#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel doc. MUDr. Karel Janků, CSc.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2016; 62(12): 1041
Kategorie: Osobní zprávy

* 21. 1. 1926 † 4. 11. 2016

Dne 4. listopadu 2016 odešel výborný internista, laskavý lékař a učitel pan docent Karel Janků. Nebyl jenom významným odborníkem, který interní medicínu skvěle reprezentoval jako konziliární lékař, ale také člověkem, který měl všestranné zájmy od historie, klasické hudby, opery až po cestování a četbu. Dokázal zvládnout i náročnou lékařskou kariéru a byl příkladem pro mnohé internisty, kterým ukázal, že i v podmínkách ambulantní praxe lze napsat výborné publikace.

Pro úplnost doplním několik faktografických dat životopisu docenta Karla Janků.


Narodil se 21. ledna 1926 v Brně. Jeho otec byl známý brněnský pediatr MUDr. Bartoloměj Janků. Studoval klasické gymnázium a v roce 1950 promoval na Masarykově univerzitě. Od roku 1951 působil jako sekundární lékař na 1. a 2. interní klinice v Olomouci. Od roku 1954 pracoval v Hustopečích jako sekundář a zástupce přednosty interního oddělení. V roce 1957 se začal věnovat ambulantní činnosti jako okresní internista v Blansku, kde působil až do roku 1963. V roce 1964 nastoupil do porodnice na Obilním trhu v rámci konkurzu na místo ústavního internisty a konziliáře pro I. a II. gynekologicko-porodnickou kliniku. Doc. Janků také zastával funkci závodního lékaře pro zaměstnance porodnice a později také pro zaměstnance zdravotních škol Jaselská, Lipová a Domova mládeže Grohova. V této době také vyučoval doc. Janků obor vnitřní lékařství pro porodní asistentky na Střední zdravotní škole Jaselská až do konce 80. let minulého století.

V roce 1972 obhájil disertační práci na téma Některé aspekty patofyziologie plicní embolie a EKG. V roce 1991 se habilitoval prací na téma Dispenzarizace kardiovaskulárních chorob v těhotenství. Během působení ve Fakultní porodnici Brno se doc. Janků specializoval především na problematiku interních chorob v těhotenství se speciálním zaměřením na kardiovaskulární onemocnění.

Postupně publikoval 5 knižních monografií, z nichž některé jsem měl možnost posoudit jako recenzent. Jsou to: Kardiovaskulární problematika v těhotenství; Vnitřní choroby v těhotenství; Hypertenze v těhotenství; Spolupráce internisty s gynekologem; Kardiovaskulární choroby v těhotenství. Dále publikoval více než 200 prací v odborném tisku týkajících se společné problematiky vnitřních chorob a porodnictví a gynekologie. Témata byla hlavně kardiologická, zejména problematika plicní tromboembolie a vrozené srdeční vady. Za svou záslužnou odbornou práci byl v roce 1996 oceněn čestným členem České kardiologické společnosti a ve stejném roce i České gynekologicko-porodnické společnosti.

Od roku 1997 pracoval jako ambulantní internista polikliniky Unica a následně Kovolit Modřice. Od roku 2002 se vrátil k práci konziliárního internisty v Úrazové nemocnici Brno. Od roku 2008 již nebyl ve stálém pracovním poměru, ale příležitostně a rád zastupoval kolegy a aktivně sledoval odborný život.

V osobě docenta Janků ztrácí česká lékařská obec, brněnská interna a kardiologie ale také i gynekologie a porodnictví vzácnou osobnost, skvělého učitele a lékaře. Doc. Janků se nesmazatelně zapsal do života hlavně dříve obou nyní již sloučených pracovišť LF MU Porodnice a Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno, která ponese dále jeho odkaz, stejně jako internistická obec.

Čest jeho památce.

prof. MUDr. Jiří Vítovec, CSc.

jiri.vitovec@fnusa.cz

I. interní kardio-angiologická klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně

www.fnusa.cz

Doručeno do redakce 4. 12. 2016


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 12

2016 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#