#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

HIV/AIDS a patologie v krevním obrazu


: M. Matýšková;  S. Snopková 1
: Oddělení klinické hematologie FN, Brno ;  Klinika Infekčních chorob FN, Brno 1
: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 68-73
: Original Article

Východisko.
Pandemie onemocnění HIV/AIDS zasáhla prakticky celý svět. Při podávání antiretrovirové léčby se onemocnění stalo chronickou chorobou. Toto však současně vytváří podmínky pro postižení prakticky všech orgánů u HIV infikovaných. Cílem naší práce bylo zjistit frekvenci patologií při vyšetření KO v době stanovení diagnózy HIV infekce (tedy v době, kdy změny KO nebyly ovlivněny antiretrovirovou léčbou) a jejich vztah ke stadiu choroby.

Metody a výsledky.
U 64 HIV-pozitivních pacientů (17 žen a 47 mužů) ze 70 registrovaných v AIDS centru FN Brno k 1. březnu 2006 jsme měli k dispozici parametry krevního obrazu s diferenciálním rozpočtem, absolutní počty CD4+ lymfocytů v době diagnózy choroby. Průměry ani mediány uvedených parametrů s výjimkou absolutních hodnot CD4+ v mm³ nevybočují z fyziologických mezí. Patologie v KO byla v červené řadě 26x (tj. 41,9 % všech nemocných), v leukocytární řadě 22x (35,5 %), v trombocytární řadě 3x, z toho pouze 1x izolovaně.

Závěry.
Patologie v krevním obraze je poměrně častá komplikace onemocnění HIV/AIDS. Na HIV infekci bychom proto u jinak nevysvětlitelných patologií v krevním obraze neměli zapomínat.

Klíčová slova:
onemocnění HIV/AIDS, patologie krevní obraz, stádia HIV infekce.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#