#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nutriční doplňky v kardiologii. Které máme svým pacientům doporučit?


Authors: E. Sovová
Authors‘ workplace: Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ;  Přednosta: prof. MUDr. Jan Lukl, CSc. ;  I. interní klinika
Published in: Prakt. Lék. 2007; 87(7): 391-394
Category: Reviews

Overview

V minulých deseti letech prodělala část potravinářského průmyslu zabývající se potravinovými doplňky neuvěřitelný rozvoj. Produkce těchto firem a zároveň jejich finanční obrat vzrostly několikanásobně. Vzhledem k tomu, že u některých nutričních doplňků byl prokázán antioxidační, antiproliferační a protizánětlivý efekt in vitro, obrací se velká pozornost na jejich účinky u zdravého i nemocného konzumenta. Každý lékař by měl mít alespoň základní přehled o účinnosti nejčastěji používaných nutričních doplňků a o vhodnosti jejich použití u vybraných skupin pacientů. Tento článek poskytuje základní přehled o nejčastěji používaných nutričních doplňcích (L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin a omega 3 polynenasycené mastné kyseliny), jejich působení, nežádoucích účincích a výsledcích klinických studií.

Klíčová slova:
potravinové doplňky, klinické studie, L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin, omega 3 polynenasycené mastné kyseliny.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#