#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč má být Česká herniologická společnost (sekce EHS) také sekcí České chirurgické společnosti JEP?


Autoři: A. Gryga;  T. Bureš;  L. Kohoutek
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2014, roč. 93, č. 10, s. 483-484.
Kategorie: Editorial

Kýla a její řešení bezpochyby patří mezi důležité součásti všeobecné chirurgie. Patří ke znalostem a umu každého chirurga, který se rozhodl pro tento obor. Jde o diagnostiku a operativu, která by měla představovat v portfoliu mladých kolegů a uchazečů o specializaci v oboru velmi významný a především pravdivý podíl v záznamech jejich „loog-booku“. K této diagnóze a jejímu chirurgickému řešení patří bohužel standardní slogan o operaci, kterou provádí „každý vrátný nemocnice“. A bohužel – kolegové, přiznejme si, že tomu realita a výsledky někdy i odpovídají!

Statistika je někdy nudná disciplína, ale pokud se opírá o relevantní zdroje, může poskytnout velmi zajímavý obraz o problematice, která je středem našeho zájmu. Pokusme se prosím věnovat údajům, které pracně získal a zpracoval jeden ze spoluautorů tohoto editorialu. Zdroji jsou NRHOSP (Národní Registr Hospitalizovaných ÚZIS z roku 2012) a NRC (Národní Referenční Centrum), společnost podporovaná a založená pomocí zdravotních pojišťoven, asociací nemocnic, sdružení ambulantních specialistů atd. K dispozici máme pro problematiku, která nás zajímá, údaje z roku 2012, některé z roku 2013. Jiný zdroj garantovaný odbornou společností v ČR bohužel nemáme.

V roce 2012 bylo v ČR celkem hospitalizováno 2 330 000 nemocných a průměrná délka pobytu ve zdravotnickém zařízení se pohybovala mezi 9,0–9,3 dne. Operováno bylo 650 000 nemocných, což je z tohoto objemu asi 29,6 %, neodkladně potom 17,1 %, což je celkem vysoké procento, které by si určitě zasloužilo další analýzu. Operace kýl se podílí na počtu operovaných 24 %! Stejnou příčku zaujímají operace náhrad kloubů a pro zajímavost: operace žlučníku činí jen 3,1 %. Zajímáme se ale o kýly: hospitalizováno bylo s touto diagnózou celkem 35 310. nemocných s průměrným věkem 50,3 roku. Doba jejich průměrného pobytu ve zdravotnickém zařízení byla 4,1 dne. Pokud se budeme zajímat alespoň o četnost typů jednotlivých kýl, potom vedou kýly tříselné asi jednou třetinou z operací všech kýl!

Statistiky uvádějí také úhrady za operace kýl. Je s podivem, že operace dětské tříselné kýly je ohodnocena asi 23–29 tis. Kč a stejně a většinou méně je plátci ohodnocena zdravotní péče „tension free“ plastiky tříselné kýly, zcela neadekvátně potom operace ventrální nebo parastomální kýly!

Když opomeneme předpokládané chyby statistik, věnujeme tedy problematice nejčastějšího elektivního operačního výkonu v ČR, ale i v Evropě a ve světě patřičnou pozornost? Ve Francii vznikla díky prof. J. P. Chevrelovi v červnu 1979 multidisciplinární společnost „GREPA“, na jejíž činnosti participovali anatom, fyziolog, patofyziolog, chirurg a další profese. Byla založena především ke studiu patologie defektů a možností optimální reparace defektů stěny břišní. V červnu 1998 byla přejmenována na EHS (European Hernia Association). Jejím cílem je sdílení určitého protokolu diagnostiky a řešení kýl a defektů stěny břišní. A právě i zde na základě velkých studií vznikl dnes nezpochybnitelný princip „tension free“ plastik, nejprve uplatňovaný u tříselných kýl. EHS pracuje systematicky na doporučeních, jak optimálně postupovat při řešení tak časté diagnózy v Evropě a v celém světě. Existují velmi sofistikované protokoly, jejichž sdílení umožňuje sledování nemocných a výsledků jednotlivých operací a také to, do jaké míry jejich úspěch či neúspěch ovlivňují dnes stále častěji používané implantáty.

Do roku 2004 byla v ČR (a mnohde bohužel stále je) problematika kýl považována za něco zcela samozřejmě bazálního v praxi chirurga a spočívajícího v odstranění potíží nemocného s kýlou nebo defektem stěny břišní. Přitom oba tyto stavy je třeba oddělit, protože jejich problematika je velmi odlišná. Společnost J a J (a její divize Ethicon) byla první, která upozornila na herniologii a především na řešení kýl „tension free“ plastikami, používání implantátů, a to do té doby nevídaným způsobem po stránce odborné pomoci při aplikaci nových technologií a materiálů i podporou studijních pobytů. Postupem času tento koncept začal zcela logicky postrádat především propagaci a zavádění objektivně ideálních postupů a trendů, což bylo a je zcela pochopitelné, stejně jako roztříštěnost workshopů. To byl silný impulz, proč hledat pro herniologii, tak objemnou část operativy, nový koncept. Postupně začala v ČR vznikat pracoviště a především se objevili jednotlivci, kteří se velmi intenzivně věnovali této problematice v nových intencích. Hledali novou cestu, nový koncept především ve spolupráci s EHS a nakonec po splnění všech kritérií došlo k zaregistrování České herniologické společnosti, z. s.(zapsaný spolek), která je uznána vedením EHS jako sekce této evropské instituce (Czech Branch of the EHS).

Společnost má svůj rámcový program. Bude sdílet a podílet se na tvorbě standardů k řešení kýl, defektů stěny břišní a použití optimálních materiálů, ať implantátů, tak i fixačních a jiných materiálů pro řešení kýl. K tomu je nezbytné sdílet společný protokol. Protokol, který se týká určité specializace a náplně pracovišť zabývajících se danou problematikou. Musíme mít kvalitní zpětnou kontrolu o výsledcích svých operací a operacích pracovišť, která si budou chtít vzít tento protokol za svůj. Vzájemná komunikace, informovanost – především o selháních, komplikacích – a získávání kompletních korektních informací jsou zásadním předpokladem kvalitativních změn.

Jen tak lze dosáhnout bez toho, že by bylo jakkoli zasahováno do kompetencí jakéhokoli pracoviště, vysoké kvality péče o naše nemocné, efektivního využití prostředků nezbytných pro operace a získání adekvátní úhrady při řešení komplikovaných kýl a defektů stěny břišní ze strany pojišťoven. S tím bezpochyby souvisí postupná specializace pracovišť, která mají dostatečnou kapacitu, odborné zázemí a další podmínky pro postgraduální školení s respektovaným výstupním certifikátem.

V ČR je spousta odborníků a pracovišť, která se této problematice věnovala a věnují. Je to vždy určitá shoda okolností, kdy se podaří některé skupině natolik problém kultivovat, že dosáhne určitého kvalitativního a organizačního posunu. Tak tomu bylo i při vzniku „České herniologické společnosti – Czech Branch of the EHS“. Současně si ti, kteří stáli při vzniku této společnosti, uvědomují důležitost zachování pevného spojení s ČCHS JEP a proto jsme požádali Výbor ČCHS JEP, aby tento zaregistrovaný spolek mohl do budoucna být i respektovanou sekcí ČCHS JEP. Výbor společnosti s tím na svém posledním zasedání 3. 9. 2014 vyslovil souhlas. Sekce bude pro společnost přínosem a zaštítění tohoto herniologického programu ČHS bude nepochybně ku prospěchu obou stran.

Tedy „střet zájmů“? … Ne! Ale střed zájmu o herniologii a výzva ke spolupráci se všemi, kteří se chtějí problematice opravdově věnovat, kteří se chtějí řídit určitými pravidly, pracovat na tom, abychom měli respekt v rámci EHS a byli postupem času respektováni jako lídři programu herniologie v rámci české chirurgie. K tomu je nezbytný jak personální, tak provozní a organizační prostor. Problematika herniologie si to bezesporu zaslouží! Příležitost k formování pravidel další spolupráce a další informace pro zájemce o členství v sekci budou k dispozici na 1. České herniologické konferenci v Olomouci 6. 11. 2014 a na workshopu spojeném se sympoziem 7. 11. 2014 (www.ceskaherniologickaspolecnost.cz).

Dovolete ještě na závěr jeden citát:

Sir Cecile Wakaly, prezident „Royal College of Surgeons“ - GB, v roce 1948 řekl:

„Chirurg operující kýly s nízkým počtem recidiv může pro společnost udělat víc, než kdyby operoval zhoubné nádory.“

Herniologie si nepochybně pro svůj význam i dnes zaslouží, aby se zařadila mezi nosné programy chirurgie a byla jí věnována náležitá pozornost.

Prim. MUDr. Adolf Gryga, CSc.

Chirurgické oddělení

SMN a.s. Prostějov člen skupiny Agel

Mathonova 291/1

796 04 Prostějov

e-mail: adolf.gryga@nemsne.cz

Tomáš Bureš, Kladno

Oblastní nemocnice Kladno

Vančurova 1548

272 01 Kladno

e-mail: bures.tomas@me.com

Prim. MUDr. Lukáš Kohoutek

Chirurgické oddělení

Nemocnice Frýdlant s.r.o., Euroclinicum Group

V Úvoze 860

46401 Frýdlant

e-mail: lukas.kohoutek@centrum.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 10

2014 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#