#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Elektromagnetická hypersenzitivita


Authors: J. Heřt 1;  V. Krejčí 2
Authors‘ workplace: Anatomický ústav LF UK, Plzeň, přednosta doc. RNDr. P. Fiala, CSc. 1;  Hygienická stanice hl. m. Prahy, Národní referenční laboratoř pro neionizující elektromagnetická pole a záření, vedoucí doc. RNDr. L. Pekárek, DrSc. 2
Published in: Prakt. Lék. 2006; 86(1): 7-12
Category: Various Specialization

Overview

Termín „elektromagnetická hypersenzitivita“ (EHS) byl zaveden před pětadvaceti lety pro syndrom charakterizovaný širokým spektrem různých subjektivních symptomů, které postižené osoby přisuzovaly působení elektromagnetických (EM) polí emitovaných různými zdroji v okolí. Ukázalo se však, že intenzity polí zjišťované v bytech stěžujících si osob a na jejich pracovištích byly téměř vždy o několik řádů nižší než hygienické limity doporučované uznávanými mezinárodními institucemi. Předpokládanou příčinnou souvislost mezi popisovaným syndromem a EM polem se přes velké úsilí nikdy nepodařilo prokázat. Výskyt syndromu nabyl v mnoha částech světa postupně charakteru epidemie. Světová zdravotnická organizace věnuje po dlouhou dobu pozornost tomuto jevu a stále podporuje výzkum možného vlivu slabých EM polí na osoby údajně citlivé k velmi slabým úrovním expozice. V předkládaném článku ukazujeme, že existuje velmi mnoho logických, fyzikálních, medicínskobiologických i epidemiologických argumentů, které vyvracejí představu o přímém, příčinném vztahu mezi EHS a EM polem. Jev nazývaný dosud elektromagnetická hypersenzitivita je nesporně psychosomatickou fobickou reakcí, vyvolanou neodůvodněnými obavami z vlivu EM polí a potencovanou zkreslenými informacemi z médií, případně i účelovou motivací. Jev může být zařazen do rámce environmentálních somatických syndromů (ESS), resp. idiopatické environmentální intolerance (IEI).

Uvádíme jednoduché schéma, které – ve shodě se všemi známými fakty – popisuje psychosomatický mechanismus rozvinutí syndromu. Protože název „elektromagnetická hypersenzitivita“ je pro tento syndrom nevhodný, navrhujeme pro něj název „elektrofobický psychosomatický syndrom“ (zkratka EPS). Případný další výzkum tohoto syndromu by se měl zaměřit na příčinné faktory z oblasti psycho-sociální, a neplodné vyhledávání reakcí postižených osob na působení EM by mělo být opuštěno. Pro léčbu postižených osob se zdá nejvhodnější kognitivně behaviorální terapie. Často doporučovaná a prováděná technická a preventivní opatření, zaměřená na redukci expozice EM poli, nemají smysl.

Klíčová slova:
elektromagnetická hypersenzitiva – EHS – magnetické pole – léčba.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#