#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Svalová relaxace na ARO Slovenské republiky v roce 2006: dotazníková studie – srovnání České a Slovenské republiky


Authors: M. Adamus 1;  Š. Trenkler 2;  T. Gabrhelík 1;  J. Koutná 1;  O. Marek 1
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Olomouc 1;  Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, Fakultná NsP Jána Adama Reimana, Prešovská univerzita a Slovenská zdravotnícka univerzita, Prešov, Slovenská republika 2
Published in: Anest. intenziv. Med., 18, 2007, č. 2, s. 85-90
Category: Anaesthesiology - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Dotazníkovou studií jsme zjišťovali údaje o současném způsobu používání svalových relaxancií na anesteziologických pracovištích Slovenské republiky.

Typ studie:
Prospektivní, multicentrická, dotazníková, korespondenční.

Název a sídlo pracoviště:
Anesteziologická oddělení Slovenské republiky.

Materiál a metoda.
Přednostům 80 anesteziologických pracovišť Slovenské republiky jsme poslali strukturovaný dotazník. Ptali jsme se na druh používaných svalových relaxancií i strategii jejich volby v závislosti na délce operačního výkonu. Zajímaly nás způsoby monitorování účinku kurarimimetik, používané přístroje a metody ke sledování nervosvalového přenosu. Rovněž jsme zjišťovali pravidla pro podávání farmakologické dekurarizace. Výsledky jsme vyjádřili pomocí deskriptivních statistických metod a srovnali s údaji za Českou republiku.

Výsledky:
Návratnost dosáhla 83 %. Na slovenských ARO je v současné době k dispozici 9 druhů kurarimimetik (suxametonium, alkuronium, atrakurium, cisatrakurium, mivakurium, pankuronium, pipekuronium, rokuronium a vekuronium). Nejoblíbenějšími látkami jsou atrakurium (65 %), rokuronium (58 %) a vekuronium (45 %). Suxametonium se nejčastěji používá k relaxaci při riziku aspirace (73 %) a k intubaci u delších plánovaných výkonů (61 %). Nejčastější strategií svalové relaxace je podání bolusu nedepolarizujícího kurarimimetika a udržování bloku opakovanými malými dávkami. Nejčastějším speciálním postupem jsou timing (47 %) a prekurarizace (45 %), priming se používá méně (27 %). Hloubka bloku je posuzována nejčastěji na základě klinických kritérií (64 %), 33 % pracovišť nemá vybavení pro monitorování účinku kurarimimetik. Příčiny této absence jsou ekonomické (47 %), technické (21 %) a odborné (14 %), Neostigmin se podává výběrově podle klinických známek (86 %), nejčastější dávkou je 1,0 mg (47 %). 14 % ARO podává neostigmin rutinně po každé aplikaci nedepolarizujícího kurarimimetika.

Závěr:
Na Slovensku se používají stejná relaxancia jako v České republice. Iniciální bolus a doplňující dávky nedepolarizujícího kurarimimetika jsou nejčastějším postupem svalové relaxace. Ve srovnání s Českou republikou jsou na Slovensku oblíbenější aminosteroidní relaxancia. Třetina pracovišť postrádá vybavení monitorovací technikou. K dekurarizaci se podává relativně malá dávka neostigminu.

Klíčová slova:
nervosvalová blokáda – kurarimimetikum – neostigmin – monitorování – dotazníková studie


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#