#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nutritional support in old age – preferences and effectiveness of different forms of sipping


Authors: S. Gaisl 1;  V. Mezera 2,3;  O. Sobotka 3
Authors‘ workplace: Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Hradci Králové Ústav nelékařských studií Přednostka: Mgr. Eva Vachková, Ph. D. 1;  Pardubická nemocnice Geriatrické centrum Primář: MUDr. Vojtěch Mezera, Ph. D. 2;  Fakultní nemocnice Hradec Králové III. interní gerontometabolická klinika Přednosta: prof. MUDr. Vladimír Blaha, Ph. D. 3
Published in: Prakt. Lék. 2025; 105(1): 41-49
Category: Of different specialties

Overview

The aim of the study was to evaluate the acceptability and effectiveness of five different forms of sipping in geriatric patients at nutritional risk. The five-week study included 21 seniors from nursing homes who assessed the taste, consistency, satiety, and overall satisfaction with each form of sipping: Compact, Standard, Glycid, Juice, and Purée. The results showed that the most preferred forms were Compact and Standard due to their palatability, ease of consumption, and suitable volume. Glycid sipping was rated as the most satiating and well-tolerated. In contrast, the Purée sipping was the least preferred due to consumption difficulties and unpleasant texture. Overall, 47% of participants considered sipping effective, 24% found it rather effective, and none regarded it as ineffective. The study highlights the importance of individualizing nutritional support for seniors based on their preferences, which can lead to better adherence and improved health outcomes.

Keywords:

elderly – frailty – nutrition – sipping – nutritional tolerance


Sources
  1. Bielaková K. Zhodnocení rizika malnutrice u seniorů – používáme správný screeningový nástroj? Geri a Gero. 2018; 7(4): 137–140. Dostupné z: https://www.prolekare.cz/casopisy/geri- atrie-gerontologie/2018-4-29/zhodnoceni-rizika-malnutrice-u-senioru-pouzivame-spravny-screeningovy-nastroj-113133
  2. Burda P, Šolcová L. Ošetřovatelská péče. 2. díl. Praha: Grada Publishing 2016.
  3. Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin. Nutr. 2017; 36(10): 1532–1983. Dostupné z: https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(16)31242-0/abstract
  4. Čierna I. Enterálna výživa detí v ambulantnej praxi. Lekárske noviny Gastroenterológia 2020; 1: 2585–9595. Dostupné z: https:// www.e.nutricia.cz/foto/redakce/54/soubory/20210114123026. pdf
  5. Dent E, Wright ORL, Woo J, Hoogendijk EO. Malnutrition in older adults. Lancet 2023; 401(10380): 0140–6736. Dostupné z: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140- 6736(22)02612-5/abstract#articleInformation
  6. Kocmanová E. Nutrition during radiotherapy of cancer patients. Klin Onkol. 2020; 33(1): 1802–5307. Dostupné z: https:// www.linkos.cz/files/klinicka-onkologie/475/5770.pdf
  7. Kubešová H, Weber P. Poruchy příjmu potravy ve stáří. Interní med praxi 2008; 10(2): 1803–5256. Dostupné z: https://www.solen.cz/artkey/int-200802-0006_Poruchy_prijmu_potravy_ve_ stari.php
  8. Mezera V, Sobotka O. Kvantitativní vyhodnocení křehkosti – Frailty Index. Geri a Gero. 2025; 14(1): 22–27.
  9. Milne AC, Potter J, Vivanti A, Avenell A. Protein and energy supplementation in elderly people at risk from malnutrition. Cochrane Database Syst Rev. 2009; 2: 1465–1858. Dostupné z: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858. CD003288.pub3/full
  10. Rubbieri G, Mossello E, Di Bari M. Techniques for the diagnosis of sarcopenia. Clin. Cases Miner. Bone Metab. 2014; 11(3): 1724–8914. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ articles/PMC4269140/pdf/181-184.pdf
  11. Saibertová S, Lemanová M. Determinanty ovlivňující malnutrici seniorů v pobytovém zařízení sociálních služeb. Výživa Potraviny 2020; 6: 1211–846X. Dostupné z: https://www. vyzivaspol.cz/determinanty-ovlivnujici-malnutrici-senioru-vpobytovem-zarizeni-socialnich-sluzeb/
  12. Stránský M. Nutrition in old age. Kontakt 2015; 17(3): 1804– 7122. Dostupné z: https://kont.zsf.jcu.cz/artkey/knt-2015030007_vyziva-ve-stari.php
  13. Tomíška M. Nutriční podpora formou sippingu. Interní med praxi 2008; 10(6): 1803–5256. Dostupné z: https:// www.internimedicina.cz/artkey/int-200806-0006_Nutricni_ podpora_formou_sippingu.php
  14. Tomíška M. Přípravky enterální klinické výživy. Remedia 2009; 20(3): 0862–8947. Dostupné z: https://www.remedia.cz/ rubriky/prehledy-nazory-diskuse/pripravky-enteralni-klinickevyzivy-2105/

adresa pro korespondenci:
MUDr. Ondřej Sobotka, Ph.D.
III. interní gerontometabolická klinika FN
Sokolská 581, 500 05 Hradec Králové
e-mail:
sobotkao@lfhk.cuni.cz

Příloha 1 Dotazník pro sestru

Dotazník pro sestry

Na konci každého týdne prosím zaznamenejte reálné výsledky pacientovy tolerance na daný typ sippingu. Vaše odpovědi zaškrtněte ve vyznačeném políčku, pokud se vaše odpověď změní, zabarvěte původní odpověď a označte správnou novou odpověď.

Číslo respondenta: …………………………………………………………………………….
Týden: …………………………………………………………………………………………
Název sippingu: ……………………………………………………………………………….

  1. Přestal pacient v průběhu týdne užívat předepsaný sipping?
    Ano                       Ne
     
  2. Pokud jste v otázce č. 1 poznamenali odpověď „Ano“ napište prosím důvod nedokončení celého týdne konzumace sippingu.
    ……………………………………………………………………………………………….
    ……………………………………………………………………………………………….
     
  3. Kolik z předepsaného množství pacient průměrně vypil?
    Celé množství        Tři čtvrtiny         Polovinu         Čtvrtinu        Nic
     
  4. Došlo u pacienta v průběhu týdne k zažívacím problémům (např. nevolnost, zvracení, zácpa, průjem)?
     Ano, jaké: …………………………………………………………………………...
    Ne
     
  5. Stěžoval si pacient na chuť nebo konzistenci daného sippingu?
    Ano, stěžoval si na chuť i konzistenci                             Ano, stěžoval si na chuť
    Ano, stěžoval si na konzistenci                                        Nestěžoval si

Příloha 2 Týdenní dotazník

Týdenní dotazník:

Prosím o pravdivé vyplení dotazníku, týkající se vašich zkušeností v tomto týdnu s pitím předepsaného pitíčka. Vaše odpovědi zaškrtněte ve vyznačeném políčku, pokud se vaše odpověď změní, zabarvěte původní odpověď a označte správnou novou odpověď.

Číslo respondenta: ………………………………………………………………………
Týden: …………………………………………………………………………………...

  1. Pitíčko mi chutnalo.
    Ano               Spíše ano            Spíše ne              Ne
     
  2. Po vypití pitíčka jsem se cítil sytý/sytá, neměl jsem poté již chuť jíst nic dalšího.
    Ano                 Spíše ano               Spíše ne                 Ne
     
  3. Většinu pitíček jsem stihl/a vypít do půl hodiny.
    Ano                 Spíše ano               Spíše ne                 Ne
     
  4. Po vypití pitíčka mi zůstávala v puse nepříjemná pachuť.
    Ano                 Spíše ano               Spíše ne                 Ne
     
  5. Vypití pitíčka ve mně způsobovalo nepříjemné nespecifické zažívací obtíže.
    Ano                 Spíše ano               Spíše ne                 Ne
     
  6. Polykání pitíčka pro mě bylo obtížné, citil/a jsem jak mi zůstává vzadu v krku.
    Ano                 Spíše ano               Spíše ne                 Ne¨

Příloha 3 Závěrečný dotazník

Závěrečný dotazník

Prosím o pravdivé vyplení dotazníku, týkající se vašich zkušeností s průběhem celého pětitýdenního výzkumu, týkajícího se Vašich zkušeností s předepsanými pitíčky. Vaše odpovědi zaškrtněte ve vyznačeném políčku, pokud se vaše odpověď změní, zabarvěte původní odpověď a označte správnou novou odpověď.

Číslo respondenta: ………………………………………………………………………

  1. Seřaďte prosím výživové doplňky od 1 do 5, kdy 1 znamená nejlepší a 5 nejhorší. (Ke každému doplňku uveďte číslo)
    1. týden ……
    2. týden ……
    3. týden ……
    4. týden ……
    5. týden ……
       
  2. Jak jste vnímal celý proces konzumace pitíček.
    Pozitivně                                 Negativně
     
  3. Měl/a byste zájem i po skončení výzkumu pokračovat v konzumaci výživových doplňků?
    Ano                 Ne
     
  4. Myslíte si, že kvalita pitíček byla uspokojivá?
    Ano                 Ne
     
  5. Jak moc jste vnímal/a změnu v příjemnosti konzumace pitíček během celého výzkumu?
    Změnu k lepšímu                  Žádnou změnu                 Změnu k horšímu
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#