#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Soubor nemocných s lymfedémem sledovaných v Lymfologickém centru Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a FN Na Bulovce Praha v letech 2000–2005 Retrospektivní analýza


Authors: N. Vojáčková;  M. Šebková;  R. Schmiedbergerová;  J. Hercogová
Authors‘ workplace: Dermatovenerologická klinika 2. LF UK a FN Na Bulovce, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 57-61
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Cílem práce byl rozbor souboru pacientů sledovaných v Lymfologickém centru Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a FN Na Bulovce v letech 2000 až červen 2005.

Metody a výsledky.
Celkem bylo do péče zařazeno 329 pacientů, z toho 291 žen a 38 mužů. Analýza byla zaměřena na pohlaví, typ lymfedému a jeho lokalizaci, příčinu vzniku sekundárního lymfedému a výskyt komplikací. Hodnocena byla délka trvání lymfedému do zahájení terapie, způsob léčby a následná domácí péče. Nejčastější příčinou vzniku sekundárního lymfedému byla ablace mamy spojená s exenterací axily (45 % z celého souboru pacientů), jiné operační výkony na prsou bez exenterace axily k lymfedému zpravidla nevedou. Druhou nejčastější příčinou vzniku lymfedému byla gynekologické operace (9 % z celého souboru pacientů ), zejména radikální gynekologické operace pro tumor, někdy spojené s radioterapií. Samostatná radioterapie podbřišku může též vést ke vzniku lymfedému.

Závěry.
Komplexní terapie lymfedému zahrnující manuální a přístrojovou lymfodrenáž spolu s kompresivní terapií se považuje za jedinou efektivní léčbu lymfedému. Důležitá je i edukace a spolupráce pacienta (následná doživotní péče).

Klíčová slova:
primární a sekundární lymfedém, lymfodrenáže, komprese.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#