#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nesteroidní antirevmatika a ledviny


: J. Zadražil
: III. interní klinika Lékařské fakulty UP a FN, Olomouc, přednosta prof. MUDr. Vlastimil Ščudla, CSc.
: Vnitř Lék 2006; 52(7-8): 686-690
: 130th Internal Medicine Day - Rheumatology in clinical practice

Nesteroidní antirevmatika (NSA) mohou způsobit potenciálně závažné komplikace postihující ledviny. Mezi konvenčními NSA a selektivními inhibitory COX-2 neexistují z hlediska renálních nežádoucích účinků žádné signifikantní rozdíly. Nefrotoxicita NSA je dobře dokumentována. Mnoho renálních poruch, které vznikají v důsledku léčby NSA, je přičítáno inhibici syntézy prostaglandinů. Tvorba prostaglandinů je zvláště významná u vysoce rizikových nemocných, včetně nemocných se závažnými chorobami srdce a jater, u preexistujících onemocnění ledvin, nemocných vyššího věku a jedinců trpících dehydratací. Častou komplikací terapie NSA je retence natria a tvorba otoků v důsledku zvýšené reabsorpce natria a vody v tlustém raménku Henleovy kličky. V rámci snížené sekrece reninu může dojít k rozvoji hyperkalemie. Nesteroidní antirevmatika mohou způsobit dvě rozdílné formy akutního selhání ledvin. Pokles tvorby prostaglandinů může navodit reverzibilní ischemii ledvin a hemodynamicky indukované akutní selhání ledvin. Druhou formou akutního selhání ledvin, které může být zapříčiněno NSA, je akutní intersticiální nefritida. Tento typ nefritidy je často provázen nefrotickým syndromem v důsledku minimálních změn glomerulů. Nefrotický syndrom po léčbě NSA se může manifestovat také ve spojitosti se sekundární membranózní nefropatií. Další komplikací léčby NSA může být mírné zvýšení TK u některých hypertoniků, které je důsledkem nárůstu systémové a renální cévní rezistence. U nemocných dlouhodobě nadužívajících NSA může dojít k nekróze renální papily. Expozice velkým dávkám NSA může pravděpodobně v ojedinělých případech navodit také chronickou renální nedostatečnost.

Klíčová slova:
nesteroidní antirevmatika - prostaglandiny - akutní selhání ledvin - akutní intersticiální nefritida - nefrotický syndrom - hyperkalemie - hyponatremie - retence vody - nekróza renální papily - chronická renální insuficience

Úvod

S rostoucím trendem stárnutí populace se signifikantně zvyšuje i prevalence degenerativních a zánětlivých revmatologických onemocnění a paralelně s tímto trendem narůstá i spotřeba nesteroidních antirevmatik (NSA). Zvyšující se spotřeba NSA v průmyslově rozvinutých zemích je provázena i zvyšující se incidencí nežádoucích účinků těchto léků. Většina vedlejších účinků NSA probíhá subklinicky nebo má pouze lehký klinický průběh, mnohé však mohou být ale také důvodem k hospitalizaci. Odhaduje se, že nežádoucí účinky léků jsou důvodem asi 5-7 % všech hospitalizací, přičemž kyselina acetylsalicylová a NSA se na tomto stavu podílejí asi 30 % [1].

Kromě postižení zažívacího traktu, jaterní toxicity, kardiovaskulárních vedlejších účinků, postižení centrálního nervového systému, plic, hematopoetické soustavy a kůže patří mezi významné nežádoucí účinky NSA také celé spektrum renálních poruch funkčního nebo morfologického charakteru, které mohou mít různou klinickou závažnost.

Mechanizmus účinku nesteroidních antirevmatik

Terapeutická účinnost i výskyt nežádoucích účinků jednotlivých NSA vykazuje v závislosti na jejich vstřebávání, distribuci a metabolizmu velkou interindividuální variabilitu.

Základním mechanizmem účinku NSA je inhibice tvorby prostaglandinů, prostacyklinu a tromboxanů v důsledku inhibice cyklooxygenázy (COX). Ledviny patří k orgánům, kde jsou exprimovány obě formy cyklooxygenázy, izoenzymy COX-1 a COX-2. Tato skutečnost má důležitý význam z hlediska morfologického i funkčního vývoje ledvin. Tvorba COX-1 převažuje v cévních strukturách, mezangiálních buňkách a sběrných kanálcích, zatímco COX-2 je exprimována také v macula denza, intersticiálních buňkách dřeně a glomerulárních podocytech [2].

Mezi vedlejší mechanizmy účinku NSA, které nejsou závislé na inhibici tvorby prostaglandinů, patří ovlivnění transmembranózního transportu iontů a oxidativní fosforylace, inhibice neutrofilů v důsledku snížené dostupnosti L-selektinů a inhibice nukleárního faktoru κ B s následným poklesem tvorby oxidu dusnatého (NO) [3,4].

Nesteroidní antirevmatika a hemodynamicky indukované akutní selhání ledvin

Nesteroidní antirevmatika mohou navodit dvě rozdílné formy akutního selhání ledvin (ASL). První formou je ASL v důsledku hemodynamicky způsobených změn.

Vazodilatační prostaglandiny, zejména prostacyklin PGI2 a prostaglandin PGE2 udržují průtok krve ledvinami a glomerulární filtraci zejména u jedinců s preexistujícím onemocněním ledvin, renální insuficiencí, hyperkalcemií, u starých nemocných a u stavů provázených objemovou redistribucí nebo objemovou deplecí, např. u městnavé slabosti srdeční, jaterní cirhózy nebo dehydratace [5].

Za uvedených podmínek může blokáda tvorby vazodilatačních prostaglandinů prostřednictvím NSA navodit převahu vazokonstrikčních působků, především angiotenzinu II, arginin-vazopresinu, noradrenalinu a endotelinu [6]. Výsledkem je renální ischémie, pokles glomerulárního hydrostatického tlaku a ASL. Vzestup koncentrace kreatininu v plazmě nastává po 3-7 dnech léčby NSA a je navozen maximální inhibicí tvorby prostaglandinů [7]. U uvedených rizikových skupin nemocných mohou nepříznivě ovlivnit funkci ledvin i selektivní COX-2 inhibitory a to v obdobném rozsahu jako neselektivní NSA [8]. Po přerušení léčby COX-1, případně COX-2 inhibitory a intenzivní podpůrné terapii lze očekávat úpravu funkce ledvin v průběhu několika dnů až tří týdnů [9].

Nesteroidní antirevmatika a akutní intersticiální nefritida

Druhou formou akutní renální insuficience a selhání ledvin, která může být indukována NSA, je akutní intersticiální nefritida. V posledních letech došlo k výrazné změně etiologického spektra akutních intersticiálních nefritid v tom smyslu, že asi 70 % všech případů je způsobeno léky, včetně NSA [10]. Akutní intersticiální nefritida byla nedávno popsána i po selektivních COX-2 inhibitorech [11,12].

Morfologicky je akutní intersticiální nefritida charakterizována přítomností intersticiálního infiltrátu, jehož dominující součástí jsou T-lymfocyty. Předpokládá se, že aktivace T-lymfocytů je navozena zvýšenou tvorbou leukotrienů v důsledku inhibice cyklooxygenázy.

Klinicky se akutní intersticiální nefritida typicky projevuje hematurií, pyurií a přítomností válců v močovém sedimentu, proteinurií, často až nefrotického charakteru a akutním vzestupem plazmatické koncentrace kreatininu s poklesem glomerulární filtrace. V některých případech si stav může vynutit po přechodnou dobu i hemodialyzační léčbu. Klinické projevy alergické reakce, jako je rash, horečka, eozinofilie, eozinofilurie nebo zvýšená hladina IgE, jsou přítomny vzácně [13].

Výskyt této komplikace, která se obvykle manifestuje za 2-18 měsíců po zahájení léčby NSA, není závislý na dávce léku a po přerušení léčby se obvykle v průběhu několika týdnů upraví [10]. U nemocných, u kterých nedojde za 2 týdny po vysazení léčby NSA k signifikantnímu poklesu proteinurie, jsou empiricky doporučovány kortikosteroidy [14]. V situacích provázených diagnostickými rozpaky nebo tam, kde došlo k rozvoji selhání ledvin, je indikována renální biopsie. Potvrdí-li histologické vyšetření akutní intersticiální nefritidu a po vysazení NSA nedojde během 1-2 týdnů k poklesu kreatininemie, jsou indikovány kortikosteroidy, např. prednison v úvodní dávce 1 mg/kg hmotnosti/den [15].

Nesteroidní antirevmatika a nefrotický syndrom

Akutní intersticiální nefritida navozená NSA je často provázena nefrotickým syndromem (NS). Příčinou NS jsou v tomto případě pravděpodobně toxické lymfokiny uvolněné z aktivovaných lymfocytů, které mohou navodit minimální glomerulopatii s fúzí pedicel podocytů a klinickým obrazem nefrotického syndromu v důsledku ztráty elektrostatické repulzivní bariéry glomerulární kapilární stěny [16]. Tento obraz mohou způsobit i selektivní COX-2 inhibitory [11].

Druhou morfologickou variantou, která může být příčinou NS po léčbě NSA, je membranózní nefropatie. V tomto případě je nefrotická proteinurie způsobena strukturálním poškozením glomerulární bazální membrány, a proteinurie je proto neselektivního typu. I když k této komplikaci může dojít v důsledku léčby všemi známými NSA, nejčastěji je popisována po léčbě diklofenakem [17].

Podle současných poznatků je membranózní nefropatie indukovaná NSA běžnější, než se předpokládalo dříve a představuje asi 10 % všech membranózních nefropatií. Na sekundární membranózní nefropatii této etiologie musíme pomýšlet v případech, kdy k manifestaci nefrotické proteinurie a nefrotického syndromu dojde v souvislosti se zahájením léčby NSA a ustoupí-li proteinurie v průběhu několika týdnů až měsíců po přerušení terapie [18].

Nesteroidní antirevmatika a poruchy vodního a elektrolytového hospodářství

Renální prostaglandíny udržují v ledvinách na dostatečné úrovní nejen perfuzi, ale zvyšují také sekreci reninu a aldosteronu, snižují zpětnou reabsorpci sodíku v tlustém raménku Henleovy kličky a do určité míry antagonizují i působení antidiuretického hormonu [19,20,21]. Lokálně produkované prostaglandiny mohou ovlivňovat rovněž natriuretický efekt dopaminu a jednoho z natriuretických peptidů [22,23].

Útlum tvorby prostaglandinů navozený NSA má za normálních podmínek na vodní a elektrolytové hospodářství jen velmi omezený vliv. Klinického významu nabývá v situacích, kdy je v důsledku převahy vazokonstrikčních působků tvorba prostaglandinů kompenzačně vystupňována, např. u preexistujících onemocnění ledvin a u stavů spojených s volumovou deplecí nebo redistribucí. Za těchto podmínek může léčba NSA a následná inhibice tvorby prostaglandinů navodit pokles tvorby reninu a aldosteronu (hyporeninový hypoaldosteronizmus), vzestup zpětné resorpce natria a vody v tlustém raménku Henleovy kličky a v důsledku oslabení účinku antidiuretického hormonu i ve sběrném kanálku [19,24].

Klinickou manifestací těchto patofyziologických změn může být retence tekutin s tvorbou otoků, hyponatremie a hyperkalemie. Tyto stavy jsou reverzibilní a upraví se po přerušení léčby NSA nebo inhibitory COX-2 [8,24]. Retence tekutin nebývá velká, obvykle se pohybuje kolem 0,5-1 kg, ale např. u jedinců s městnanou srdeční slabostí nebo jaterní cirhózou může být sklon k retenci tekutin při léčbě NSA mnohem nápadnější a mohou se objevit i otoky dolních končetin. Vzestup zpětné resorpce natria a vody v tlustém raménku Henleovy kličky navozený léčbou NSA interferuje navíc s léčbou kličkovými diuretiky [25]. Oslabení účinku ADH může navodit pokles clearence volné vody s následnou hyponatremií. Vyšší sklon k hyponatremii po NSA byl rovněž pozorován u starších jedinců léčených thiazidovými diuretiky [26].

Ke vzniku hyperkalemie indukované NSA a koxiby přispívá jednak hyporeninový hypoaldosteronizmus, jednak pokles sekrece kalia v distálním tubulu podmíněný sníženou koncentrací natria. Nesteroidní antirevmatika jsou schopna navodit hyperkalemii zejména u nemocných s preexistujícím onemocněním ledvin a poklesem glomerulární filtrace nebo u nemocných léčených inhibitory ACE, beta-blokátory, případně kalium šetřícími diuretiky [24,27].

Nesteroidní antirevmatika a arteriální hypertenze

U hypertoniků bývá často zvýšena aktivita sympatického nervového systému a systému renin-angiotenzin-aldosteron [28]. Ve snaze minimalizovat stupeň renální ischemie v důsledku těchto vazokonstrikčních mechanizmů dochází v ledvinách ke zvýšenému uvolňování prostaglandinů [24]. Inhibice této kompenzační schopnosti způsobená NSA vede k převaze vazokonstrikčních mechanizmů a k možnému vzestupu TK nebo k akcentaci stávající hypertenze [29]. Vzestup TK byl pozorován v důsledku léčby konvenčními NSA i COX-2 inhibitory [30]. Metaanalýza 9 randomizovaných studií potvrdila, že koxiby vedou ke srovnatelnému vzestupu TK jako neselektivní antirevmatika [32]. Průměrný vzestup systémového TK kolísá v rozmezí 5-10 mm Hg [31,32]. Po podání blokátorů vápníkových kanálů je hypertenzní odpověď na léčbu NSA minimální nebo zcela chybí. Blokátory vápníkových kanálů jsou proto i lékem volby v případech, kdy léčbu NSA není možno přerušit a tato léčba je provázena vzestupem TK na hodnoty, které vyžadují terapeutickou intervenci [33]. Léčba arteriální hypertenze ACE inhibitory může při současném podávání NSA zvýšit sklon k hyperkalemii [29].

Nesteroidní antirevmatika a nekróza renální papily

Dlouhodobé podávání NSA je na rozdíl od dlouhodobého užívání analgetik a zejména analgetických směsí všeobecně považováno za bezpečné. Nicméně i u nemocných nadužívajících NSA po dlouhou dobu může dojít k poškození renálního parenchymu, které je z morfologického hlediska totožné s postižením ledvin u analgetické nefropatie [34]. Základním patogenetickým mechanizmem této chronické nefropatie je poškození renální papily. Papilární nekróza byla popsána po léčbě nespecifickými NSA i po léčbě specifickými COX-2 inhibitory [35].

Příčinou papilární nekrózy je ischemické a toxické poškození tkáňových struktur papily. Ve tkáni ledvinové papily klesá v důsledku energeticky náročných pochodů při tvorbě kortikomedulárního gradientu PO2 fyziologicky na 10-20 mm Hg. Proto je tkáň renální papily náchylná ke vzniku ischemického poškození. Fyziologickou obranou proti tomuto poškození je systémová a lokální tvorba vazodilatačních prostaglandinů, které zvyšují průtok krve oblastmi ohroženými ischemií. V případě dlouhodobého podávání NSA je tvorba těchto látek snížena. V důsledku kortikomedulárního koncentračního gradientu navíc dochází ke vzestupu koncentrace NSA nebo metabolitů NSA ve dřeni a zvyšuje se tak jejich přímá cytotoxicita. Přidružený patogenetický význam v rozvoji papilární nekrózy může mít i snížená syntéza reparačních růstových faktorů v buňkách dřeňových tubulů [36].

Výsledkem těchto pochodů je koagulační nekróza papily postihující všechny struktury dřeně, tj. Henleovu kličku, vasa recta, dřeňové intersticium a sběrný kanálek. Papila se může odloučit a způsobit renální koliku, případně obstrukci vývodných cest močových a hydronefrózu. Neodloučená papila postupně kalcifikuje. Změny v kůře ledviny jsou druhotné. V akutním stadiu se projevují zánětlivou infiltrací a edematózním prosáknutím. Chronické změny jsou ireverzibilní a jsou charakterizovány atrofií tubulů, intersticiální fibrózou a postupným rozvojem fokálně segmentální glomerulosklerózy [37].

Nesteroidní antirevmatika a chronická renální insuficience

Podle současných názorů může dlouhodobá expozice velkým dávkám nespecifických NSA navodit v ojedinělých případech chronickou renální insuficienci [38]. Počet postižených nemocných je vzhledem k počtu jedinců užívajících některý z NSA velmi malý [39]. Příležitostná léčba nebo intermitentní podávání NSA není provázeno rizikem poklesu glomerulární filtrace [40]. Pokud jde o selektivní COX-2 inhibitory, není doposud známo, zda jejich dlouhodobé užívání může rovněž navodit pokles funkce ledvin.

Klinický průběh a komplikace navozené dlouhodobou léčbou NSA jsou odlišné od klasické analgetické nefropatie navozené analgetiky nebo analgetickými směsmi obsahujícími fenacetin nebo paracetamol. Postiženy jsou rovnoměrně ženy i muži, a to obvykle až v sedmé dekádě. Charakteristický je velmi pomalý pokles funkce ledvin. Komplikující infekce močových cest se vyskytují vzácně a velmi vzácný je i výskyt karcinomu ledvinové pánvičky, močovodu nebo močového měchýře [6].

Laboratorně můžeme při vyšetření moče a močového sedimentu prokázat sterilní pyurii, mikroskopickou hematurii neglomerulárního typu a smíšenou glomerulární a tubulární proteinurii, která obvykle nepřesahuje 1,5 g/24 hod [41]. Z hlediska funkčního poškození ledvin dochází nejprve k porušení koncentrační schopnosti a snížení resorpce bezsolutové vody. Může být přítomna renální tubulární acidóza distálního typu. Pokles glomerulární filtrace a rozvoj chronické renální insuficience je u postižených nemocných velmi pomalý [42].

Možnosti prevence a monitorování renální toxicity NSA

Každý lékař, který předepisuje NSA, by měl vždy nejprve pečlivě zvážit, zda tyto léky jsou skutečně indikovány. Dále by měly být u každého nemocného posouzeny všechny případné rizikové faktory, které mohou disponovat k manifestaci případných nefrotoxických projevů NSA. Jedná se zejména o preexistující onemocnění ledvin, chronickou renální nedostatečnost, stavy provázené dehydratací, závažné jaterní choroby, srdeční onemocnění probíhající pod obrazem městnavé slabosti a arteriální hypertenzi. Pozornost by měla být věnována také tomu, zda nemocný současně nedostává léky, které mohou případné renální nežádoucí účinky NSA zhoršovat. V tomto smyslu může být nebezpečná zejména kombinace NSA s inhibitory ACE nebo diuretiky. Z hlediska klinických symptomů je zapotřebí po zahájení léčby NSA sledovat, zda si nemocný nezačne stěžovat na dušnost, nebo nedochází-li k rozvoji otoků dolních končetin. Z laboratorních ukazatelů by měla být na začátku léčby vyšetřena plazmatická koncentrace kreatininu, natria a kalia a vyhodnocen nález v moči a močovém sedimentu. V případě, že jsou zjištěny abnormální hodnoty některých z těchto ukazatelů, je doporučováno jejich další monitorování podle uvážení ošetřujícího lékaře a klinického stavu nemocného.

Určitým příslibem v prevenci nefrotoxicity NSA se jeví pokračující vývoj a širší uplatnění nových a bezpečnějších přípravků, tj. léků obsahujících NO nebo léků, které kromě inhibice cyklooxygenázy současně tlumí i lipooxygenázu [43].

doc. MUDr. Josef Zadražil, CSc.

www.fnol.cz

e-mail: josef.zadrazil@fnol.cz

Doručeno do redakce: 3. 3. 2006


Sources

1. Pirmohamed M, James S, Meakin S et al. Adverse drug reactions as cause of admission to hospital: prospective analysis of 18 820 patients. BMJ 2004; 329: 15-19.

2. FitzGerald GA. The choreography of cyclooxygenases in the kidney. J Clin Invest 2002; 110: 33-34.

3. Diaz-Gonzalez F, Gonzalez-Alvaro I, Campanero MR et al. Prevention of in vitro neutrophil-endothelial attachment through shedding of L-selectin by nonsteroidal antiinflammatory drugs. J Clin Invest 1995; 95: 1756-1765.

4. Amin AR, Vyas P, Attur M et al. The mode of action of aspirin like-drugs: Effect on inducible nitric oxide synthetase. Proc Natl Acad Sci USA 1995; 92: 1926-1930.

5. Huerta C, Castellsague J, Varas-Lorenzo C et al. Nonsteroidal antiinflammatory drugs and risk of ARF in the general population. Am J Kidney Dis 2005; 45: 531-539.

6. Horáčková M. Analgetika a ledviny. Vztah hodnocený klinickým nefrologem. Praha: Triton 2000.

7. Whelton A, Stout RL, Spilman PS et al. Renal effects of ibuprofen, piroxicam, and sulindac in patients with asymptomatic renal failure. A prospective, randomized, crossover comparison. Ann Intern Med 1990; 112: 568-576.

8. Braden GL, O´Shea MH, Mulhern JG et al. Acute renal failure and hyperkalaemia associated with cyclooxygenase-2 inhibitors. Nephrol Dial Transplant 2004; 19: 1149-1153.

9. Perazella MA, Tray K. Selective cyclooxygenase-2 inhibitors: A pattern of nephrotoxicity similar to traditional nonsteroidal anti-inflammatory drugs. Am J Med 2001; 111: 64-67.

10. Baker RL, Pusey CD. The changing profile of acute tubulointerstitial nephritis. Nephrol Dial Transplant 2004; 19: 8-11.

11. Alper AB jr, Meleg-Smith S, Krane NK. Nephrotic syndrome and interstitial nephritis associated with celecoxib. Am J Kidney Dis 2002; 40: 1086-1090.

12. Esteve JB, Launay-Vacher V, Brocheriou I et al. COX-2 inhibitors and acute interstitial nephritis: Case report and review of the literature. Clin Nephrol 2005; 63: 385-389.

13. Rossert J. Drug-induced acute interstitial nephritis. Kidney Int 2001; 60: 804-817.

14. Neilson EG. Pathogenesis and therapy of interstitial nephritis. Kidney Int 1989; 35: 1257-1270.

15. Clarkson MR, Giblin L, O´Connell FP et al. Acute interstitial nephritis: Clinical features and response to corticosteroid therapy. Nephrol Dial Transplant 2004; 19: 2778-2783.

16. Warren GV, Korbet SM, Schwartz MM et al. Minimal change glomerulopathy associated with nonsteroidal antiinflammatory drugs. Am J Kidney Dis 1989; 13: 127-130.

17. Campistol JM, Galofre J, Botey A et al. Reversible membranous nephritis associated with diclofenac. Nephrol Dial Transplant 1989; 4: 393-395.

18. Radford MG, Holley KE, Grande JP et al. Reversible membranous nephropathy associated with the use of nonsteroidal antiinflammatory drugs. JAMA 1996; 276: 466-469.

19. Schlondorff D. Renal complications of nonsteroidal anti-inflammatory drugs. Kidney Int 1993; 44: 643-653.

20. Kramer HJ, Glanzer K, Dusing R. Role of prostaglandins in the regulation of renal water excretion. Kidney Int 1981; 19: 851-859.

21. Hebert RL, Carmosino M, Saito O et al. Characterization of rabbit kidney prostaglandin F (2 alpha) receptor exhibiting G(i)-restricted signaling that inhibits water absorption in the collecting duct. J Biol Chem 2005; 280: 35028-35037.

22. Satoh T, Cohen HT, Katz AI. Intracellular signalling in the regulation of renal Na-K-ATPase. Role of cyclic AMP and phospholipase A2. J Clin Invest 1992; 89: 1496-1500.

23. Gunning ME, Brady HR, Otuechere G et al. Atrial natriuretic peptide (31-67) inhibits Na+ transport in rabbit inner medullary collecting duct. Role of prostaglandin E2. J Clin Invest 1992; 89: 1411-1417.

24. Oates JA, FitzGerald GA, Branch RA et al. Clinical implications of prostaglandin and thromboxane A2 formation. N Engl J Med 1988; 319: 761-767.

25. Brater DC. Anti-inflammatory agents and renal function. Semin Arthritis Rheum 2002; 32 (Suppl 1): 33-42.

26. Clark BA, Shannon RP, Rosa RM et al. Increased susceptibility to thiazide-induced hyponatremia in the elderly. J Am Soc Nephrol 1994; 5: 1106-1111.

27. Weir MR. Renal effects of nonselective NSAIDs and coxibs. Cleve Clin J Med 2002; 69 (Suppl 1): 153-158.

28. Fu Q, Zhang R, Witkowski S et al. Persistent sympathetic activation during chronic antihypertensive therapy: a potential mechanism for long term morbidity? Hypertension 2005; 45: 513-521.

29. Pope JE. Hypertension, NSAID, and lessons learned. J Rheumatol 2004; 31: 1143-1151.

30. Sowers JR, White WB, Pitt B et al. The effects of cyclooxygenase-2 inhibitors and nonsteroidal antiinflammatory therapy on 24-hour blood pressure in patients with hypertension, osteoarthritis, and type 2 diabetes mellitus. Arch Intern Med 2005; 165: 161-168.

31. Fogari R, Zoppi A, Carretta R et al. Effect of indomethacin on the antihypertensive efficacy of valsartan and lisinopril: A multicentre study. J Hypertens 2002; 20: 1007-1014.

32. Aw TJ, Haas SJ, Liew D et al. Metaanalysis of cyclooxygenase-2 inhibitors and their effects on blood pressure. Arch Intern Med 2005; 165: 490-496.

33. Klassen DK, Jane LH, Young DY et al. Assessment of blood pressure during naproxen therapy in hypertensive patient treated with nicardipine. Am J Hypertens 1995; 8: 146-153.

34. Bennett WM, Porter GA. Analgesic nephropathy and the use of nonsteroidal antiiflammatory drugs in renal patients: New insights. J Nephrol 1998; 11: 70-75.

35. Akhund L, Quinet RJ, Ishaq S. Celecoxib - related renal papillary necrosis. Arch Intern Med 2003; 163: 114-115.

36. Safirstein R. Gene expression in nephrotoxic and ischemic acute renal failure. J Am Soc Nephrol 1994; 4: 1387-1395.

37. Gault MH, Garrett BJ. Analgesic nephropathy. Am J Kidney Dis 1998; 32: 351-360.

38. Segasothy M, Samad S, Zulfigar A et al. Chronic renal disease and papillary necrosis associated with the long-term use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs as the sole or predominant analgesic. Am J Kidney Dis 1994; 24: 17-24.

39. Bennett WM, Henrich WL, Stoff JS. The renal effects of nonsteroidal antiinflammatory drugs: Summary and recommendations. Am J Kidney Dis 1996; 28 (Suppl 1): 56-62.

40. Kurth T, Glynn RJ, Walker AM et al. Analgesic use and change in kidney function in apparently healthy men. Am J. Kidny Dis 2003; 42: 234-244.

41. De Broe ME, Elsevier MM. Analgesic nephropathy. N Engl J Med 1998; 338: 446-452.

42. Perneger TV, Whelton PK, Klag MJ. Risk of kidney failure associated with the use of acetaminophen, aspirin, and nosteroidal antiiflammatory drugs. N Engl J Med 1994; 331: 1675-1679.

43. Cheng HF, Harris RC. Renal effects of non-steroidal anti-inflammatory drugs and selective cyclooxygenase-2 inhibitors. Curr Pharm Des 2005, 11: 1795-1804.

Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#