#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vrozené vady v České republice – odhady incidencí v příštích letech


Authors: A. Šípek 1,2;  V. Gregor 3,4;  J. Horáček 3,4;  L. Krofta 1,2;  D. Mašátová 5
Authors‘ workplace: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha – Podolí ředitel doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. 1;  Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Praha, Katedra gyn. -por. vedoucí doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. 2;  Oddělení lékařské genetiky, Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha ředitel Ing. J. Pubrdle 3;  Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Praha, Katedra lékařské genetiky ředitel MUDr. A. Malina, Ph. D. 4;  Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky, Praha ředitelka Mgr. V. Mazánková 5
Published in: Ceska Gynekol 2005; 70(1): 37-43
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Cílem studie je analýza odhadu výskytu vrozených vad jako celku a některých vybraných typů vrozených vad na podkladě průměrných hodnot za období let 1983–2002 v České republice. Zhodnocení možného výskytu vrozených vad v České republice v nejbližších letech.

Typ studie:
Statistický odhad a analýza odhadu na podkladě retrospektivních hodnot incidence vrozených vad z materiálu z Ústavu pro péči o matku a dítě a z Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky.

Metodika:
Jde o odhad výskytu vrozených vad jako celku i podle jednotlivých vybraných typů s využitím exponenciálního vyrovnání časových řad s parametrem váhy pro jednotlivé roky retrospektivního období.

Výsledky a závěr:
Podle statistického odhadu by se mělo v České republice v letech 2003–2015 narodit 1 244 767 dětí. V tomto období by mělo být na území naší republiky zjištěno 50 706–67 628 prenatálně a postnatálně diagnostikovaných případů vrozených vad. Tyto naše výsledky představují odhad výskytu vrozených vad v České republice v nejbližších letech a představují odůvodnění dalšího fungování registrace vrozených vad v České republice. Epidemiologie vrozených vad totiž představuje multidisciplinární obor, jehož hlavním cílem je svými výsledky dávat podklady k hodnocení kvality prenatální a perinatální péče v České republice.

Klíčová slova:
vrozená vada, prenatální diagnostika, epidemiologie, incidence, odhad, anencefalie, spina bifida, defekty neurální trubice, omfalokéla, gastroschíza, defekty břišní stěny, cystické ledviny, ageneze/ hypoplazie ledvin, Downův syndrom


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 1

2005 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#