#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Specializační a kontinuální vzdělávání v oboru klinická farmacie


Authors: Martina Maříková- 1 3;  Jana Gregorová 3,4
Authors‘ workplace: Oddělení klinické farmacie, Nemocniční lékárna FN Hradec Králové 1;  Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Praha 2;  Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická fakulta VFU, Brno 3;  Oddělení klinické farmacie, Nemocnice Na Bulovce, Praha 4
Published in: Čas. Lék. čes. 2019; 158: 273-275
Category: Review Article

Overview

Samostatný výkon práce klinického farmaceuta v ČR je podmíněn získáním specializované způsobilosti v oboru klinická farmacie. Tento základ musí být dále rozvíjen v rámci kontinuálního vzdělávání.

Klíčová slova:

klinická farmacie – postgraduální vzdělávání – klinickofarmaceutické péče

ÚVOD

Klinická farmacie je farmaceutickým klinickým oborem. Zabývá se žádoucími i nežádoucími vlivy užívaných léčiv, účelností farmakoterapie v kontextu medicíny založené na důkazech, farmakoterapeutických standardů a současně individuálních a variabilních parametrů organismu, jež ovlivňují farmakodynamické a farmakokinetické vlastnosti léčiv. Klinická farmacie je rovnítkem pro management bezpečné farmakoterapie, diferenciální diagnostiku polékových problémů, prevenci a řešení problémů spojených s užíváním a podáváním léčiv, interpretaci klinicky významných lékových interakcí.

V roce 2010 vznikla v ČR první dvě oddělení klinické farmacie a následně dochází k postupné implementaci klinické farmacie do systému zdravotní péče. Za posledních 10 let bylo založeno více než 40 pracovišť klinické farmacie a klinický farmaceut se stal nedílnou součástí multidisciplinárního týmu a partnerem lékaře v každodenní klinické praxi.

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU KLINICKÁ FARMACIE

Specializační vzdělávání v oboru klinická farmacie je v gesci Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ). Specializační vzdělávání na základě potřeb klinické praxe muselo po roce 2010 doznat mnoho změn. Do roku 2010 byla specializační příprava převážně v teoretické rovině. Po vzniku samostatných pracovišť klinické farmacie probíhá specializační příprava pod vedením zkušených specialistů v oboru, kteří aktivně vykonávají práci klinického farmaceuta – poskytují klinickofarmaceutickou péči. V roce 2015 byl ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví ČR v částce 3 vydán nový vzdělávací program. Na tvorbě vzdělávacího programu se podílela Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP ve spolupráci s IPVZ, sekcí klinické farmacie České farmaceutické společnosti ČLS JEP a především se všemi předními specialisty v oboru klinická farmacie aktivně poskytujícími klinickofarmaceutickou péči. Díky zkušenostem z klinické praxe v současné době specializační příprava plně akceptuje potřeby zdravotnických pracovišť a díky skladbě teoretických kurzů a stáží na akreditovaných pracovištích probíhá na vysoké odborné úrovni. Přestože je v platnosti i vzdělávací program z roku 2005 a kolegové zapsáni do oboru v době jeho platnosti se mohou k atestační zkoušce připravovat podle tohoto programu, postupuje drtivá většina farmaceutů ve specializační přípravě v oboru klinická farmacie podle vzdělávacího programu vydaného v roce 2015.

Teoretická část přípravy je personálně zajištěna hlavně klinickými farmaceuty, specialisty v oboru klinická farmacie aktivně poskytujícími klinickofarmaceutickou péči, a dále lékaři, předními odborníky v daném klinickém oboru. V celkem 9 kurzech je zevrubně probírána problematika farmakoterapie (tab. 1). Nedílnou součástí kurzů je řešení reálných klinických případů, a to na podkladě domácí přípravy interaktivní formou v podobě kazuistik. Kurzy jsou vypisovány v průběhu roku tak, aby nabyté informace a zkušenosti byly postupně rozvíjeny a doplňovány a aby za 3letou specializační část výcviku mohl farmaceut v přípravě všechny kurzy pohodlně absolvovat. Teoretické kurzy se dle harmonogramu dostupném na webu IPVZ v 3letém cyklu opakují. Díky tomu může každý z kolegů ve specializační přípravě do vzdělávacího cyklu teoretických kurzů vstoupit kdykoli v průběhu každého 3letého cyklu. První kurzy podle tohoto modelu se uskutečnily již v roce 2015 a první 3letý cyklus byl ukončen v roce 2018. Ve stejném roce složili atestační zkoušku podle tohoto programu první kolegové. Tento model vzdělávání se velmi osvědčil a je ze strany školitelů i farmaceutů v přípravě velmi pozitivně hodnocen.

Table 1. Kurzy, které je nutno absolvovat v rámci teoretické přípravy.
Kurzy, které je nutno absolvovat v rámci teoretické přípravy.

POVINNÁ PRAXE V OBORU

Velmi významnou částí specializovaného výcviku je povinnost spolupracovat s poskytovatelem zdravotních služeb poskytujícím ambulantní nebo lůžkovou péči, a to v minimálním rozsahu 1 den v týdnu a v minimální celkové délce 120 dní. Tato povinnost spolu se stážemi na akreditovaných pracovištích klinické farmacie II. typu a povinnými teoretickými kurzy umožňuje kolegům významně se odborně posunout a zdokonalit v relativně krátkém časovém úseku.

Cílem České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP je, aby celá část povinné praxe v oboru Klinická farmacie po absolvování společného lékárenského základu probíhala na odděleních nebo pracovištích klinické farmacie.

KONTINUÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU KLINICKÁ FARMACIE

Diferenciace klinických oborů, počet nových léčiv na trhu a rychlost, kterou k rozvoji dochází, logicky vede k potřebě navázat na specializační vzdělávání konáním vzdělávacích akcí v kontinuálním režimu. Ukazuje se, že i v oboru klinická farmacie, tak jako tomu bylo v předchozích letech v lékařských oborech, bude muset nutně dojít k další diferenciaci a specializaci. Klinický farmaceut umí a musí umět reagovat na dotazy různých lékařských odborností a alespoň v základní rovině ovládat problematiku farmakoterapie, a to i v situaci, kdy se danému oboru systematicky nevěnuje. Protože je v mnohých nemocnicích zatím nedostatek klinických farmaceutů, musí být specialista v oboru klinické farmacie do určité míry „univerzálním odborníkem“. Nelze však umět vše do detailu. Systém klinickofarmaceutické péče je nastavován tak, že každý klinický farmaceut má užší spolupráci pouze s některými lékařskými obory a tam potřebuje mít hlubší znalosti (oproti těm, kde neposkytuje systematickou klinickofarmaceutickou péči). Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP proto nastavuje model kontinuálního vzdělávání, jež bude umožňovat vzdělávání ve 2 modelech:

  1. „Bazální“: obecnější vzdělávání v určité problematice, jehož cílem bude základní orientace v oboru, pro situace „kdy volá lékař z oboru mimo systematickou činnost klinického farmaceuta“.
  2. „Vyšší“: Pro klinické farmaceuty, kteří poskytují systematickou klinickofarmaceutickou péči určitému oboru a potřebují získat podrobnější znalosti.

Rozsah témat workshopů kontinuálního vzdělávání v oboru klinická farmacie prezentuje tab. 2. Jednotlivá témata jsou pak rozvíjena v na sebe více či méně navazujících pokračováních.

Table 2. Rozsah témat workshopů kontinuálního vzdělávání v oboru klinická farmacie
Rozsah témat workshopů kontinuálního vzdělávání
v oboru klinická farmacie

ZÁVĚR

Díky zvýšenému zájmu lékařů o spolupráci s klinickým farmaceutem a díky rostoucímu počtu pracovišť klinické farmacie, tedy dostatečnému počtu školicích míst, se počet zájemců o obor klinická farmacie, respektive počet zapsaných do oboru více než zdvojnásobil; oproti 190 zařazeným a přibližně 20 atestovaným specialistům poskytujícím klinickofarmaceutickou péči v roce 2012 to bylo téměř 500 zařazených a 60 atestovaných v roce 2018.

Rozvoj specializačního vzdělávání v oboru klinická farmacie je podpořen i díky projektu s názvem Specializační vzdělávání v oboru klinická farmacie realizovanému IPVZ (projekt číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0007879) a zahájenému v roce 2018, který je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu zaměstnanost a je určen pro farmaceuty v přípravě k atestaci v oboru klinická farmacie s ukončeným společným základem a zařazené do oboru nejpozději do 30. 6. 2017. V roce 2019 a 2020 předpokládáme cca 20 nově atestovaných specialistů, v roce 2021 by díky projektu mělo atestovat dalších 30 kolegů.

Adresa pro korespondenci:

PharmDr. Martina Maříková

Oddělení klinické farmacie, Nemocniční lékárna FNHK

Sokolská 581, 500 05  Hradec Králové

Tel.: 495 834 018

e-mail: martina.marikova@fnhk.cz


Sources
  1. Maříková M. Klinická farmacie. In: 65 let IPVZ 1953–2018. Sborník k 65. výročí existence IPVZ. IPVZ, Praha, 2018: 89–90.
  2. Vzdělávací program oboru klinická farmacie. Věstník MZ ČR 2015, částka 3. Dostupné na: www.mzcr.cz/Odbornik/obsah/farmaceuti_3251_3.html
  3. Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
  4. Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách.
  5. Vyhláška č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb.
  6. Vyhláška č. 421/2016 Sb., kterou se vydává seznam výkonů s bodovými hodnotami.
  7. Zákon č. 67/2017 Sb., kterým se mění Zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů.
Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 7-8

2019 Issue 7-8

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#