#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mezinárodní srovnání lékové compliance a faktorů ovlivňujících non-complianci u seniorů s polyfarmakoterapií


Authors: E. Topinková 1,2;  D. Fialová 1,3;  G. I. Carpenter 4;  R. Bernabei 5
Authors‘ workplace: Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha 1;  Subkatedra gerontologie a geriatrie IPVZ, Praha 2;  Katedra sociální a klinické farmacie FaF UK, Hradec Králové 3;  Centre for Health Services Studies, University of Kent, Kent, Spojené království 4;  Dipartimento di Scienze Gerontologiche, Universita Cattolica Sacro Cuore, Roma, Itálie 5
Published in: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 726-732
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Populace seniorů konzumuje v České republice více než 35 % všech předepisovaných léků a současný český senior užívá v průměru 4–5 léků na lékařský předpis. Dosud však nemáme dostatečné informace o faktorech ovlivňujících lékovou complianci zejména u seniorů s polyfarmakoterapií. Non-compliance může být příčinou neúčinnosti léčby a zvyšuje riziko nežádoucích účinků farmakoterapie. Cílem práce je porovnat lékovou complianci seniorů v 11 evropských zemích a zhodnotit vliv demografických a lékových faktorů na non-complianci. 

Metody a výsledky.
Průřezová srovnávací studie u 3881 starších osob žijících ve vlastní domácnosti zabezpečených službami home-care v 11 evropských zemích sledovaných ve studii ADHOC (Aged in Home Care). U vzorku české populace byla provedena podrobná analýza příčin a faktorů predikujících non-complianci u pacientů s polyfarmakoterapií. Celkem 12,5 % (n=456) evropských seniorů bylo non-compliantních s doporučenou léčbou se statisticky významně vyšším procentem non-compliance v České reublice (33,5 %) a Německu (17,0 %). Jako významné rizikové faktory non-compliance byly v českém souboru identifikovány: užívání 7 a více druhů léků per os (OR 2,2), 10 a více jednotlivých aplikací denně (OR 2,5), podávání častěji než 2x za den (OR 2,4), problémová manipulace s léky (OR 4,6), polypragmazie déle než 5 let (OR 5,5) a příprava léků bez dohledu nebo pomoci (OR 2,8). Nejvyšší výskyt non-compliance byl zjištěn u antidepresiv (80 %), antiastmatik (68 %), fibrátů (60 %), nesteroidních antiflogistik, vazodilatancií, antikoagulancií/antiagregancií a nootropik (50 %). Jako nejčastější důvody non-compliance udávali pacienti zapomenutí užití léku (74,3 %), nedůvěru v léčebný účinek (10,6 %) a obavy z užívání velkého počtu léků (8,6 %). 

Závěry.
Non-compliance s předepsaným lékovým režimem je častým problémem u třetiny seniorů v České republice a je nejvyšší z 11 evropských zemích. Lékaři při předepisování seniorům musí na tuto problematiku myslet, aktivně complianci sledovat a posilovat spolupráci a motivaci nemocného k dodržování předepsaného režimu. Zejména u seniorů vyžadujících polyfarmakoterapii je třeba co nejvíce zjednodušit lékový režim. U starších osob s tělesným postižením, kognitivní poruchou nebo depresí může zajištění dohledu a pomoci druhé osoby při přípravě a podávání léků zlepšit lékovou complianci. 

Klíčová slova:
stáří, polyfarmakoterapie, compliance, rizikové faktory non-compliance.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#