#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

P53 pozitivita v nenádorové sliznici u pacientů s povrchovým uroteliálním karcinomem močového měchýře


Authors: V. Soukup;  M. Babjuk;  J. Dušková 1;  M. Pešl;  M. Szakácsová;  L. Zámečník;  J. Dvořáček
Authors‘ workplace: Urologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha ;  Patologický ústav 1. LF UK, Praha 1
Published in: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 63-67
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Cílem naší studie je posoudit míru p53 pozitivity ve vzorcích z nenádorové sliznice u nemocných s povrchovým uroteliálním karcinomem močového měchýře, respektive uvážit prognostický význam tohoto ukazatele.

Metody a výsledky.
V rámci prospektivní studie byly u 45 pacientů odebrány studené biopsie z nenádorové sliznice v jedné době s TUR povrchového uroteliálního karcinomu. K detekci proteinu p53 byla použita monoklonální protilátka BP53-12-1, vyšetřeno bylo vždy minimálně 200 jader v několika reprezentativních polích. Takto barvené preparáty byly vyhodnocovány v obrazově analytickém systému LUCIA. K interpretaci nálezů byla použita semikvantitativní metoda McCartyho v modifikaci dle Bacusové, intenzita p53 pozitivity byla vyčíslena jako tzv. HSCORE, přičemž platí, že HSCORE = ΣPi (i + 1), kde i je jeden ze 4 stupňů pozitivity, Pi je procento pozitivních jader. Všichni pacienti byli následně sledováni a léčeni dle obvyklých schémat, délka sledování byla 23–50 měsíců. Výsledky byly hodnoceny pomocí statistického systému SAS (Cary, USA). Recidiva tumoru byla zaznamenána u 30 pacientů, z toho u 7 došlo v průběhu dalšího sledování k progresi onemocnění. Průměrná hodnota HSCORE u nemocných bez recidivy byla 130,2, ve skupině s recidivou 162,5, v podskupině nemocných s následnou progresí 169,2, přičemž hodnota HCORE statisticky signifikantně souvisela s rizikem recidivy onemocnění.

Závěry.
Míra p53 pozitivity v nenádorové sliznici u nemocných s povrchovým uroteliálním karcinomem může přinášet určitou pomocnou informaci stran předpovědi rizika možné budoucí recidivy onemocnění. Definitivní hodnocení bude možné po provedení rozsáhlejších studií.

Klíčová slova:
uroteliální karcinom močového měchýře, protein p53, nenádorová sliznice, multifokalita.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#