#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tandem Heart v léčbě nejtěžších forem srdečního selhání – použití přístroje k levokomorové srdeční podpoře


Authors: J. Matoušková 1;  P. Neužil 1;  P. Kmoníček 1;  O. Aschermann 1;  P. Niederle 1;  V. Pavlíček 2
Authors‘ workplace: Kardiologické oddělení Nemocnice Na Homolce, Praha Přednosta: prof. MUDr. Petr Niederle, DrSc. 1;  Cardiac Assist Inc., Pittsburgh, USA 2
Published in: Prakt. Lék. 2006; 86(9): 512-516
Category: Case Report

Overview

Tandem Heart je relativně nově vyvinutý přístroj pro aktivní krátkodobou hemodynamickou podporu – pVAD (= percutaneous ventricular assist device).

Přístroj – „pumpa“ se vřazuje do oběhu v levé síni po její transseptální punkci a zavedení 21F nasávací žilní kanyly, krev je vedena do vlastní centrifugální pumpy a vrací se do oběhu 15–17F arteriální kanylou cestou femorální tepny.

Hlavní indikací k užití VAD je kardiogenní šok, zvláště tam, kde není adekvátní hemodynamická odpověď na IABK. Fyziologicky jde o 30–50% snížení preloadu levého srdce, a tím i o snížení jeho práce a zvýšení kontrakční schopnosti. Kontraindikací je zejména pravostranné srdeční selhání.

Ve srovnání s IABK dochází po zavedení VAD rychleji a výrazněji v řádu desítek minut ke zlepšování hemodynamických parametrů, zejména k poklesu plnícího tlaku a vzestupu minutového výdeje.

Na kardiologickém oddělení naší nemocnice jsme v r. 2005 Tandem Heart použili u dvou pacientů. V prvním případě šlo o 51 letého muže v kardiogenním šoku při anteroextenzivním infarktu myokardu. Druhým byl 63 letý muž s těžkou poinfarktovou dysfunkcí levé komory, s implantovaným ICD (kardiovertor-defibrilátor), u kterého došlo pfii arytmické bouři k těžkému srdečnímu selhání. Zde byl VAD zaveden k zajištění hemodynamiky během elektroanatomického mapování a radiofrekvenční ablace komorové tachykardie.

Klíčová slova:
Tandem Heart, heart assist device, srdeční selhání, kardiogenní šok, infarkt myokardu


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults

Article was published in

General Practitioner

Issue 9

2006 Issue 9

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#