#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře

Předpokládaný čas: 120 minut
Ohodnoceno: 3 kredity ČLK, 2 kredity SLK, 1 kredit SLK. Akreditováno SNP
Datum publikace: 27. 2. 2024
Pro možnost absolvování on-line kurzu je třeba se přihlásit.

Podmínky splnění

3 kredity ČLK – absolvování na min. 80 % max. 3 pokusy 0 kreditů SNP – absolvování na min. 80 % max. 99 pokusů 2 kredity SLK – absolvování na min. 80 % max. 1 pokus 1 kredit SLK – absolvování na min. 60 % max. 1 pokus
Jak uplatnit kredity?

Úvod ke kurzu

Kurz nazvaný „Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře“ je komplexním přehledem zaměřeným na patofyziologii, diagnostiku a léčbu osteoporózy. Kromě epidemiologie vysvětluje základní rizikové faktory, primární a sekundární příčiny. Věnuje se jak prevenci, tak diagnostice pomocí celotělové denzitometrie a definici osteoporózy jakožto klinické diagnózy. Zásadní je část věnovaná terapii − indikacím a kontraindikacím antiosteoporotických léků, stratifikaci pacientů a individualizaci jejich léčby.

Kurz svým rozsahem shrnuje základní poznatky o problematice osteoporózy a vedle praktických lékařů a gynekologů je vhodný i pro další odbornosti jako vnitřní lékařství, geriatrie, ortopedie, revmatologie či endokrinologie a diabetologie.


Autor kurzu: 
MUDr. František Šenk Medailonek autora kurzu
MUDr. František Šenk promoval na 1. Lékařské fakultě UK v Praze v roce 1996. Po studiích nastoupil na interní oddělení havlíčkobrodské nemocnice, odkud přešel po první atestaci z vnitřního lékařství na dialyzační středisko. V roce 2004 atestoval z Nefrologie a v roce 2011 získal Specializovanou způsobilost z vnitřního lékařství. Od roku 2008 působí na dialyzačním středisku na pozici primáře.
V roce 1999 mu byla nabídnuta možnost vybudovat poradnu pro metabolická onemocnění skeletu. Od roku 2005 funguje tato poradna jako Osteologické centrum pro Kraj Vysočina a okrajové části přilehlých regionů. V roce 2012 získal atestaci z Klinické osteologie – atestační prací byla problematika osteonekrózy čelisti u pacientů užívajících antiresorptivní medikaci z indikace osteoporózy. Osteologické centrum se dále zaměřuje na denzitu pacientů závislých na dialyzační léčbě a kostní poruchy u mužů na antiandrogenní medikaci.
Již v druhém funkčním období je členem celorepublikového výboru Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu. Zároveň je řadovým členem internistické a nefrologické společnosti.
Je autorem několika článků a kazuistik v tuzemských odborných časopisech zabývajících se osteologickou problematikou. Působí jako občasný recenzent časopisu Osteologický bulletin. Jeho četné přednáškové aktivity se týkají jak osteologické, tak i nefrologické problematiky.
Odborná garance: MUDr. Richard Pikner, Ph.D.
Partneři sekce
zentiva_logo

Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#