#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mikrochirurgická subingvinální varikokélektomie u dětí a dospívajících


: R. Kočvara 1,2;  J. Sedláček 1;  J. Doležal 3;  Z. Staněk 3;  Z. Dítě 1,2;  J. Dvořáček 1,2
: Urologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha 1;  Subkatedra dětské urologie IPVZ, Praha 2;  Urologické oddělení Nemocnice České Budějovice 3
: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 763-766
: Original Article

Východisko.
Mikrochirurgická operace varikokély se stala zlatým standardem u dospělých mužů; u dětí a adolescentů jsou zprávy ojedinělé. Předkládáme naše zkušenosti s touto metodou se zaměřením na technické provedení operace, komplikace a na vývoj velikosti varlat v souvislosti s operací. 

Metody a výsledky.
Předmětem analýzy je 47 nemocných od 11 do 18 let (x-15,4) operovaných pro varikokélu II.–III. stupně. Indikací k operaci bylo hypoplastické varle (vyjádřené indexem atrofie > 25 %), bolesti, velká varikokéla či preference rodičů. Vedle klinického vyšetření bylo provedeno ultrazvukové změření velikosti varlat, dopplerovské vyšetření, hormonální vyšetření včetně stimulačního gonadorelinového testu. K preparaci jsme použili lupové brýle a obligátně mikroskop k identifikaci arterie a její separaci od drobného sinu doprovázejících vén a k identifikaci lymfatických cév. Po operaci se vyskytly recidivy u tří nemocných ze 46 primárně operovaných (6 %). Index atrofie poklesl zx - 19,7 na 12,7 %, nezávisle na stádiu puberty v době operace. Atrofie varlete se nevyskytla. U jednoho nemocného (2,1 %) jsme zaznamenali střední hydrokélu, u jednoho nemocného (2,1 %) se vyvinula hypertrofie levého varlete. 

Závěry.
Mikrochirurgická subingvinální varikokélektomie je bezpečnou a účinnou metodou u dětí a adolescentů; mikroskopickou preparací lze dobře ochránit vnitřní spermatickou arterii i doprovodná lymfatika. 

Klíčová slova:
varikokéla, děti a adolescenti, mikrochirurgická varikokélektomie, subingvinální varikokélektomie.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 10

2007 Issue 10

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#