#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv perorálního osídlení nepatogenním kmenem E. coli ponarození na složení střevní flóry, imunitní odpověď a výskytnozokomiálních infekcí u donošených a nedonošených dětí.Sledování jeho dlouhodobého působení


Authors: R. Lodinová-Žádníková 1;  B. Cukrowská 2
Authors‘ workplace: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha-Podolí, 1vedoucí pediatrického oddělení MUDr. Z. StraňákImunologické oddělení, Mikrobiologický ústav AV ČR, Praha, 2vedoucí doc. MUDr. H. Tlaskalová, DrSc.
Published in: Čes-slov Pediat 1999; (6): 268-273.
Category:

Overview

Po perorálním podávání nepatogenního kmene E. coli u donošených a nedonošených novorozenců se kmenrychle uchytil ve střevě a přetrvával jako rezidentní po řadu týdnů a měsíců. Přítomnost kmene stimulovalaprotilátkovou odpověď, především lokální, ve slinách a střevním ústrojí, ale též celkovou, prokazatelnou v séru.Časná indukce vlastní tvorby sekrečního IgA ve střevním traktu je významná zvláště u nekojených dětí, kde zčástinahrazuje chybění tohoto imunoglobulinu dodávaného mateřským mlékem.U nedonošených dětí mělo preventivní osídlení příznivý vliv na snížení počtu infekcí, úmrtí v souvislostis infekcí, snížení přítomnosti patogenní mikroflóry ve střevě i na jiných sliznicích. U nosičů patogenních kmenůvytlačoval podaný kmen úspěšně patogeny a napomáhal k restituci porušené střevní mikroflóry. Osídlení ponarození významně dlouhodobě ovlivnilo výskyt opakovaných infekcí a alergických onemocnění. Po 10 letech bylvýskyt těchto onemocnění u osídlených nedonošených dětí významně nižší než u skupiny dětí kontrolních. Po 20letech byl po zhodnocení dotazníkového průzkumu prokázán stále ještě významně nižší výskyt alergickýchonemocnění u donošených dětí osídlených po narození než u dětí kontrolních.V současné době je kmen E. coli součástí vakcíny, která je registrována a vyráběna pod jménem Colinfant.

Klíčová slova:
perorální osídlení kmenem E. coli, novorozenci, imunita, nozokomiální infekce, dlouhodobépůsobení

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents

Article was published in

Czech-Slovak Pediatrics


1999 Issue 6

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#