#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zkušenosti s léčbou torpidních condylomata acuminata 5 % imiquimod krémem


Authors: M. Kumpová;  V. Resl;  D. Kacerovská;  K. Pizinger
Authors‘ workplace: Dermatovenerologická klinika FN Plzeň, Přednosta: prof. MUDr. Vladimír Resl, CSc.
Published in: Prakt. Lék. 2006; 86(11): 662-665
Category: Therapy

Overview

Východisko:
Condylomata acuminata (CA) patří s incidencí 1-2 % mezi nejběžnější sexuálně přenosná virová onemocnění. Predispozicí k jejich vzniku a persistenci je imunokompromitace a přítomnost fokální nebo celkové chronické infekce. Neexistuje specifická léčba, jednou z terapeutických možností u pacientů s torpidními projevy je imunomodulační léčba lokálně aplikovaným imiquimod 5% crm.

Cíl a metoda:
Autoři popisují zkušenost s léčbou torpidních (CA) lokálně aplikovaným 5% imiquimod crm. u 5 pacientů dlouhodobě neúspěšně léčených kryalizací tekutým dusíkem, podophyllinem a podophyllotoxinem. Před zahájením léčby byla vyloučena, případně vyléčena chronická infekce a provedeno imunologické vyšetření

Závěr:
V 80 % případů (4 z 5 nemocných) došlo ke kompletnímu zhojení CA. Dosud, tedy v období půl až dvou let od dokončení léčby, nedošlo u žádného z nich ke vzniku recidivy. U 2 z 5 pacientů bylo pozorováno mírné lokální podráždění v průběhu terapie. U jednoho pacienta byla terapie zcela bez efektu. Zkušenost autorů ukazuje však na jednoznačně indikované použití u případů torpidních a recidivujících projevů condylomata accuminata zejména tehdy, setkáme-li se i s drobnými imunologickými laboratorními odchylkami, kdy condylomata accuminata mohou být jediným klinickým projevem imunokompromitace.

Diskuse:
Imiquimod 5% crm. není lékem 1. volby v terapii CA, ale k usnadnění jeho použití v léčbě torpidních CA zejména u imunokompromitovaných pacientů by měl být alespoň kategorizován, protože v těchto případech jednoznačně je terapeuticky i finančně výhodnější než široce aplikovaná kryalizace a léčba podophyllinem či podophyllotoxinem.

Klíčová slova:
condylomata acuminata, imiquimod


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults

Article was published in

General Practitioner

Issue 11

2006 Issue 11

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#