#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ENDOKRINOLOGIE 1999–2000


Authors: V. Schreiber
Authors‘ workplace: Laboratoř pro endokrinologii a metabolizmus III. interní kliniky 1. LF UK a VFN, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 1999; : 70-73
Category:

Overview

Dlouholetý problém, jak se adenohypofyzární buňky diferencují k plnění svých speci fických funkcí (somatotropní,laktotropní atd.) se osvětluje poznáním diferenciačního účinku transkripčního faktoru Pit-1, jehož exprese v soma-totropech vede k sekreci STH, ne tak však v laktotropech, secernujících prolaktin. Subklinická hypotyreóza (zvýšenýTSH při normálním T3 a T4) ohrožuje cévy nikoliv přes hypercholesterolémii, ale též přes změny dynamiky krevníhoproudu. Kardiotropní efekt hormonů štítné žlázy plyne i z toho, že aplikace trijodthyroninu dětem po chirurgickékorekci srdečních vad (kardiopulmonální bypass) zlepšuje funkci myokardu: zvyšuje srdeční výdej a snižuje potřebuintenzivní péče. Receptory pro hormony v tkáních jsou flexibilní, mohou být „heterooligomery” pro dopamina somatostatin, mutace mineralokortikoidního receptoru může být příčinou těhotenské hypertenze, progesteronovéreceptory mají několik izoforem. Také mohou být receptory aktivovány jen krátkodobým pobytem hormonu na nich.Glukokortikoidy mají zřejmě i membránové receptory. Diabetes mellitus „I. typu” nemusí být imunogenní a DMII. typu není jen z útlumové regulace receptorů pro inzulin a z následné inzulinorezistence, ale i z defektu v sekreciinzulinu. Inzulin má receptory v mozku a podílí se na regulaci apetitu. Pokus o léčbu imunogenního DM „desenzi -bilizací” perorálním inzulinem nepřinesl úspěch. Stres působí na mechanizmy paměti, těžký emoční stres v graviditěmůže působit kongenitální malformace. Pokles mentálních funkcí ve stáří u žen závisí na poklesu hladin proteino-vě-nevázaného estradiolu. Podněcování činnosti dopaminergních neuronů v mozku lze docílit neurotropními růsto-vými faktory. Nesiritid je rekombinantní mozkový natriuretický hormon, úspěšně zkoušený při srdečním selhávání.Funkce leptinu v regulaci apetitu u člověka je nadále nejasná, uplatňují se i jiné působky, např. ghrelin, primárněstimulující sekreci STH a podporující nárůst váhy. Sildenafil má svým působením na nitrergní neurony účinky i jindenež v penisu, např. příznivě působí v jícnu při achalazii.

Klíčová slova:
adenohypofýza, transkripční faktor Pit-1, účinky tyroxinu, flexibilita receptorů, diabetes mellitus,mentální funkce, nesiritid, leptin, nitrergníregulace.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#