#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Karcinom penisu*


Authors: J. Novák;  J. Bárta;  P. Klézl
Authors‘ workplace: Urologické oddělení FN Na Bulovce, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 767-770
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Karcinom penisu je relativně řídce se vyskytující onemocnění. Z tohoto důvodu jsou zkušenosti s jeho diagnostikou a léčbou poměrně malé a výsledky léčby neuspokojivé. Cílem práce je vyhodnotit léčbu velkého souboru nemocných a stanovit správné diagnostické a léčebné postupy. 

Metody a výsledky.
V letech 1981–2006 bylo na Urologické klinice l. LF UK Praha, na urologickém oddělení KÚNZ Ústí nad Labem a FN Na Bulovce Praha ošetřeno 286 nemocných s karcinomem penisu. Průměrný věk nemocných byl 55 let. Etiologicky byla přítomna v 93 % fimóza. Histologicky jsme nalezli v 91 % spinocelulární karcinom. U 108 nemocných jsme provedli záchovný operační postup. Zdůrazňujeme zavedení intersticiální brachyterapie pomocí Ir 192 do léčení karcinomu penisu jako prioritu a jedinečnost v České republice. Provedli jsme 106 inguinálních lymfadenektomií, z toho 41 modifikovaných. U nemocných s pozitivními uzlinami jsme neoadjuvantně i adjuvantně podali systémovou chemoterapii. Ojediněle jsme adjuvantně indikovali i aktinoterapii. Komplikace peroperační a pooperační byly minimální. Z daného souboru přežívá 79,7% nemocných, z toho 39,8 % více než 10 let. 

Závěry.
Vzhledem k tomu, že se jedná o řídce se vyskytující onemocnění, zdůrazňujeme koncentraci těchto nemocných na jedno pracoviště, kde bude zajištěna komplexní diagnostická a léčebná komplexní péče. 

Klíčová slova:
karcinom penisu, fimóza, spinocelulární karcinom, interstitiální brachyterapie, inguinální lymfadenektomie, chemoterapie, aktinoterapie.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 10

2007 Issue 10

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#