#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny složení mastných kyselin v séru a tukové tkáni v závislosti na obsahu tuků v nízkoenergetické dietě


Authors: M. Vecka;  B. Richterová 1;  A. Žák;  E. Tvrzická;  P. Šrámková 1;  B. Staňková;  E. Klimčáková 1;  V. Štich 1
Authors‘ workplace: IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha ;  Oddělení tělovýchovného lékařství 3. LF UK, Praha 1
Published in: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 464-469
Category: Original Article

Overview

Východisko.
V poslední době je opět věnována pozornost možnému příznivému účinku diet s vysokým podílem tuku na redukci tělesné hmotnosti a metabolický profil obézních jedinců. Cílem práce bylo srovnat účinky dvou diet s rozdílným podílem tuku na složení mastných kyselin v krvi a tukové tkáni. 

Metody a výsledky.
Čtyřiačtyřicet obézních jedinců dodržovalo po dobu 10 týdnů nízkoenergetickou dietu. Účastníci byli randomizováni do 1. skupiny s nízkým podílem tuku v dietě (LFD) (20–25 % energetické hodnoty) a 2. skupiny s vysokým podílem tuku (HFD) (40–45 % energetické hodnoty). Před počátkem a na konci intervence byly odebrány vzorky krve a podkožní tukové tkáně pro následnou analýzu složení mastných kyselin. Dietou navozený úbytek váhy a tuku nebyl mezi oběma dietami rozdílný. Plazmatické triacylglyceroly byly sníženy pouze při HFD. Obě diety vedly ke snížení zastoupení n-3 vícenenasycených mastných kyselin v tukové tkáni a zvýšení podílu nasycených mastných kyselin v triacylglycerolech v krvi. Mezi dietami nebyl v těchto změnách rozdíl, pouze HFD vedla ke zvýšení mononenasycených mastných kyselin v triacylglycerolech v krvi. Diety nevedly k dalším změnám v zastoupení hlavních tříd mastných kyselin. V zastoupení jednotlivých mastných kyselin byla pozorována řada dietou vyvolaných změn, bez rozdílu mezi oběma dietami. 

Závěry.
Nízkoenergetické diety vyvolávají řadu změn v zastoupení jednotlivých mastných kyselin v krvi a tukové tkáni. Většina těchto změn není odlišná u diet s rozdílným podílem tuku. 

Výsledky nasvědčují tomu, že změny v profilu mastných kyselin v krvi a tukové tkáni vyvolané dietou jsou regulovány kalorickým deficitem v dietním příjmu a zastoupení tuků v dietě má menší význam. 

Klíčová slova:
obezita, nízkoenergetická dieta, energetický obsah, mastné kyseliny, tuková tkáň.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#