#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv velké břišní chirurgie na intraabdominální tlak a na perfuzi splanchnických orgánů


Authors: P. Suk 1;  L. Dadák 1;  M. Mašek 2;  Š. Chalupník 2;  J. Žák 2;  P. Štětka 1;  D. Zvoníčková 1;  H. Valouchová 1;  M. Fencl 1;  V. Šrámek 1
Authors‘ workplace: Anesteziologicko-resuscitační klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně 1;  I. chirurgická klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně 2
Published in: Anest. intenziv. Med., 16, 2005, č. 3, s. 143-148
Category: Intensive Care Medicine - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Zjistit incidenci intraabdominální hypertenze a hypoperfuze splanchnických orgánů po velkých nitrobřišních výkonech.

Typ studie:
Observační, prospektivní kohortní studie.

Název a sídlo pracoviště:
JIP, I. CHK FN u svaté Anny v Brně.

Materiál a metoda:
Byli zařazeni pacienti podstupující plánovanou velkou nitrobřišní operaci. Nitrobřišní tlak (IAP), gastrická tonometrie (GT) a krevní plyny byly měřeny pooperačně (T0) a dále v čase T1, T6, T12, T18 a T24. Byl vypočten břišní perfuzní tlak (APP) a CO2gap. Clearance indocyaninové zeleně (ICG-PDR) byla neinvazivně měřena v T1 a T6. Data – medián (rozsah). Statistika – neparametrická ANOVA pro opakovaná měření, p < 0,05 signifikantní.

Výsledky:
13 pacientů (9 mužů, 4 ženy) ve věku 69 (35;78) let podstoupilo nekomplikovanou operaci v kombinované anestezii. Pooperačně byli všichni nemocní léčeni epidurální analgezií. Při přijetí na JIP byl IAP 8 (1; 18) mm Hg a významně se nezměnil v průběhu studie. Pouze u 3 pacientů (23 %) byl IAP zvýšen nad 12 mm Hg alespoň jednou v průběhu studie, nezaznamenali jsme IAP > 20 mm Hg. APP v T0 byl 87 (62; 105) mm Hg a během studie došlo k významnému poklesu (p < 0,001). CO2gap byl -0,1 (-1; 2,9) kPa a významně se neměnil. Pouze 2 nemocní měli patologickou hodnotu ICG-PDR < 18 %/min. Pobyt všech nemocných na JIP byl bez závažných komplikací s výjimkou pacienta, který zemřel na maligní arytmii 4. pooperační den.

Závěr:
Po nekomplikované velké nitrobřišní operaci je jen vzácně IAP významně zvýšený. Podobně hypoperfuze žaludeční sliznice a hypoperfuze jater jsou ojedinělými nálezy.

Klíčová slova:
abdominální chirurgie – nitrobřišní tlak – gastrická tonometrie – ICG clearance


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#