#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Systagenix – pojďte s námi léčit rány


Vyšlo v časopise: Hojení ran 7, č. 2: 36-37, 2013
Kategorie: Představujeme

INADINE, ACTISORB PLUS, SILVERCEL, NU-GEL, Promogran….? To je synonymum kvalitní léčby ran pod vlajkovou lodí společnosti Systagenix, která před více než třemi lety převzala celou divizi „Wound Management“ společnosti Johnson&Johnson, hezky česky hojení ran – speciální obvazové materiály pro lokální léčbu ran. Společnost Systagenix si dala za cíl pokračovat v produkci osvědčených obvazových materiálů, které jsou v České republice známy a našly si místo jako obvazy první volby ve většině nemocnic a ambulancí. Jsou to obvazové materiály, které mají unikátní vlastnosti a osvědčené terapeutické výsledky a za sebou i klinické výsledky publikované v renomovaných a respektovaných mezinárodně uznávaných odborných časopisech.

Společnost Systagenix se také pustila do naprosto neprobádané oblasti v hojení ran, a to je oblast diagnostiky. První „vlaštovkou“ je novinka s názvem WOUNDCHEK. Víme, že mnohé chronické rány přejdou do stadia stagnace, ale jsou ošetřovány stejným způsobem a víme, že je celá řada faktorů, které zasahují do procesu hojení. Tento test nám může výrazně pomoci v identifikaci jednoho z nich – koncentrací MMP – matrixmetaloproteáz v ráně, které jsou do značné míry odpovědné za zpomalení/stagnaci hojení.


Jedním z cílů společnosti Systagenix, ale také jeho distributorů v České republice a na Slovensku – společností Aspironix, je navázání na tradici Johnson&Johnson, která vždy byla vůdčí společností na trhu.

Důležitým cílem je pokračovat v poskytování komplexního profesionálního vzdělávání v oblasti hojení ran za výrazné podpory společnosti Systagenix a především vlastních mezinárodně uznávaných odborných lektorů.

Vážíme si zejména naší spolupráce s odborníky – lékaři a sestrami, kteří se výrazně podílejí na kontinuálním vzdělávání v oblasti hojení ran jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. Zejména jim patří dík za to, co se v léčbě ran podařilo v posledních letech.


Systagenix je společností, která navazuje na tradici značky Johnson&Johnson v České republice. O perspektivách oboru, novinkách v portfoliu i přínosu této společnosti pro naše zdravotnictví jsme hovořili s manažerkou Pavlínou McLaren Kadlecovou.

Oblast hojení ran prochází v systému českého zdravotnictví v posledních letech mnoha změnami. Jaké jsou z Vašeho pohledu aktuální trendy ve wound managementu?

V souvislosti se stále vyšším výskytem chronických ran bychom měli nahlížet na léčbu ran mnohem efektivněji, než tomu bylo v minulosti. Zdravotnický systém by tím ušetřil velké náklady.

A aktuální trendy? Očekáváme další technologie, pevně věřím, že se bude také hovořit o efektivitě užívání obvazů se stříbrem – to je nyní velké téma.

Vaše společnost je známa řadou kvalitních produktů a stálou inovací. Co Systagenix připravuje pro české pacienty a zdravotníky pro nejbližší budoucnost?

Jak jsem již naznačila v úvodu, Systagenix nehodlá pouze rozšiřovat výzkum a vývoj v oblasti speciálních obvazových materiálů, který je podpořen celou řadou klinických sledování, ale chce také jít cestou diagnostiky v oblasti lokální léčby ran. WOUNDCHEK je toho důkazem. Věřím, že zanedlouho budeme svědky uvedení dalšího diagnostického testu na stanovení situace v nehojící se ráně. Ale nechme se překvapit…


Jaké Vy, z pohledu výrobce zdravotnických prostředků, identifikujete hlavní problémy českého zdravotnictví a zvláště pak našeho oboru? A jakou roli může v tomto systému hrát Systagenix?

Na tuto otázku je těžké stručně odpovědět. K tomu by se měli vyjádřit hlavně odborníci v léčbě ran, kterých v Čechách a na Slovensku každým rokem přibývá. Všichni, co se tomuto oboru věnujeme, víme ale velmi dobře, že je to obor velmi komplexní a co do odborníků, kteří se hojením ran zabývají, velmi diverzifikovaný. Na jednu stranu výhoda, na druhou stranu velká nevýhoda. Touto cestou bych ráda vyjádřila velké poděkování těm, kteří našli hojení ran jako svůj směr, svůj obor i přes úskalí, která někdy tento obor může přinášet.

Pokud bych ale měla odpovědět z pohledu zástupce výrobce preparátů na hojení ran, stále se potýkáme hlavně ze stran zdravotních pojišťoven s nedostatečným pochopením principu efektivní terapie ran terapeutickými obvazy – to znamená sice vyšší výdaje na jednotlivý převaz, ale snížení frekvence převazů a prokazatelně nižší náklady na celkovou léčbu, a také výrazně zvýšený komfort pacientů při léčbě.

Samozřejmě nesmíme opomenout edukaci pacienta a v ambulantní péči nezapomenout na dobrou návaznost léčby.

Za rozhovor poděkovali

Karel Vízner a Klára Krupičková


Štítky
Chirurgie všeobecná Sestra Domácí péče

Článek vyšel v časopise

Hojení ran

Číslo 2

2013 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#