#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jiří Widimský, Jiří Widimský jr.
Farmakoterapie hypertenze


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2016; 62(12): 1053
Kategorie: Z odborné literatury

Maxdorf: Praha 2016. 186s. ISBN 978-80-7345-477-7

Publikace Farmakoterapie hypertenze vychází v letošním roce z pera předních českých odborníků na léčbu vysokého krevního tlaku. Kniha je určena praktickým lékařům, internistům, ale také specialistům, kteří s vysokým krevním tlakem přicházejí do styku. Farmakoterapie hypertenze v posledních 50 letech dosáhla obrovského úspěchu v ovlivnění morbidity a mortality kardiovaskulárních příčin. Bohužel v posledních letech nemáme novou skupinu antihypertenziv, která by se uplatnila v klinické praxi, tak jak je tomu v léčbě např. diabetu nebo dyslipoproteinemie. Přesto kniha přináší informace o nových možnostech léčby rizikového faktoru, který v ČR postihuje 40 % obyvatel.


Vysoký výskyt, obtížné dosažení cílových hodnot v klinické praxi a velmi nízká kompliance v nefarmakologické, ale bohužel i ve farmakologické léčbě jsou problémy, které čekají na řešení. V úvodní částí je zmíněn význam léčby hypertenze, cíle léčby, výsledky metaanalýz studií a prognostická hodnota systolického a diastolického tlaku. V další části jsou rozebrány základní třídy antihypertenziv (diuretika, betablokátory, blokátory kalciových kanálů, inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu, antagonisté pro angiotenzin II – AT1-blokátory). Pozornost je věnována také centrálně působícím antihypertenzivům, blokátorům periferních α-receptorů, vazodilatačním látkám s přímým účinkem. V další kapitole jsou uvedeny nové látky s antihypertenzním účinkem. Monoterapií se daří dosáhnout cílových hodnot pouze u 20–30 %, proto současná léčba směřuje ke kombinační terapii. Vzhledem k nízké komplianci je dávána přednost fixním kombinacím 2 nebo již 3 látek v jedné tabletě. U některých pacientů nedosáhneme cílových hodnot ani trojkombinací antihypertenzív, potom hovoříme o rezistentní hypertenzi, jejíž terapie je podrobně probrána. Velmi důležitou kapitolou z klinického hlediska je perioperační léčba hypertenze a léčba hypertenzí krize. Vysoký krevní tlaku úzce souvisí i s dalšími rizikovými faktory jako je diabetes mellitus a dyslipidemie. I těmto souvislostem a jejich ovlivnění jsou věnovány závěrečné kapitoly. S tím, jak se prodlužuje délka života, roste význam léčby hypertenze u starších osob, především problém léčby systolické hypertenze.

Publikace je sepsána přehledně, pečlivě, se zaměřením na současné problémy léčby hypertenze. Kniha by si měla najít cestu jak k začínajícím, tak zkušeným lékařům první linie, kteří se nejčastěji setkávají s hypertenzními pacienty.

prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc.

miroslav.soucek@fnusa.cz

II. interní klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně

www.fnusa.cz

Doručeno do redakce 9. 12. 2016


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 12

2016 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#