#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rekonstrukční výkony po exenteraci pánve


Authors: D. Cibula 1;  M. Babjuk 2;  P. Freitag 1;  Fischerová 3;  M. Pešková 3;  R. Gürlich 3;  J. Živný 1
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. J. Živný, DrSc. 1;  Urologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. J. Dvořáček, DrSc. 2;  I. chirurgická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta doc. MUDr. J. Šváb, CSc. 3
Published in: Ceska Gynekol 2005; 70(3): 205-210
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Přehled problematiky rekonstrukčních výkonů po exenteračních operacích v pánvi.

Typ studie:
Přehledový článek.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika, Urologická klinika a 1. chirurgická klinika 1. LF UK a VFN, Praha.

Metodika:
Přehled a zhodnocení publikovaných dat.

Závěry:
Rekonstrukční výkony jsou nedílnou součástí exenterací pánve. Mají rozhodující význam pro kvalitu života po operaci. Izolovaná podpora pánevního dna je nejčastěji prováděna pomocí omentální plastiky. Nejpoužívanější technikou k rekonstrukci pánevního dna a pochvy je v současnosti TRAM (transverse rectus abdominis musculocutaneus flap). Rekonstrukce prodlužuje operační čas, jsou však provázeny malou morbiditou a některé techniky mohou snižovat celkovou morbiditu exenterací. Derivace stolice je u většiny totálních a zadních exenterací řešena provedením terminální stomie.

Supralevatorové výkony umožňují provedení nízké kolorektální anastomózy s využitím ponechaného kontinentního svěrače. Výkon je zatížený závažnou morbiditou především u pacientek po radioterapii, u kterých je doporučována pojistná kolostomie. Derivace moči po totální nebo přední exenteraci obvykle využívá vmezeřeného střevního segmentu. Zlatým standardem zůstávají inkontinentní ureteroenterostomie s využitím ilea nebo colon transversum, díky příznivým výsledkům a velmi dobré kvalitě života jsou však často zvažovány i kontinentní formy derivace. Široké využití mají zvláště tzv. heterotopické derivace, kdy je neovezika vyústěna na povrch těla kontinentním cévkovatelným stomatem. U všech typů derivace lze snížit riziko závažných komplikací, zvláště urinózních píštělí nebo stenóz ureteroenterických anastomóz, použitím vhodného střevního segmentu, který by neměl být zasažen předchozí radioterapií.

Klíčová slova:
pánevní exenterace, rekonstrukce, neovagina, karcinom děložního hrdla, inkontinentní a kontinentní derivace moči


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 3

2005 Issue 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#