#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Socioekonomická data, průběh těhotenství a porodu u žen závislých na opioidech a na substituční terapii


Authors: B. Vavřinková;  T. Binder
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha, přednosta doc. MUDr. L. Rob, CSc.
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(5): 330-335
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Zmapovat socioekonomické pozadí těhotných žen závislých na opioidech a žen zařazených do substituční terapie. Určit vliv substituce na průběh těhotenství a porodu u drogově závislých těhotných žen.

Typ studie:
Tříletá prospektivní studie

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha 5.

Metodika:
Za 3 roky se podařilo soustředit do prenatální péče 47 žen závislých na heroinu a 60 žen na substituční terapii. Z toho 36 těhotných bylo substituováno methadonem a 24 těhotných buprenorphinem. U všech žen byly sledovány socioekonomické faktory, dále délka trvání těhotenství, přírůstek hmotnosti v průběhu těhotenství, zda žena navštěvovala prenatální poradnu, komplikace spojené s intravenózní aplikací drog a způsob porodu. Jednotlivé skupiny byly srovnávány pomocí Kruskal-Wallis ANOVA. Vzájemný vztah mezi dichotomickými proměnnými byl hodnocen pomocí longlineárních modelů. K výpočtům bylo užito softwaru NCSS 2002 z Numer Cruncher Statistical systems (Kaysville, UT, USA).

Výsledky:
Věk žen závislých na heroinu je statisticky významně nižší ve srovnání s ženami na substituční terapii. Nezaměstnanost byla statisticky významně vyšší ve skupině užívající heroin při srovnání s oběma skupinami substituovaných žen (p<0,001). Prenatální poradnu navštěvovaly všechny ženy substituované buprenorphinem, 14 žen ze 44 závislých na heroinu a 32 žen z 36 substituovaných methadonem. V délce trvání těhotenství nebyla prokázána statistická významnost při srovnání žen závislých na heroinu a žen substituovaných buprenorphinem či methadonem. Přírůstek hmotnosti v průběhu těhotenství byl statisticky významně vyšší u uživatelek buprenorphinu ve srovnání s uživatelkami heroinu (p<0,01) i s uživatelkami methadonu (p<0,05).

Závěr:
Dlouhodobě stabilizovaná žena na substituci se často zařazuje do pracovního procesu, dokončuje vzdělání a je schopen se zcela zařadit do normální společnosti. Těhotenství bývá u těchto žen také výrazně častěji chtěné a plánované. To se odráží v odpovědném přístupu k prenatální péči.

Klíčová slova:
heroin, methadon, buprenorphin, substituce


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#