#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinky krátkodobého a dlouhodobého užívání kanabinoidů


Authors: L. Csémy 1;  P. Kabíček 2,3;  J. Hamanová 3;  P. Hellerová 4
Authors‘ workplace: Psychiatrické centrum, Praha ředitel prof. MUDr. C. Höschl, DrSc. 1;  Klinika dětského a dorostového lékařství UK 1. LF a VFN, Praha přednosta doc. MUDr. J. Hoza, CSc. 2;  Subkatedra dorostového lékařství IPVZ, Praha ředitel MUDr. A. Malina, Ph. D., MBA 3;  Psychiatrická klinika UK 1. LF a VFN, Praha přednosta prof. MUDr. J. Raboch, DrSc. 4
Published in: Čes-slov Pediat 2007; 62 (3): 158-170.
Category: Postgraduate Education

Overview

Článek podává přehled poznatků o účincích krátkodobého a dlouhodobého užívání kanabinoidů. Epidemiologické studie potvrzují, že kanabinoidy jsou ve vyspělých zemích nejvíce užívanou ilegální psychoaktivní látkou, přičemž rozšíření užívání mezi českými dospívajícími a mladými dospělými je značné (44 % celoživotní prevalence, 23 % opakované užívání).

Akutní účinky kanabinoidů na psychiku jsou popisovány v oblasti emocí (mírná euforie, pocity uvolnění, ale také stavy úzkosti nebo deprese) a v oblasti percepčně kognitivních funkcí (zhoršení výkonu v testech pozornosti, krátkodobé paměti, verbálního učení). Efekty dlouhodobého užívání se kromě již zmíněných poznávacích funkcí (snížená výkonnost ve zpracování informací, delší reakční časy, zhoršení verbálních a matematických dovedností) promítají i do oblasti duševního zdraví (vyšší výskyt afektivních a úzkostných poruch u osob závislých na kanabinoidech). Opakovaně se potvrdila schopnost kanabinoidů vyvolávat psychotické symptomy. Užívání kanabinoidů zvyšuje u disponovaných jedinců riziko vzniku schizofrenního onemocnění.

V somatické oblasti je akutní intoxikace doprovázena řadou příznaků, nejčastěji excitací, sníženou sebekontrolou, mydriázou, tachykardií, dysrytmií, zvýšením teploty a třesem. Intoxikace kanabinoidy ovlivňuje činnost oběhového aparátu (např. zrychlení pulzu, vazodilatace), činnost vegetativního systému (neurovegetativní dysbalance) a funkce bronchiální svaloviny. Dopady dlouhodobého užívání jsou dokumentovány v oblasti dýchacího ústrojí (zvýšení rizika karcinomu dýchacích cest), animální modely naznačují možné ovlivnění imunitních funkcí působením kanabinoidů. Není jednoznačný závěr o dopadu užívání kanabinoidů na lidskou reprodukci, nicméně jejich mutagenní působení bylo prokázáno na pokusech se zvířaty.

Pokud jde o léčebné využití kanabinoidů, nebylo prokázáno, že by nějaké nemoci léčily. Užití kanabinoidů však může mírnit příznaky některých vážných a chronických nemocí (bolest, zvracení, nechutenství, svalovou ztuhlost). Užívání psychoaktivních látek, tedy i kanabinoidů, v době dospívání je považováno za součást syndromu rizikového chování, který vede k poruchám v tomto specifickém vývojovém období. V prevenci zneužívání kanabinoidů je zdůrazněn význam individuálně zaměřené primární prevence a význam působení praktických lékařů, pediatrů a odborných dorostových lékařů.

Klíčová slova:
kanabinoidy, psychické účinky, somatické účinky, dospívající, prevence, abúzus drog


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#