#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rezistence k antibiotikům u sedmi druhů invazivních bakterií, sledovaných v rámci EARSS v České republice v letech 2000–2006


Authors: P. Urbášková;  V. Jakubů;  H. Žemličková;  B. Macková;  Cz Earss *
Authors‘ workplace: Ředitel: MUDr. Jaroslav Volf, PhD. ;  Centrum epidemiologie a mikrobiologie ;  Státní zdravotní ústav Praha ;  Národní referenční laboratoř pro antibiotika
Published in: Prakt. Lék. 2007; 87(1): 32-39
Category: Of different specialties

Overview

V rámci evropské surveillance antibiotické rezistence EARSS (European Antimicrobial Resistance Surveillance System) byly získány podrobné údaje o prevalenci, stavu a trendech antibiotické rezistence sedmi hlavních původců invazivních infekcí. Kmeny E. coli (n=9 848), S. aureus (n=8 004), S. pneumoniae (n=1 065), K. pneumoniae (n=1 018), E. faecalis (n=2 812), E. faecium (n=705) a P. aeruginosa (n=470) byly izolovány od 23 922 pacientů, hospitalizovaných v období červenec 2000-červen 2006 v 83 nemocnicích se spádovou oblastí 90 % obyvatel ČR. Frekvence výskytu druhů bakterií u pacientů s invazivní infekcí v ČR je podobná jako v jiných zemích kromě nízkého počtu kmenů S. pneumonie, způsobeného zřejmě pozdním nebo žádným odběrem krve ke kultivaci u pacientů v komunitě. Infekce způsobené E. coli převažují u žen (60 %), infekce ostatními druhy jsou častější u mužů (60 %). Typicky nosokomiální původci (E. faecalis, E. faecium, P. aeruginosa, K. pneumoniae) převažují u pacientů na JIP a hematoonkologii. Zhruba 95 % (u S. pneumonie 84 %) pacientÛ s bakteremickou infekcí jsou dospělí. K penicilinu jsou kmeny S. pneumonie rezistentní téměř výlučně pouze v nízkém stupni (MIC 0,125-1 mg/l); v roce 2006 poprvé počet kmenů rezistentních k erytromycinu/makrolidům (6 %) převýšil rezistenci k penicilinu (3,4 %). Počet infekcí způsobených kmeny S. aureus rezistentními k oxacilinu (MRSA) je v roce 2006 čtyřnásobně vyšší (13,1 %) než v roce 2000 (3,8 %), v důsledku šíření epidemického klonu. Téměř polovina kmenů E. faecalis a 80 % kmenů E. faecium je vysoce rezistentních ke gentamicinu (MIC > 500 mg/l), a byly zaznamenány epidemické výskyty infekcí způsobených vankomycin rezistentními kmeny E. faecium. U kmenů E. coli se rezistence k ciprofloxacinu v průběhu 6 let ztrojnásobila a v roce 2006 zasáhla čtvrtinu invazivních izolátů.

Nejvíce alarmující stav rezistence byl zjištěn u K. pneumoniae a P. aeruginosa, u nichž byla prokázána vysoká a téměř identická rezistence k ciprofloxacinu (43,8 %, resp. 45,9 %), k ceftazidimu (32,3 %, resp. 35,2 %) a ke gentamicinu (28,8 %, resp. 28,4 %). ČR zaujímá čelní místo mezi 30 evropskými zeměmi ve frekvenci výskytu rezistentních kmenů těchto dvou druhů.

Vzestup počtu invazivních infekcí způsobených rezistentními kmeny bakterií a jejich rychlé šíření v českých nemocnicích je pravděpodobně způsobeno nedodržováním protiepidemických opatření a nadužíváním antibiotik. Zavedení nápravných opatření je tudíž vysoce urgentní.

Klíčová slova:
EARSS, surveillance antibiotické rezistence, invazivní izoláty bakterií


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#