#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prognostický význam matrix metaloproteáz 2,9 a 11 ve stromálních buňkách I. stadia nemalobuněčného karcinomu plic


Authors: P. Dráč;  J. Klein 1;  T. Tichý 3;  V. Kolek 2;  J. Škarda 3
Authors‘ workplace: II. chirurgická klinika FN, Olomouc ;  I. chirurgická klinika FN, Olomouc 1;  Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí FN, Olomouc 2;  Ústav patologie LF UP, Olomouc 3
Published in: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 45-47
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Matrix metaloproteázy (MMPs) patří mezi proteolytické enzymy. Jednou z jejich funkcí je i štěpení bazálních membrán buněk a extracelulární matrix. U maligních nádorů se tak mohou uplatnit v procesu invazivity a metastázování. Vznikají převážně ve stromálních buňkách (fibroblastech a endoteliích) reaktivně na přítomnost nádorových buněk. Ve vztahu k NSCLC jsou nejčastěji zmiňovány MMP-2 (gelatináza A), MMP-9 (gelatináza B) a především MMP-11 (stromelysin 3).

Metody a výsledky.
Zkoumali jsme vztah mezi expresí výše zmíněných matrix metaloproteáz pouze ve stromálních buňkách a 5letým přežitím u 80 nemocných po kurativní resekci pro NSCLC ve stadiu I dle TNM. Exprese MMP-2 byla asociována s 5letým přežitím, ale bez signifikantní korelace. Žádná korelace nebyla zjištěna u MMP-9. Statisticky téměř významný vztah byl zjištěn mezi expresí MMP-11 a 5letým přežitím.

Závěry.
Exprese MMP-11 ve stromálních buňkách kurativně zresekovaných pacientů s NSCLC v I. stadiu může být užitečná v predikci jejich prognózy.

Klíčová slova:
nemalobuněčný karcinom plic, stromální buňky, matrix metaloproteázy.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#