#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zlepšení kvality života pacientů s kostními metastázami léčených klodronátem


Authors: J. Abrahámová
Authors‘ workplace: Primář: prof. MUDr. Jitka Abrahámova, DrSc ;  Onkologické oddělení Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha 4 — Krč
Published in: Prakt. Lék. 2007; 87(11): 648-654
Category: Of different specialties

Overview

Východiska:
Kostní metastázy způsobují onkologickým pacientům řadu obtíží. Kromě rizikových epizod hyperkalcémií jsou hlavní příčinou vzniku kostních fraktur a u 2/3 nemocných se podílejí na rozvoji nádorové bolesti, která významným způsobem ovlivňuje kvalitu života pacientů. Klodronát (Bonefos), jeden z řady bisfosfonátů, se již dvě desítky let používá v léčbě hyperkalcémie a osteolýzy vyvolané maligním onemocněním.

Metodika, cíle:
Cílem sledování (název studie: „Sledování kvality života u pacientů s kostními metastázami, kteří jsou léčeni klodronátem") bylo ověřit pomocí dotazníku EQ-5D, jehož součástí je vizuální analo¬gová škála (VAS), účinek léčby klodronátem (1 600 mg/den p. o.) na kvalitu života a subjektivní vnímání zdravotního stavu u českých onkologických pacientů. Do studie bylo zařazeno 300 pacientů s diagnózou metastázujícího karcinomu prsu nebo mnohočetného myelomu.

Výsledky:
Léčba klodronátem trvala 9 měsíců a přinesla signifikantní zlepšení v parametru celkové mobility pacientů (p < 0,02) a schopnosti vykonávat obvyklé denní činnosti (p < 0,001), signifikantně snížila pří-tomnost bolestí nebo jiných výraznějších obtíží (p < 0,001) a také snížila výskyt úzkosti nebo depresivního ladění (p < 0,001) v porovnání s výchozím stavem. Léčba klodronátem neměla vliv na zlepšení schopnosti sebeobsluhy (p = 0,19). U nemocných došlo po terapii klodronátem také k signifikantnímu zlepšení sub-jektivně vnímaného zdravotního stavu na škále VAS v porovnání se začátkem léčby (p < 0,001).

Závěr:
Studie potvrdila, že léčba klodronátem (Bonefos) podstatně zlepšuje subjektivní vnímání zdravot-ního stavu u onkologických pacientů a významně zvyšuje jejich kvalitu života.

Klíčová slova:
kostní metastázy, klodronát, kvalita života.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#