jelínek P, et al. Harmonic scalpel versus traditional ligation in axillary dissection for breast cancer: a retrospective multivariate analysis. Rozhledy V Chirurgii 2020;99(11):502– 508.

19. Strivastava V, Basu S, Shukla VK. Seroma formation after breast cancer surgery: what we have learned in the last two decades. Journal of Breast Cancer [online]. 2012;15(4):373–380. doi:10.4048/ jbc.2012.15.4.373.

20. Okada N, Nirata Y, Takada M, et al. Early removal of drains and the incidence of seroma after breast surgery. Breast Cancer [online]. 2015;22(1):79–83. doi:10.1007/ s12282-013-0457-3.

21. Ezome E, Anebamowo C. Closed suction drainage versus closed simple drainage in the management of modified radical mastectomy wounds. South African medical journal = Suid-Afrikaanse tydskrif vir geneeskunde. 2008;98:712–715.

Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#