#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tracheální insuflace plynu (Tracheal Gas Insufflation) - vhodnédoplnění umělé plicní ventilace pediatrických pacientů se závažnýmrespiračním selháním


Authors: M. Fedora;  M. Šeda;  M. Klimovič;  R. Nekvasil;  P. Dominik
Authors‘ workplace: ARO a ECMO centrum Fakultní dětské nemocnice, Brno, přednosta ARO prim. MUDr. M. Klimovičvedoucí ECMO centra doc. MUDr. R. Nekvasil, CSc.
Published in: Čes-slov Pediat 1999; (10): 539-543.
Category:

Overview

Cíle práce:
Ověřit vliv tracheální insuflace plynu (tracheal gas insufflation - TGI) na výměnu krevních plynů(zejména PaCO2) u dětí se závažným respiračním selháním.Typ studie: Prospektivní observační studie.Místo: ARO a ECMO centrum Fakultní dětské nemocnice Brno.Pacienti: 8 dětí s akutním hypoxemickým respiračním selháním s výraznou hyperkapnií.Metoda: Pacienti byli napojeni na PCV nebo PRVC režim, oxygenace byla optimalizována zvýšením středníhotlaku v dýchacích cestách (Paw) zvyšováním PEEP s limitovaným vrcholovým tlakem (PIP) s co nejnižším nutnýmFiO2. Ventilováni byli pomocí dechových objemů < 10 ml/kg, minutová ventilace byla zvyšována počtem dechů(RR). Pokud bylo dosaženo PaCO2 > 10,0 kPa a/nebo pH < 7,20, zavedli jsme kontinuální tracheální insuflaciplynu, průtok plynů katétrem byl od 150 do 200 ml/kg/min. Zaznamenávali jsme hodnoty pH, PaO2, PaCO2,PaO2 /FiO2, oxygenačního indexu a ventilačního indexu. Párovým t-testem jsme zhodnotili průměrné hodnotyparametrů v hodině 0. a ve 3. hodině TGI.Výsledky: Během 3 hodin TGI došlo ke vzestupu pH z 7,25 na 7,42 (p = 0,0002), k poklesu PaCO2 z 10,58 na4,79 kPa (p < 0,0001) a poklesu ventilačního indexu ze 76,3 na 33,9 (p < 0,002). Změny PaO2, PaO2/FiO2 a OI nejsoustatisticky významné.Závěr: TGI efektivně eliminuje CO2, zlepšuje alveolární ventilaci a neovlivňuje oxygenaci. Je vhodnýmterapeutickým doplněním konvenční mechanické ventilace pacientů se závažným respiračním selháním s hyper-kapnií.

Klíčová slova:
tracheální insuflace plynu, respirační selhání, eliminace CO2, děti

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents

Article was published in

Czech-Slovak Pediatrics


1999 Issue 10

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#