#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ko-exprese MMP-26 mRNA a estrogenového receptoru alfa v normálním a patologickém endometriu


Authors: R. Pilka 1,3;  M. Kudela 1;  P. Eriksson 2;  B. Casslén 3
Authors‘ workplace: Gynekologicko porodnická klinika, FN a LF UP, Olomouc přednosta prof. MUDr. M. Kudela, CSc. 1;  Oddělení výzkumu arteriosklerózy, Výzkumný ústav Krále Gustava V, Nemocnice Karolinska, Stockholm, Švédsko 2;  Gynekologicko porodnická klinika a Biomedicínské centrum, Univerzita v Lundu, Švédsko 3
Published in: Ceska Gynekol 2005; 70(1): 56-62
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Stanovit vzorec exprese mRNA matrix metaloproteinázy –26 (MMP-26) a estrogenového receptoru alfa (ER alfa) v normální, hyperplastické, premaligní a maligní endometriální tkáni.

Typ studie:
Experimentální studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika, LF UP a FN Olomouc, Česká republika, Gynekologicko-porodnická klinika, Univerzitní nemocnice v Lundu, Švédsko, Oddělení výzkumu arteriosklerózy, Výzkumný ústav krále Gustava V, Nemocnice Karolinska, Stockholm, Švédsko.

Metodika:
Studovali jsme MMP-26 mRNA a ER alfa v 36 vzorcích normální, 7 vzorcích hyperplastické, 6 premaligní a 19 vzorcích maligní endometriální tkáně. Na základě histologického vyšetření byly vzorky klasifikovány jako časná, střední a pozdní proliferace, časná, střední a pozdní sekrece a menstruální fáze. Hyperplastické vzorky byly klasifikovány jako prostá nebo komplexní hyperplazie. Premaligní vzorky byly reprezentovány komplexní atypickou hyperplazií. Maligní vzorky byly histologicky klasifikovány jako dobře, středně a špatně diferencované. Vzorky byly analyzovány pomocí in situ hybridizace a real time PCR. ER alfa byl lokalizován pomocí imunohistochemie.

Výsledky:
Epiteliální exprese MMP-26 mRNA byla nejvyšší v časné sekretorické fázi a v endometriální hyperplazii. Hladiny exprese byly nízké v pozdně sekretorické a menstruální fázi cyklu a v maligní tkáni klesaly postupně s dediferenciací. Expresní vzorec MMP-26 mRNA v normální, hyperplastické, premaligní a maligní tkáni silně korespondoval s expresí ER alfa.

Závěr:
Ko-exprese MMP-26 mRNA a ER alfa v normální a patologické endometriální tkáni může znamenat, že gen pro MMP-26 je regulován estrogenem.

Klíčová slova:
endometrium, MMP-26, mRNA, regulace, ER


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 1

2005 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#