#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NGAL-neutrofilní, s gelatinázou asociovaný lipokalin v biochemii, fyziologii a klinické praxi


Authors: I. Kalousek;  P. Röselová;  P. Otevřelová
Authors‘ workplace: Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 373-376
Category: Review Article

Overview

Poměrně mladým členem rodiny lipokalinů, malých sekrečních proteinů účastnících se převážně transmembránového přenosu lipofilních substancí je neutrofilní, s gelatinázou asociovaný lipokalin. Původně izolován ze specifických granul neutrofilů byl později nalezen v kostní dřeni a výstelkových tkáních některých orgánů. Exprese neutrofilního lipokalinu ve výstelkových tkáních a tělních tekutinách mohutně stoupá při zánětlivých a nádorových onemocněních. Jeho úloha je prokázána v modulaci imunitní odpovědi a pozoruhodné je jeho bakteriostatické působení, zprostředkované účinnou kompeticí neutrofilního lipokalinu s mikroorganizmy o chelátory železa. Schopností vytvářet protektivní komplexy s gelatinázou B zasahuje neutrofilní lipokalin do regulace procesů fyziologické i patologické přestavby tkání, zejména angiogeneze. Diagnosticky významná jsou vyšetření hladin neutrofilního lipokalinu v tělních tekutinách, způsobilá rozlišit bakteriální a virové infekce. Stanovení neutrofilního lipokalinu v krevním séru a moči pacientů ohrožených selháním funkce ledvin nabízí velmi časný marker akutního selhání či marker nefrotoxicity při podávání některých léčiv. Neutrofilní lipokalin reprezentuje citlivý neinvazivní marker ledvinné ischémie a u pacientů s cystickou fibrózou marker akutní plicní exacerbace. Aktuální jsou diskuze o úloze neutrofilního lipokalinu jako časného markeru karcinogeneze slinivky břišní a markeru neutrofilní aktivace při vážných střevních onemocněních. Spektrum poznatků o funkci neutrofilního lipokalinu se rychle rozrůstá a s ním i nabídka klinických aplikací. 

Klíčová slova:
Lcn2, NGAL, neutrofil, siderofory, angiogeneze, bakteriální infekce, ischémie, cystická fibróza, akutní selhání ledvin, akutní plicní exacerbace.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#