#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Role nutrice v prevenci kognitivních poruch ve vyšším věku


Authors: E. Topinková;  T. Richter
Published in: Geriatrie a Gerontologie 2016, 5, č. 1: 34-38
Category: Review Article

Overview

Práce podává přehled současných názorů na úlohu nutrice v udržení kognitivních funkcí ve vyšším věku. Soustřeďuje se především na nutriční strategie, které na základě klinických studií potvrzují účinnost suplementace vybraných nutrientů a diet na prevenci kognitivního poklesu u běžné starší populace bez kognitivní poruchy, u pacientů s demencí a Alzheimerovou chorobou a u nemocných s mírnou kognitivní poruchou.

KLÍČOVÁ SLOVA:
stárnutí – kognitivní porucha – demence výživa – prevence

ÚVOD

V důsledku demografického stárnutí populace roste počet obyvatel vyššího věku. Velká část seniorské populace je postižena kognitivními změnami různého stupně a významnosti – od benigních věkově podmíněných poruch paměti, přes mírnou kognitivní poruchu až po plně rozvinutou demenci. Odhaduje se, že vývoj např. Alzheimerovy demence k plně rozvinutým klinickým projevům trvá několik desetiletí. I když v současnosti pro toto onemocnění neexistuje kauzální léčba, mnohé studie prokazují, že vhodným životním stylem, zahrnujícím dostatečnou fyzickou aktivitu a dietní opatření, je možné ovlivnit některé rizikové faktory demence například hypertenzi, diabetes a obezitu(1). Role výživy a dietních modifikací je zdůrazňována zejména v posledních letech v souvislosti s novými odbornými daty o možném příznivém účinku výživy v prevenci vzniku i zpomalení progrese Alzheimerovy choroby a dalších demencí, ale i vlivu nutričního stavu na kognitivní funkce u dosud kognitivně intaktní populace(2). V současnosti v USA užívá nejméně 15 milionů lidí některý z nutričních doplňků ve víře v udržení dobré mozkové funkce a prevenci demence, současná čísla v Evropě ani v ČR nejsou známa. „Kognitivní výživové doplňky“ jsou však stále častěji součástí marketingu zaměřeného na seniorskou populaci. V dalším textu se pokusíme shrnout současné názory a vědecké důkazy na roli diet a výživy obecně včetně vlivu vybraných makro- a mikronutrientů na prevenci kognitivního poklesu spojeného se stárnutím, ale i u patologických stavů – u mírné kognitivní poruchy a demence.

Nutriční aspekty Alzheimerovy choroby

Otázkám výživy u pacientů s demencí a Alzheimerovou demencí je věnována značná pozornost jak výzkumná, tak z pohledu klinické praxe a ošetřovatelské péče. Zatímco v časných fázích demence se setkáváme se specifickými nutričními deficity a u většiny pacientů neprokazujeme významnou proteinokalorickou malnutrici, u pokračující demence jsou klinické projevy malnutrice časté(3). Již Alois Alzheimer popsal u své pacientky výrazný úbytek hmotnosti, která je v současnosti považována za jeden z typických klinických symptomů pokročilé choroby. Podle zahraničních studií trpí klinicky významnou malnutricí 15–45 % dementních osob žijících ve vlastní domácnosti(3, 4). Další část nemocných je ve skupině zvýšeného rizika malnutrice při hodnocení testem Mini-Nutritional Assessment (MNA)(4).Tato skutečnost je významná i z praktického hlediska, protože pacienti s demencí a současnou malnutricí mají rychlejší progresi demence, hůře reagují na léčbu kognitivy, bývají více přijímáni do ústavní péče a mají zvýšenou úmrtnost(5). Proto udržení dobrého výživového stavu je nedílnou součástí léčby demence. V ČR se této problematice věnovala Navrátilová a spolupracovníci(6).

Z výsledků mnoha studií však vyplynulo, že k poruchám výživy dochází u Alzheimerovy choroby již v časných sta-diích. Jedná se o řadu nutrientů: jednotlivé studie opakovaně prokazují zejména nižší sérové hladiny vitaminů B, C a E, cholinu a omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem v porovnání s kontrolní skupinou bez syndromu demence. Recentní metaanalýza potvrdila tyto nálezy pro folát, vitamin B12, C a E, dále i nižší hladiny selenu, kyseliny eikosapentaenové (EPA), kyseliny dokosahexaenové (DHA) a uridinu(7). Nízké hladiny těchto nutrientů jsou nezávislé na výše popsané proteino-energetické malnutrici a obvykle jí předcházejí. Zajímavé je, že nízké hladiny těchto mikronutrientů jsou prokazatelné nejen v séru, ale i v mozkomíšním moku a vzorcích mozkové tkáně post mortem(8). Pro nižší hladiny mikronutrientů je několik vysvětlení. Dementní pacienti nejsou schopni dostatečně pestrého výběru a může docházet k selektivní malnutrici jednotlivých nutrientů. Byla také prokázána snížená endogenní biosyntéza DHA v játrech a hypoteticky může jít i o zvýšenou spotřebu nutrientů mozkem postiženým neurodegenerací.

Nutriční intervence u demence a kognitivních poruch

Prvním předpokladem pro cílenou intervenci je screening nutričního rizika (rizika malnutrice), doplněný v případě patologie podrobnějším zhodnocením nutričního stavu, a to plošně u všech pacientů s (mírnou) kognitivní poruchou a demencí. Pro hodnocení rizika malnutrice je možné použít standardizované nástroje zahrnující antropometrická, biochemická a klinická kritéria, například Mini-Nutritional Assessment (MNA, MNA – krátká verze), Malnutrition Universal Screening Tool (MUST), Skóre nutričního rizika (Nutrition Risk Score – NRS) a další. MNA je nástrojem pro screening rizika i pro hodnocení stavu výživy. Žádný z těchto nástrojů nebyl vyvinut speciálně pro dementní pacienty. Zatím pro výzkumné účely je navrhováno biochemické vyšetření specifických mikronutrientů v séru nebo klinické vyšetření svalové síly, bioimpedance a DEXA k odhalení přítomné sarkopenie.

Středomořská dieta

Středomořská dieta je charakteristická vysokým příjmem ovoce, zeleniny, těstovin, ryb a olivového oleje a mírným příjmem alkoholu (vína) konzumovaného s jídlem. Naopak omezena je konzumace mléčných výrobků a masa. Navíc je používána řada koření (rozmarýn, oregano, tymián), cibule a česnek. Již více než čtvrt století je znám protektivní účinek středomořské stravy na redukci kardiovaskulárních onemocnění(9), v posledních 10 letech se objevila řada prospektivních studií potvrzujících její efekt i na snížení rizika rozvoje demence, Alzheimerovy nemoci a mírné kognitivní poruchy, ale i protektivní efekt středomořské stravy na kognitivní pokles ve stáří(10–12), včetně dvou velkých meta-analýz(13, 14). Přesto jsou některé studie, které pozitivní efekt neprokazují. Kognitivně-protektivní efekt středomořské stravy se vysvětluje několika mechanismy – jednak obecně protizánětlivým účinkem vyššího příjmu omega-3 polynenasycených mastných kyselin (ω-3 PUFA), účinkem antioxidantů, zvláště polyfenolů a vitaminů C a E na redukci oxidačního stresu, a redukcí plazmatického homocysteinu vyšším obsahem folátu a vitaminu B6 ve stravě s příznivým účinkem na metabolismus a rozvoj diabetu. V roce 2013 byly zveřejněny výsledky španělské randomizované kontrolované studie PREDIMED-NAVARRA, která potvrdila příznivý vliv středomořské diety obohacené panenským olivovým olejem a ořechy na kognitivní funkce (vyšší hodnoty MMSE po 6,5 roku trvání studie) v porovnání s kontrolní skupinou na dietě se sníženým obsahem tuku(15). V loňském roce otiskl prestižní časopis Lancet výsledky velké studie FINGER(16), která potvrdila efekt komplexní (muli-domain) intervence u rizikových seniorů sestávající z fyzické aktivity, kontroly vaskulárních rizikových faktorů a nutričního poradenství v porovnání s obecným doporučením zdravého životního stylu. Po dvou letech dosáhla intervenovaná skupina významného zlepšení globálních kognitivních funkcí. V neurokognitivní baterii se zlepšily exekutivní funkce a rychlost zpracování informace.

Kofein

Přes prokázaný a známý účinek kofeinu na stimulaci CNS nejsou v současnosti jednoznačné údaje o příznivém účinku kofeinu na kognitivní funkce ani na modifikaci rizika rozvoje demence.

Alkohol

Úloha alkoholu a kognitivních funkcí není jednoznačná. Některé studie prokazují lepší kognitivní výkonnost a snížené riziko demence u seniorů s mírnou konzumací alkoholu, nepřesahující jeden alkoholický nápoj o obsahu méně než 15 g alkoholu denně, i u seniorů, kteří konzumovali tato množství ve středním věku(17, 18). Pozitivní efekt alkoholu na kognitivní funkce byl při longitudinálním sledování prokázán pouze u červeného vína, což může svědčit spíše pro účinky nealkoholických substancí ve víně (např. flavonoidů) než pro samotný efekt etylalkoholu. Efekt alkoholu může být také modifikován pohlavím, přítomností genotypu APO-e4 nebo geneticky podmíněnou odlišností metabolizovat alkohol(19). Protektivní efekt alkoholu na kognitivní funkce může souviset se sníženým vaskulárním rizikem (snížení rizika CMP, diabetu a kardiovaskulárních událostí). Naproti tomu požívání větších množství alkoholu (nad 36 g alkoholu denně) již je spojeno s urychlením kognitivního poklesu.

Vitaminy

Vitamin C. Přes známé antioxidační působení vitaminu Cjsou výsledky studií sledujících vztah mezi kognitivními funkcemi a jeho příjmem v dietě nebo jeho suplementací spíše negativní – tedy není prokázán příznivý vliv na kognitivní funkce u zdravých seniorů ani u nemocných s demencí(20). Naproti tomu studie sledující plazmatické koncentrace vitaminu C vyznívají pozitivně. V současnosti tedy není možný jednoznačný závěr a podávání vitaminu C k prevenci kognitivního poklesu není indikované. Doporučuje se však zaměřit výzkum na ověření efektu vitaminu C na kognici s ohledem na jeho plazmatické hladiny a také hladiny v mozkomíšním moku.Vitamin E. Studie s vitaminem E u pacientů s kognitivní poruchou vycházejí z mechanismu účinku vitaminů skupiny E (celkem 8 odlišných molekul) jako antioxidantu, ale i z jeho regulačních funkcí na úrovni genové exprese a jako redox senzoru. Ani u vitaminu E nejsou výsledky klinických studií jednoznačné, ale může to být způsobeno tím, že v suplementaci je podávána molekula alfa-tokoferolu, jehož antioxidační účinky jsou nižší ve srovnání s gama-tokoferolem(21). Nová studie TEAM-AD VA, publikovaná v roce 2014 v časopise JAMA, prokázala zpomalení kognitivního poklesu u pacientů s mírnou až středně těžkou Alzheimerovou chorobou při suplementaci alfa-tokoferolem(22).Vitaminy skupiny B. Je známo, že vitaminy B6, B9 a B12 mají protektivní efekt na kognitivní funkce. Folát (vitamin B9)a vitamin B12 se účastní proteosyntézy a metabolismu DNA. Více je známa jejich role v remetylaci homocysteinu na methionin. Deficit folátu a vitaminu B12 zvyšuje hladinu homocysteinu, což může přispívat k akumulaci beta-amyloidu a tau-proteinu a k neurodegeneraci. Homocystein stimuluje apoptózu a neurotoxicitu, dochází i k aktivaci destiček, jejímž důsledkem mohou být mikrovaskulární léze v bílé hmotě i větší ischemické ikty. Hyperhomocysteinemie je spojena s nižší neurokognitivní výkonností a v jedné studii představovala i rizikový faktor pro rozvoj demence a mírné kognitivní poruchy(23).Několik intervenčních studií sledujících efekt suplementace vitaminy skupiny B nebo izolovaně vitaminem B6 či B12 nepřineslo jednoznačné výsledky. Přes dosažený pokles homocysteinu došlo pouze v některých případech ke zlepšení globálního kognitivního výkonu, především pozornosti a exekutivních funkcí, zatímco jiné studie tuto příčinnou souvislost nepotvrdily(24,25).

Vitamin D. Přes známý pleiotropní efekty vitaminu D nejsou jednoznačné vědecké důkazy podpořené klinickými studiemi, že suplementace vitaminem D zlepšuje kognitivní výkon nebo snižuje incidenci demence. To se týkalo jak pacientů s normální, tak se sníženou hladinou vitaminu D(26). Pokud však u seniorů prokážeme deficit vitaminu D, doporučuje se suplementovat k dosažení normálních hodnot vitaminu D s ohledem na známé negativní dopady snížených hladin na kost, srdeční onemocnění a diabetes(27).

Flavonoidy

Flavonoidy jsou polyfenolové látky běžně nacházené v ovoci, zelenině, kakau, čaji a víně. Jsou heterogenní chemickou skupinou. V souvislosti s kognitivními funkcemi byl nejvíce studován přínos Ginkgo biloba (Gb). Standardizovaný Gb extrakt zahrnuje více složek – flavonoly quercetin a kaempferol a terpenoid laktony, které jsou pravděpodobně odpovědné za jejich neuroprotektivní efekt. I když studie s Gb z 90. let naznačily zlepšení kognitivního stavu v doméně paměti a pozornosti, dvě velké francouzské studie GEM a GuidAge z posledních let nepotvrdily tento příznivý efekt na kognitivní funkce ani u kognitivně intaktních seniorů, ani u osob s MCI(28, 29) v souladu s rozsáhlou metaanalýzou 36 studií z roku 2009(30).

Karotenoidy

Karotenoidy (lykopen, lutein, zeaxanthin, β-kryptoxantin, alfa-, beta-karoteny) jsou přirozené pigmenty obsažené zejména v zelenině a ovoci, astaxantin je obsažen v mořských plodech. Z uvedených karotenoidů byla pouze nízká hladina lykopenu spojena s horším kognitivním výkonem v MMSE a v testu kreslení hodin(31). V jedné studii suplementace karotenoidem astaxantinem, fosfatidylserinem a vitaminem Ezlepšila paměťové funkce u pacientů s MCI(32).

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou stavebním kamenem neuronálních membrán, navíc jsou i modulátory transmembránového transportu, buněčného signálu a zánětu. DHA a EPA jsou získávány především z ryb a rybích produktů, mohou však vznikat i metabolismem rostlinné alfa-linolenové kyseliny. Observační studie nekonzistentně potvrzují protektivní efekt konzumace ryb spojený s vyššími sérovými hladinami omega-3 mastných kyselin na kvalitu kognitivních funkcí a nižší výskyt Alzheimerovy choroby(33). Nejvíce klinických studií proběhlo se suplementací DHA nebo EPA s otázkou, zda u zdravých seniorů vede podávání k udržení kognitivních funkcí a u pacientů s demencí zpomaluje progresi kognitivního deficitu. Ve studii MEMO a studii OPAL suplementace DHA a EPA u zdravých osob neměla vliv na kognitivní pokles ani po dvouletém podávání. Neprokázal se vliv suplementace ani na zpomalení progrese kognitivního poklesu u nemocných s Alzheimerovou chorobou(34). Pozitivní efekt byl však popsán u nemocných s MCI, kde suplementace omega-3 mastnými kyselinami snížila přechod z MCI do demence(35).

Komplexní nutriční intervence

Z předchozího textu jednoznačně vyplývá, že screening nutričního rizika by měl být součástí obecných preventivních opatření, v oblasti kognitivního zdraví pak s cílem udržet dobrou mentální výkonnost. Vyvážená dieta, popřípadě dieta charakteru středomořské stravy a s přirozenými zdroji omega-3 mastných kyselin, karotenoidů a flavonoidů je doporučována pro seniorskou populaci bez kognitivních poruch a bez nutričních rizik pro prevenci kognitivního poklesu. Samotná suplementace omega-3 mastnými kyselinami se nedoporučuje, za dostatečné se považuje konzumace ryb 2x týdně, z toho jedenkrát by se mělo jednat o „olejovité“ ryby (losos, makrela, herink). Až na výjimky se u starších osob nedoporučují žádné omezující diety, které podle některých studií přispívají k malnutrici. Také přísné dodržování „středomořské diety“ může však být pro seniory rizikové z důvodu nízkého obsahu mléčných produktů (tj. nedostatečný příjem kalcia) a také sníženým obsahem masa (nedostatečný příjem živočišných proteinů, některých esenciálních aminokyselin a vitaminu B12).Přestože epidemiologické a observační studie naznačily souvislosti mezi vybranými nutrienty a kognicí, prospektivní kohortové a randomizované kontrolované studie nepodporují selektivní suplementaci žádným z výše uvedených nutrientů pro preventivní účely(36). U starších osob se známkami mírné kognitivní poruchy (i s ohledem na dlouhý průběh Alzheimerovy nemoci a dalších demencí), která je v současnosti chápána jako přechodný stav v kontinuu kognitivních funkcí mezi normou a demencí, je největší možný potenciál pro efekt nutriční intervence. V současnosti převládá názor, že nutriční poradenství a nutriční intervence cílené na skupinu osob s MCI by mohly stabilizovat mírně narušené kognitivní funkce, popřípadě zabránit přechodu do demence. Můžeme předpokládat, že u MCI mohou být přítomny jednotlivé nutriční deficity, které nejsou při běžném klinickém vyšetření hodnoceny (s výjimkou vitaminu B12, event. vitaminu D) a mohou nepříznivě ovlivňovat celkový metabolismus nebo vytvářet suboptimální metabolické prostředí v mozku pro neuronální funkce. Proto se doporučuje u nemocných s MCI a mírnou demencí periodicky hodnotit stav výživy, pacienty pravidelně vážit a zapojit i pečující členy rodiny, kteří v případě nutričního rizika mohou pomoci při výběru a nákupu potravin, popřípadě při přípravě jídla. V případě klinicky prokázané malnutrice, ať již izolovaných nutrientů, nebo proteinokalorické malnutrice, je třeba korigovat přítomný deficit. Přednost dáváme kvalitní dietě doplněné o potraviny s vysokým obsahem chybějícího nutrientu. Pokud takový přístup není možný, přistupujeme k doplnění ve formě léčebné výživy nebo léčivého přípravku (např. vitaminy).

Novým přístupem v prevenci kognitivního poklesu u zdravých i kognitivně postižených seniorů je suplementace mikro- a makronutrienty, které vzhledem k povaze onemocnění by mohly mít preventivní nebo léčebný efekt. Obecně jsou tyto nutrienty označovány jako „nutraceutika“ a zahrnují širší škálu složek potravy(37). Jsou označovány také jako dietní potraviny pro léčebné účely.

Výsledky studií s izolovanou suplementací jednotlivých mikronutrientů přinesly spíše zklamání, neboť až na výjimky nevedly k udržení/zlepšení kognitivních funkcí. Proto se v posledních letech v klinických studiích ověřuje efekt vícesložkových nutričních intervencí a současná suplementace více nutrienty (označovaný v odborné literatuře jako „multi-nutrient approach“), popřípadě ještě doplněná fyzickou aktivitou a kognitivním tréninkem (tzv. multi-domain intervence)(36). Do této skupiny patří i již zmiňovaná studie FINGER(16), kde nutriční intervence byla doplněna fyzickou aktivitou a léčebným ovlivněním vaskulárních rizikových faktorů s příznivým efektem na kognitivní funkce u rizikových seniorů.

U pacientů s MCI a lehkou demencí byl prokázán pozitivní efekt léčebné výživy ve formě orální nutriční suplementace obohacené o specifickou kombinaci nutrientů s obsahem uridinu, DHA, vitaminů skupiny B a antioxidantů podporujících synaptogenezi a funkce neuronu (Suvenaid koncept, Nutricia). Studie prokázaly zlepšení některých neuropsychologických testů u mírné Azheimerovy demence a MCI při dobré snášenlivosti a compliance a mohly by tak představovat vhodnou alternativu/doplnění farmakologických léčebných postupů s kognitivy u počínající demence(38–40). V některých zemích je tento přípravek na trhu (pod názvem Fortasyn), v ČR však není dostupný. U subjektivních poruch paměti a MCI podporují klinické studie suplementaci omega-3 mastnými kyselinami (DHA a EPA).

Závěr

V souladu s recentně publikovanými pracemi se nedoporučuje izolovaná nutriční suplementace pro prevenci kognitivního poklesu a demence u zdravých (tj. kognitivně intaktních) starých osob. Bohužel není dostatek důkazů pro příznivý efekt jednotlivých nutrientů na zpomalení kognitivního poklesu u pacientů s demencí a MCI s výjimkou suplementace omega-3 polynenasycenými mastnými kyselinami u MCI. V současnosti nové klinické a kohortové studie naznačují možný přínos léčebné výživy u MCI a ověřují se i účinky multimodálních intervencí, jejichž součástí jsou i nutriční postupy.

Table 1. Evidence-based doporučení pro nutriční intervence pro prevenci kognitivního poklesu u kognitivně intaktní seniorské populace, u MCI a demence
Evidence-based doporučení pro nutriční intervence pro prevenci kognitivního poklesu u kognitivně intaktní seniorské populace, u MCI a demence

Autoři prohlašují, že v souvislosti s publikací článku nejsou ve střetu zájmů a vznik ani publikace článku nebyly podpořeny farmaceutickou firmou.

prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.,

MUDr. Tomáš Richter

Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN v Praze


prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

e-mail: Eva.Topinkova@vfn.cz


Od r. 2001 je přednostkou Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a od r. 1997 vedoucí Subkatedry geriatrie IPVZ. Od 80. let rozvíjí obory vnitřní lékařství, geriatrii a gerontologii na 1. LF UK jako klinik, pedagog a vědecký pracovník. Zavedla výuku geriatrie do magisterského studia lékařství a řady bakalářských studijních programů, iniciovala a je předsedkyní OR postgraduálního doktorandského studia gerontologie, předsedkyní specializační oborové rady 1. LF UK. Je místopředsedkyní ČGGS, past-prezidentkou klinické sekce IAGG-ER a Akademické rady EUGMS a dalších mezinárodních organizací (interRAI, UEMS, SIOG), expertem Evropské komise pro oblast „Aging and Disability“. Je řešitelkou a koordinátorkou řady mezinárodních výzkumných projektů oblasti epidemiologie, disability, klinických, sociálních a etických aspektů geriatrické péče. Dále je autorkou a spoluautorkou více než 20 monografií a vysokoškolských učebnic a více než 400 odborných a vědeckých publikací..


Sources

1. Middleton LE, Yaffe K. Promising strategies for the prevention of dementia. Arch Neurol 2009; 66(10):1210–1215.

2. Gustafson DR, Morris MC, Scarmeas N, et al. New Perspectives on Alzheimer’s Disease and Nutrition. Journal of Alzheimer’s Disease 2015; 46(4): 1111–1127.

3. Besser LM, Gill DP, Monsell SE, et al. Body mass index, weight change, and clinical progression in mild cognitive impairment and Alzheimer disease. Alzheimer Dis Assoc Disord 2014; 28(1):36–43.

4. Droogsma E, van Asselt DZB, Scholzel-Dorenbos CJM, et al. Nutritional status of community-dwelling elderly with newly diagnosed Alzheimer’s disease: prevalence of malnutrition and the relation of various factors to nutritional status. J Nutr Health Aging 2013; 17(7): 606–10.

5. Vellas B, Lauque S, Gillette-Guyonnet S, et al. Impact of nutritional status on the evolution of Alzheimer’s disease and on response to acetylcholinesterase inhibitor treatment. J Nutr Health Aging 2005; 9(2): 75–80.

6. Navrátilová M, Jarkovský J, Hamrová M, Leonard B. Alzheimer Disease: Malnutrition and Nutritional Support - comprative and intervention study. Vnitř lék 2007; 53(9): 53–54

7. Trushina E, Dutta T, Persson X-MT, et al. Identification of altered metabolic pathways in plasma and CSF in mild cognitive impairment and Alzheimer’s disease using metabolomics. PLoS One 2013; 8(5): e63644.

8. Lopes da Silva S, Vellas B, Elemenas S, et al. Plasma nutrient status of patients with Alzheimer’s disease: Systematic review and meta-analysis. Alzheimers Dement 2014;10(4): 485–502.

9. Sofi F, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2010; 92(5): 1189–1196.

10. Feart C, Peres K, Samieri C, et al., Adherence to a Mediterranean diet, cognitive decline, and risk of dementia. JAMA 2009; 302(6): 638–648.

11. Tangney CC, Kwasny MJ, Hong Li, et al. Adherence to a Mediterranean-type dietary pattern and cognitive decline in a community population. Am J Clin Nutr 2011; 93(3): 601–607.

12. Wengreen H, Munger RG, Cutler A, et al. Prospective study of Dietary Approaches to Stop Hypertension- and Mediterranean-style dietary patterns and age-related cognitive change: the Cache County Study on Memory, Health and Aging. Am J Clin Nutr 2013; 98(5): 1263–1271.

13. Psaltopoulou T, Sergentanis TN, Panagiotakos DB, et al., Mediterranean diet, stroke, cognitive impairment, and depression: A meta-analysis. Ann Neurol 2013;74(4): 580–591.

14. Singh, B et al.,Association of mediterranean diet with mild cognitive impairment and Alzheimer’s disease: a systematic review and meta-analysis. J Alzheimers Dis 2014; 39(2): 271–282.

15. Martinez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al., Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry, 2013; 84(12): 1318–1325.

16. Ngandu T, Lehtisalo J, Solomon A, et al. A 2 year multidomain intervention of diet, exercise, cognitive training, and vascular risk monitoring versus control to prevent cognitive decline in at-risk elderly people (FINGER): a randomised controlled trial. Lancet 2015; 385(9984): 2255–2263.

17. Lang I, Wallace RB, Huppert F, Melzer D. Moderate alcohol consumption in older adults is associated with better cognition and well-being than abstinence. Age Ageing 2007; 36(3): 256–261.

18. Stampfer MJ, Kang HJ, Chen J, et al., Effects of moderate alcohol consumption on cognitive function in women. N Engl J Med 2005; 352(3): 245–253.

19. Downer B, Zanjani F, Fardo DW. The relationship between midlife and late life alcohol consumption, APOE e4 and the decline in learning and memory among older adults. Alcohol Alcohol 2014; 49(1):17–22.

20. Harrison FE. A critical review of vitamin C for the prevention of age-related cognitive decline and Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis 2012; 29(4):711–726.

21. Joshi YB, Pratico D. Vitamin E in aging, dementia, and Alzheimer’s disease. Biofactors 2012; 38(2): 90–97.

22. Dysken MW Sano M, Asthana, S et al. Effect of vitamin E and memantine on functional decline in Alzheimer disease: the TEAM-AD VA cooperative randomized trial. JAMA 2014; 311(1):33–44.

23. Morris MS, Selhub J, Jacques PF. Vitamin B-12 and folate status in relation to decline in scores on the mini-mental state examination in the Framingham heart study. J Am Geriatr Soc 2012; 60(8):1457–1464.

24. Malouf R., Grimley Evans J. The effect of vitamin B6 on cognition. Cochrane Database Syst Rev 2003;(4): p. CD004393.

25. Aisen PS, Schneider LS, Sano M, et al. High-dose B vitamin supplementation and cognitive decline in Alzheimer disease: a randomized controlled trial. JAMA 2008; 300(15): 1774–1783

26. Anastasiou CA, Yannakoulia M, Scarmeas N. Vitamin D and cognition: an update of the current evidence. J Alzheimers Dis 2014; 42 Suppl 3: S71–80.

27. Annweiler C, Dursun E, Feron F, et al. ‘Vitamin D and cognition in older adults’: updated international recommendations. J Intern Med 2015; 277(1): 45–57.

28. Snitz BE,O´Meara ES, Carlson MC, et al. Ginkgo biloba for preventing cognitive decline in older adults: a randomized trial. JAMA 2009; 302(24): 2663–2670.

29. Vellas B, Coley N, Ousset PJ, et al. Long-term use of standardised Ginkgo biloba extract for the prevention of Alzheimer’s disease (GuidAge): a randomised placebo-controlled trial. Lancet Neurol 2012; 11(10): 851–859.

30. Birks J, Grimley Evans J. Ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia. Cochrane Database Syst Rev 2009; (1): p. CD003120.

31. Polidori MC, Pratico D, Mangialasche F, et al. High fruit and vegetable intake is positively correlated with antioxidant status and cognitive performance in healthy subjects. J Alzheimers Dis 2009; 17(4): 921–927.

32. Zanotta D, Puricelli S, Bonoldi G. Cognitive effects of a dietary supplement made from extract of Bacopa monnieri, astaxanthin, phosphatidylserine, and vitamin E in subjects with mild cognitive impairment: a noncomparative, exploratory clinical study. Neuropsychiatr Dis Treat 2014; 10: 225–230.

33. Cederholm T, Palmblad J. Are omega-3 fatty acids options for prevention and treatment of cognitive decline and dementia? Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2010; 13(2): 150–155.

34. Freund-Levi Y, Eriksdotter-Jönhagen M, Cederholm T, et al., Omega-3 fatty acid treatment in 174 patients with mild to moderate Alzheimer disease: OmegAD study: a randomized double-blind trial. Arch Neurol 2006; 63(10):1402–1408.

35. Sinn N, Milte CM, Street S, et al. Effects of n-3 fatty acids, EPA v. DHA, on depressive symptoms, quality of life, memory and executive function in older adults with mild cognitive impairment: a 6-month randomised controlled trial. Br J Nutr 2012; 107(11): 1682–1693.

36. Wandevoude M, Barber-Gateau P, Cederholm T, et al. Healthy brain ageing and cognition: nutritional factors. Eur Ger Med 2016, DOI: 10.1016/j.eurger.2015.12.005

37. Mecocci P, Tinarelli C, Schulz RJ, Polidori MC. Nutraceuticals in cognitive impairment and Alzheimer’s disease. Front Pharmacol 2014; 5: 147. doi: 10.3389/fphar.2014.00147

38. Scheltens P, Kamphuis PJ, Verhey FR, et al., Efficacy of a medical food in mild Alzheimer’s disease: A randomized, controlled trial. Alzheimers Dement, 2010. 6(1): 1-10 e1. doi: 10.1016/j.jalz.2009.10.003.

39. Scheltens P, Twisk JWR, Blesa R, et al. Efficacy of Souvenaid in mild Alzheimer’s disease: results from a randomized, controlled trial. J Alzheimers Dis 2012; 31(1): 225–236.

40. Olde Rikkert MGM, Verhey FR, Blesa R, et al. Tolerability and safety of souvenaid in patients with mild Alzheimer’s disease: results of multi-center, 24-week, open-label extension study. J Alz Dis 2014. DOI: 10.3233/JAD-141305

Labels
Geriatrics General practitioner for adults Orthopaedic prosthetics
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#