#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesor Jan Pfeiffer zemřel


Published in: Čas. Lék. čes. 2019; 158: 164
Category: Personal News

Před půldruhým rokem (ČLČ 2018; 157: 104) jsme uveřejnili obsáhlé laudatio, jež profesoru MUDr. Janu Pfeifferovi, DrSc., věnovala jeho žačka, prof. MUDr. Olga Švestková, Ph.D., která tak nenadále odešla v prosinci minulého roku. Nyní přichází další smutná zpráva – 4. srpna 2019 skonal ve věku 91 let i profesor Pfeiffer.

Označení „otec moderní české rehabilitace“ mu patří právem. Jeho profesní život byl dlouhá léta spojen s Hennerovou neurologickou klinikou, ale zásadně ho ovlivnila práce v Jedličkové ústavu, pro který pracoval neuvěřitelných 65 let. Na začátku sedmdesátých let se stal vedoucím rehabilitačního oddělení tehdejší Fakultní nemocnice II a v roce 1986, kdy byl jmenován profesorem, přednostou Kliniky rehabilitačního lékařství a na tomto pracovišti byl činný téměř až do své smrti. Získal řadu ocenění včetně Medaile Josefa Hlávky a výroční ceny Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. Byl vysoce uznávaný na mezinárodních fórech, kde vždy aktivně vystupoval. Jen koncepci systému rehabilitace v České republice se mu prosadit nepodařilo.

Všichni, kdo se s panem profesorem setkali, nezapomenou na jeho laskavou povahu, ochotu vždy pomoci (která nepochybně vycházela mimo jiné z jeho činnosti skautské) a také na jeho mimořádné znalosti i mimo vlastní medicínu – ze zoologie, botaniky či historie.

redakce


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#