#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Renální angiomyolipom, histologie, diagnostika a terapie


Authors: T. Ürge;  M. Hora;  O. Hes 1;  Z. Chudáček 2
Authors‘ workplace: Urologická klinika LF UK a FN, Plzeň ;  Šiklův patologicko – anatomický ústav LF U, Plzeň 1;  Radiodiagnostická klinika LF UK a FN, Plzeň – Bory 2
Published in: Čas. Lék. čes. 2005; 144: 821-823
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Renální angiomyolipom je benigní mezenchymový nádor s incidencí 0,3–3 % chirurgicky explorovaných nádorů ledvin. Nádor se často vyskytuje ve spojení s tuberózní sklerózou. Nádor má natolik patognomický obraz na CT, že lze podle něj stanovit diagnózu. Symptomatologie a komplikace jsou závislé na velikosti nádoru. U velkých či symptomatických nádorů je indikována resekce nádoru, nefrektomie či ablace in situ. 

Metody a výsledky.
Na Urologické klinice FN Plzeň bylo v letech 1996–2004 operováno 612 pacientů s nádorem ledviny. Angiomyolipom byl u 7 pacientů. Průměrný věk v době operace byl 64 let, poměr žen a mužů 5:2. U 3 pacientů byla přítomna klinická symptomatologie. Nádory byly 2–8 cm velké, u pěti pacientů solitární. Translumbální resekce nádoru byla provedena u tří pacientů. Translumbální nefrektomie byla provedena dvakrát pro suspekci z malignity. Tyto tumory byly zároveň vícečetné. V jednom případě bylo vysloveno podezření na tuberózní sklerózu. Ve dvou případech byl angiomyolipom náhodným nálezem při nefrektomii indikované pro jinou diagnózu. 

Závěry.
U většiny nemocných stanovíme diagnózu podle zobrazení angiomyolipomu na CT. U některých jeho variant není zobrazení tak typické, a proto volíme operační revizi. 

Klíčová slova:
benigní nádory ledvin, renální angiomyolipom, nefrektomie, resekce, ablace.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 12

2005 Issue 12

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#