#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnóza sideropenie


: L. Raida
: Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc ;  Přednosta: Prof. MUDr. Karel Indrák, DrSc. ;  Hemato-onkologická klinika
: Prakt. Lék. 2007; 87(7): 432-435
: Diagnostis

Sideropenie je patologickým stavem, který se v populaci vyskytuje relativně často. Nemusí být vždy provázena anémií, ale pouze nespecifickou symptomatologií, a proto není ve své latentní podobě často vůbec diagnostikována. Rizikem deficitu železa jsou zatíženi zejména jedinci, u nichž přirozený přísun železa potravou nepokryje chronické ztráty nebo zvýšenou potřebu organismu. Typickou a nejpočetnější skupinou jsou ženy ve fertilním věku, dále děti, a to zejména kojenci, pubescenti a adolescenti. Právě v těchto skupinách může být latentní sideropenie příčinou řady nespecifických zdravotních potíží a v praxi by mělo být provedeno nejen vyšetření krevního obrazu a sérové hladiny železa, jejichž výsledky mohou být normální, ale i testy, které jsou z hlediska diagnostiky deficitu železa specifičtější a senzitivnější. Jedná se zejména o vazebnou kapacitu transferinu pro železo, sérový feritin, eventuálně solubilní transferinový receptor. Vyšetření, jako hladina erytrocytárního protoporfyrinu, aspirace nebo biopsie kostní dřeně s barvením na železo by měla být zvažována až v druhé linii u nemocných s již rozvinutou anémií, pokud výsledky standardního diagnostického panelu nevedly k jednoznačnému závěru. Narozdíl od pouhé hladiny sérového železa a krevního obrazu, mohou uvedená vyšetření pomoci i v odlišení anémie chronických chorob od sideropenické anémie.

Klíčová slova:
sideropenie, anémie, feritin, celková vazebná kapacita transferinu pro železo, solubilní transferinový receptor, anémie chronických chorob.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#