#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K životnímu jubileu profesora Jana Wechslera


Autoři: I. Čapov
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2018, roč. 97, č. 7, s. 327.
Kategorie: Jubileum

Prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc. oslaví letos 7. 10. své 80. narozeniny. Po ukončení studií na Lékařské fakultě MU v Brně v roce 1962 nastoupil na chirurgické oddělení Nemocnice v Duchcově, tehdy vedené vynikajícím chirurgem primářem Stýblem, žákem profesora Jiráska. Primář Stýblo měl obrovský vliv na mladého eléva chirurgie. I. chirurgickou atestaci složil v roce 1965, druhou atestaci v roce 1970. Atestaci z traumatologie roku 1990 a atestaci z onkochirurgie v roce 2012. V roce 1966 přešel z Duchcova do Výzkumného ústavu traumatologického v Brně a na III. chirurgickou kliniku LF MU v Brně, kde se později stal zástupcem přednosty pro školství. Jeho odborný chirurgický růst utvářely takové osobnosti jako primář Stýblo, prof. Trýb, prof. Zavřel, prim. Mlčoch a prof. Michek. V rámci akademické dráhy obhájil kandidaturu v roce 1982, v roce 1986 se stal docentem, tuto hodnost následně obhájil v roce 1995 podle nového VŠ zákona. Dne 1. 4. 1997 byl jmenován profesorem a 1. 2. 1991 se stal přednostou I. chirurgické kliniky LF MU a FN u svaté Anny v Brně. V této funkci pracoval až do konce roku 2004.

Prof. Wechsler vždy oplýval hlubokými teoretickými znalostmi, nevídaným elánem a invencí, empatií k pacientům i ke kolegům, bezbřehou touhou operovat. Jako významný a prozíravý chirurg usilovně podporoval trend specializace v chirurgii. I když začal svou chirurgickou dráhu s nutností ovládat všechny chirurgické oblasti, postupně se začal zajímat především o chirurgii hepato-pankreato-biliární, o chirurgii endokrinní soustavy a traumatologii. Stál při zavedení miniinvazivní chirurgie v rámci ČR. Jubilující pan profesor velmi záhy pochopil, že moderní chirurgie se bude profilovat směrem k velmi úzké specializaci chirurgů, že výrazný akcent bude na velmi úzkou mezioborovou spolupráci, k rozvoji miniinvazivních technik a rozvoji urgentní chirurgie.

Na svém pracovišti vychoval celou řadu skvělých chirurgů, kteří posléze vedli či vedou chirurgická pracoviště v České republice. Podílel se intenzivně na práci pro Lékařskou fakultu (LF) a Masarykovu univerzitu (byl členem nejrůznějších komisí, předsedou oborové rady pro obor chirurgie, dlouholetým členem Vědecké rady LF, předsedou disciplinární komise). Pod jeho vedením habilitovalo 5 chirurgů a proběhly 2 úspěšná profesorská řízení. Publikoval celkem 136 vědeckých prací, přednášel na řadě prestižních zahraničních, ale i tuzemských odborných akcí. Během svého působení v Brně získal za svou práci celou řadu významných ocenění, ať už v rámci chirurgické společnosti či Masarykovy univerzity. Kupř. v roce 2009 získal Petřivalského cenu za rozvoj chirurgie a v roce 2012 získal prestižní Cenu města Brna za obor lékařské vědy a farmacii. Je uznávaným soudním znalcem.

I po odchodu do důchodu udržuje profesor Wechsler úzký kontakt s klinikou. Podílí se ještě na pregraduální výuce. Je členem komise pro SRZ z chirurgie. Je členem komise pro aprobační zkoušky chirurgů v rámci MZ, dlouholetým členem výboru České chirurgické společnosti a nyní členem revizní komise, členem chirurgické komise při VRLK.

Profesor Wechsler je povahou velmi přátelský, vždy rozvážný, žádné překážky jej nedokázaly zastavit, když byl přesvědčen o správnosti postupu. Nikdy neváhal poradit. A jeho rady byly vždy velmi cenné.

Profesor Wechsler je neskutečných 53 let ženatý. Jeho paní Eva je rovněž lékařkou. Oba milují lyžování a hory, pan profesor navíc i auta. Spolu tráví volný čas na chalupě v Orlických horách, kde je čestným občanem obce Výprachtice. Mají spolu dvě děti, které se vydaly ve šlépějích rodičů a jsou úspěšnými lékaři. A velkou radost jim dělá i pět vnoučat.

Vážený pane profesore, milý Jene, přeji Ti za všechny spolupracovníky hodně zdraví, svěžesti, pohody a radosti a ať Ti stále chutná oblíbený Sauvignon.

Za všechny pracovníky kliniky

Prof. MUDr. Ivan Čapov, CSc.

přednosta I. chirurgické kliniky LFMU a FNUSA v Brně

e-mail: ivan.capov@fnusa.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 7

2018 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#