#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NO v léčbě respiračního selhání


Authors: V. Vobruba;  P. Srnský;  O. Černá;  P. Pokorná;  V. Kredba;  M. Sádlo;  P. Košut 1;  P. Martásek
Authors‘ workplace: Klinika dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN, Praha ;  ARO FN, Brno 1
Published in: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 639-644
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Koncem 80. let minulého století byl oxid dusnatý použit terapeuticky jako významný selektivní vazodilatátor v léčbě akutního respiračního selhání provázeného vysokou plicní cévní rezistencí u dětí i dospělých. 

Metody a výsledky.
Práce shrnuje fyziologické aspekty působení oxidu dusnatého v organizmu. Zároveň je předložen soubor 33 pacientů (skupina I – 26 novorozenců, skupina II – 7 dětí), u kterých byla v léčbě použita selektivní plicní vazodilatace pomocí oxidu dusnatého. Podle reakce na oxid dusnatý byli rozděleni na podskupinu respondér a nonrespondér. K hodnocení stavu oxygenace byly použity indexy OI (oxygenační index) A-aDO₂ (alveoloarteriální diference) a paO₂ /FiO₂. 

Výsledky.
Ve skupině I (novorozenci) byly zjištěny statisticky významné rozdíly uvedených indexů mezi respondéry a nonrespondéry. Ve skupině II se statistická významnost nepodařila prokázat. Výsledky lze srovnat s literárními údaji. 

Klíčová slova:
oxid dusnatý, respirační selhání.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#