#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nový atlas varixov dolných končatín


Autoři: R. Staffa
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2014, roč. 93, č. 12, s. 571.
Kategorie: Recenze

Na náš knižní trh byla uvedena monografie „Atlas varixov dolných končatín, ich komplikácií a chirurgickej liečby“ od renomovaného autora a váženého kolegy prof. MUDr. Júliusa Mazucha, DrSc. Do rukou odborné lékařské veřejnosti se tak dostává další cenná publikace ze série děl předního odborníka a pro mě bylo ctí tuto neobyčejnou knihu recenzovat.

Práce svým komplexním pohledem na uvedenou problematiku uspokojí nejen cévní chirurgy, ale i lékaře jiných medicínských odborností. Čím se práce liší od jiných knih na stejné téma, je především úctyhodné množství vlastních originálních fotografií, které spolu s vysoce odborným komentářem, opírajícím se o dlouholetou klinickou zkušenost autora, vytvářejí velmi zajímavý a poučný celek. Kniha tak získává neobyčejný edukační potenciál a nepochybně se stane velkým přínosem pro každého, kdo se začíná problematice žilní chirurgie věnovat, ale i poučením pro všechny již zkušené odborníky. Publikace se věnuje problematice v celém rozsahu včetně epidemiologie, patofyziologie, anatomie a klasifikace. Je rozdělena do 13 kapitol a na 174 stranách přináší velké množství obrazových informací velmi zdařile propojených s textem. Součástí je popis některých extrémních a klinicky vzácných případů. Do popisu chirurgických postupů se promítá mnohaletá zkušenost autora s touto problematikou, a text se tak mnohdy stává návodem „jak postupovat“ v konkrétní situaci. Autor podrobně informuje o spektru chirurgických možností léčby varixů a celá poslední kapitola je věnována také chirurgii hlubokého žilního systému. V textu kapitol se autor opírá nejen o vlastní zkušenosti, ale rovněž o aktuální literární zdroje. Poukazuje na rozvoj celé problematiky v uplynulém desetiletí a objektivně posuzuje také přínos moderních termoablačních metod chirurgické léčby varixů.

Svým komplexním zaměřením, unikátním množstvím obrazové dokumentace a velmi názorně a čtivě poskytnutým informacím si kniha nepochybně získá čtenáře v široké lékařské obci.

Prof. MUDr. Robert Staffa, Ph.D., I

I. chirurgická klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně

e-mail: robert.staffa@fnusa.cz

J. Mazuch Atlas varixov dolných končatín, ich komplikácií a chirurgickej liečby.

Turany, P+M 2014, 178 stran, ISBN: 9788089694068


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 12

2014 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#