#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Malá plicní tromboembolie po operaci


Authors: K. Janků 1;  V. Mužík 1;  P. Svoboda 1;  I. Kantorová 1;  P. Janků 2;  V. Štursa 1
Authors‘ workplace: Klinika traumatologie Přednosta: prof. MUDr. P. Wendsche, CSc. Úrazová nemocnice v Brně Ředitel: prof. MUDr. M. Janeček, CSc. 1;  Gynekologicko-porodnická klinika, Fakultní nemocnice, Brno Přednosta: prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc. 2
Published in: Prakt. Lék. 2006; 86(10): 585-587
Category: Case Report

Overview

Malá a často nenápadná forma plicní žilní tromboembolie (synonyma:
latentní, tichá, němá tromboembolie) se vyskytuje poměrně často a představuje, zejména pro chirurgické pacienty mnohdy fatální riziko.

Samotná primoataka takové malé a nenápadné varianty embolie nebývá nebezpečná, její význam však spočívá v riziku dalšího uvolnění větších nebo menších částí trombu z místa jeho vzniku. Může dojít k nové atace embolie, někdy s vážnými až tragickými důsledky. Také se mohou postupně oddrolovat další části nestabilního „mateřského“ trombu, což má za následek opakované – sukcesivní embolické příhody, které mohou vést až k sekundární plicní hypertenzi.

V našem sdělení poukazujeme na některé problémy diagnózy, terapie a prevence těchto malých nenápadných plicních tromboembolií po chirurgických výkonech, zejména v ortopedii, břišní chirurgii, urologii, traumatologii, plastické chirurgii i v gynekologii a v těhotenství.

Klíčová slova:
trombofilie, trombóza, plicní tromboembolie, malá embolie, tichá embolie, němá embolie.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#