#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak komunikovat s pacienty a jejich rodiči na dálku a mít vše efektivně hrazeno?


Published in: Čes-slov Pediat 2021; 76 (6): 344.
Category:

Jaké novinky připravují zdravotní pojišťovny v rámci telemedicínskych úhrad a jak spolehlivě vyřešit elektronickou komunikaci s pacienty a zároveň používat nástroje, které umožní efektivní úhrady pojišťovnou? O tom všem s námi hovořil MUDr. Tomáš Doležal, Ph.D., ředitel Institutu pro zdravotní ekonomiku iHETA.

Jaké změny přinesl covid-19 do ordinací pediatrů?

Rodiče omezili návštěvy ordinací. Snad každý pediatr zaznamenal enormně zvýšený nápor telefonátů, které bylo těžké vyřizovat. Lékaři byli nuceni začít vše, co bylo možné, řešit s pacienty na dálku. Nejčastěji právě prostřednictvím zmíněného telefonu. Lepší nástroje k tomu většinou neměli k dispozici. I po opadnutí hlavní vlny si pak pacienti zvykli do ordinací chodit co nejméně a dále řešit věci na dálku. E-mail, Whats-up, Facebook – pediatři jsou zahlcení na několika kanálech, kde by si navíc ani citlivá data s pacienty vyměňovat neměli. Navíc nemají ve většině případů možnost takové výkony vykázat. Tyto změny se chystají zdravotní pojišťovny a odborné společnosti reflektovat do speciálních telemedicínských výkonů a úhradových mechanismů.

Jak se staví pacienti k možnosti on-line komunikace?

Víme, že 81 % Čechů by uvítalo on-line objednání. 62 % chce a nedělá jim problém sdílet výsledky s lékaři. 59 % chce mít možnost získávat recepty na léky určené k léčbě svých chronických onemocnění on-line. A překvapivě je pro 92 % Čechů velmi důležitá ochrana jejich zdravotních dat.

Zdroj: Agentura Stenmark pro CGM

Jak se teď staví české zdravotní pojišťovny k telemedicíně?

VZP i ostatní zdravotní pojišťovny reagovaly velmi rychle a umožnily lékařům možnost vykazovat jako vzdálenou konzultaci telefonní hovor nebo videohovor. Řešení je to však spíše prozatímní, jednalo se o rychlou reakci na covid-19, a vztahuje se jen na pacienty, kteří se z důvodu akutních příznaků nebo izolace nemohou do ordinace dostavit osobně. Nyní se připravují systémové úhradové mechanismy pro distanční péči, které budou moci využívat lékaři v první linii. Jako první bude zřejmě VZP, která jak pediatrům, tak ambulantním specialistům nabídne bonifikační mechanismus VZP Telemedicína PLUS. Od nouzové telefonické konzultace s pacienty s akutními příznaky se posuneme k distanční péči pro chronické pacienty.

Jaké vzdálené konzultace teď praktický lékař pro děti a dorost může vykázat?

Pod kódem 01300 (VZP) jako Distanční konzultaci zdravotního stavu praktickým lékaře, a to minimálně 15 minut za 176 korun. U jednoho pojištěnce jej může vykázat jednou za den a maximálně 6krát za 3 měsíce Zde stačí jako nástroj telefon.

Pod kódem 09557 (SZP) jako Telemedicínu – videokonzultaci vzdáleným přístupem, a to minimálně 15 minut za 176 bodů. U jednoho pojištěnce jednou za den a maximálně 2krát za měsíc. Zde už je potřeba nástroj, který umožní bezpečnou komunikaci s pacientem pomocí videohovoru.

Jak posuzujete i ze své zkušenosti s vyjednáváním s pojišťovnami vývoj v úhradách distanční péče? Na co bude potřeba se přichystat?

Aby mohli praktičtí lékaři využívat telemedicínské úhrady pro pacienty s chronickými nemocemi, které mají ve své péči, musí udělat několik kroků. A to objednat pacienta on-line na čas a získat od něj co nejvíce informací (např. údajů o příznacích). Dále by měli mít k dispozici funkční telemedicínskou platformu, která vedle objednávání na přesné časové sloty umožní i komunikaci pomocí videohovoru a bezpečné sdílení citlivých zdravotních dat, například zpráv nebo výsledků z laboratoří. Bez toho nebude možné nové výkony nasmlouvat.

Profesní Medailonek: MUDr. Tomáš Doležal, Ph.D.

Vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a získal titul Ph.D. ve farmakologii. Po ukončení studia se věnoval klinickému výzkumu a ekonomice zdravotnictví. V roce 2005 založil Institut zdravotní ekonomiky iHETA a patnáct let se věnuje hodnocení technologií ve zdravotnictví. Se společností MEDEVIO se snaží o digitalizaci zdravotnictví „odspodu“. Založil také platformu Otevřené zdravotnictví, kde dlouhodobě píše o nutnosti reforem. Aktivně se účastní kongresů a sám také přednáší.

Už rok se věnujete vývoji aplikace Medevio. Jak může pomoci lékařům splnit podmínky pro vykazování telemedicínskych služeb?

V aplikaci již nyní s pacienty lékař vyřeší celou řadu jím definovaných požadavků na dálku. Od receptu po on-line objednání přes konzultaci zdravotního stavu. Velkou výhodou je i možnost videohovoru. Už dnes je tedy aplikace Medevio uzpůsobena nejen k řešení současných úhrad vzdálené péče, ale myslí také na budoucí systém úhrad. Pacient například vypíše do formuláře všechny své příznaky respiračního onemocnění, včetně epidemiologické anamnézy, a lékaři se telefonický kontakt zkrátí na minimum nebo jej může zcela vynechat. V blízké budoucnosti můžeme očekávat, že bude přesunut do vzdálené péče i kontakt s pacienty s chronickými onemocněními, jako je například vysoký krevní tlak, poruchy lipidů nebo obezita. Pokud si pacient dojde na odběr do nejbližší laboratoře, může výsledky a další doporučení řešit se svým lékařem na dálku a ten mu potom jen pošle eRecept. Tuto vzdálenou konzultaci pak vykáže zdravotní pojišťovně jako telemedicínský výkon.

Lze si to již nyní vyzkoušet a přichystat se tak na situaci, až budou nově plánované změny aktuální?

V současnosti používá Medevio více než 60 praktických lékařů a 40 pediatrů. Skrze Medevio s nimi komunikuje průměrně 30 % jejich pacientů. Rodiče mohou v účtu bez problémů pracovat s profily svých dětí. Tato čísla neustále rosou a noví pacienti stále přibývají. Jsme v každodenním kontaktu s našimi pediatry a službu přizpůsobujeme jejich potřebám. Testování je možné založit na našem webu prostřednictvím několika kliknutí. V základní verzi je Medevio vždy zdarma a pro své pacienty mají lékaři k dispozici i mobilní aplikaci. Budeme moc rádi, když si Medevio vyzkoušejí a dají nám vědět, zda chtějí aplikaci uzpůsobit na míru právě pro svou ordinaci, nebo přispějí nápady, co by sami v aplikaci uvítali.

Chceme lékařům primárně usnadnit poskytování zdravotní péče a ušetřit čas věnovaný rutinním úkonům, které ordinaci jen zatěžují.

Chcete se podívat na Medevio?

Použijte QR kód nebo navštivte www.medevio.cz/lekar


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents

Article was published in

Czech-Slovak Pediatrics

Issue 6

2021 Issue 6

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#